Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Neisplativost proizvodnje
  • 09.09.2014. 09:35

Tko će kome u EU proliti mlijeko?

Razlika između troškova proizvodnje i cijena sirovog mlijeka na EU farmama raste! Prosječan iznos pokrivenih troškova proizvodnje u Njemačkoj iznosi 88 - a deficit proizvodnje čak 12 posto. O isplativosti mljekari mogu samo sanjati. Što tek očekuje Hrvatsku?

Foto: depositphotos.com
  • 1.184
  • 154
  • 0

Kako se čini prema najnovijim podacima istraživanja troškova proizvodnje mlijeka, koje je proveo njemački Zavod za agrarnu sociologiju i poljoprivredu, troškovi proizvodnje u mljekarskom sektoru u travnju 2014. dosegnuli su 45,95 ct/kg, dok je istovremeno cijena mlijeka na farmama pala na 40,60 ct/kg. Istraživanje je bazirano na podacima institucija Europske komisije (Farm Accountancy Data Network - FADN).

Eskalacija loše situacije u mljekarskom sektoru tek se očekuje

Postavlja se pitanje isplativosti proizvodnje i sve opet pada na leđa njemačkih proizvođača koji ne mogu pokriti troškove, a u gubitku su više od 5 centi po kilogramu. U siječnju 2014., troškovi proizvodnje bili su 45,16 centi, a cijena mlijeka na farmama (bez troškova transporta na druga mjesta prodaje) iznosila je 41,46 ct/kg. Nešto bolje nego sada, ali i dalje obeshrabrujuće.

Spomenuto istraživanje, kako prenosi European Milk Board i MEG Milch Board, također pokazuje troškove proizvodnje po određenim regijama. Iznimno visoke troškove od 51,06 ct/kg, bilježi južna regija (Saarland, Bavarska, Baden-Württemberg, Rhineland-Palatinate, Hesse). U istočnoj regiji Njemačke (Thuringia, Saxony, Saxony-Anhalt, Brandenburg, Mecklenburg-Vorpommern), troškovi u travnju 2014. iznosili su pak 43,52 ct/kg, a na sjeveru (North Rhine-Westphalia, Lower Saxony, Schleswig-Holstein) 40,95 centi po kilogramu mlijeka.

Prosječan iznos pokrivenih troškova je 88 % - deficit proizvodnje iznosi 12 %

Za travanj 2014., određen je odnos između troškova i cijene, a MEG Milch Board otkriva da je prosječan iznos pokrivenih troškova proizvodnje samo 88 %, dok deficit iznosi zabrinjavajućih 12 %. Prema riječima predsjednika EMB-a, Romualda Schabera, činjenica da razlika između troškova proizvodnje i cijene mlijeka raste, ne predstavlja kratkoročan fenomen. "Proizvođači se suočavaju s teškom situacijom već duže vrijeme. I nažalost, tek očekujemo eskalaciju situacije."

Ruske sankcije otežavaju mljekarima - bez intervencije nema pomaka!

EU treba efikasne mjere kako bi proizvodnju mlijeka zadržala na dostatnoj razini. "Situacija na europskom tržištu već je kritična, a zbog ruskih sankcija pritisak je još i veći", objašnjava Romuald Schaber, referirajući se na probleme u mliječnom sektoru. Potrebno je uspostaviti nadzornu agenciju, koja bi regulirala zalihe, kako bi naposljetku i dopustila proizvođačima da dosegnu cijenu koja pokriva trošak proizvodnje. "Bez intervencije nadzorne agencije, mliječni sektor neće moći reagirati adekvatno u nadolazećim situacijama", kaže Schaber.

Na tržištu EU ostat će između četiri i pet milijardi kilograma mlijeka koje se izvozilo u Rusiju.

Na temelju ovog istraživanja, MEG Milch Board razvio je Milk Marker Index (MMI) koji bilježi trenutne promjene u troškovima proizvodnje (polazna godina 2010. = 100). MMI za travanj 2014. je iznosio 111.

U Hrvatskoj proizvedeno 10 % više mlijeka - ali uzalud

Iako je u Hrvatskoj ukupna količina prikupljenoga kravljeg mlijeka u mjesecu lipnju 2014., u odnosu prema lipnju 2013. veća za 10,1 %, a u usporedbi s prosjekom 2013. čak se bilježi povećanje proizvodnje za 6,4 %, ne može se reći da je situacija povoljna za mljekare. Ipak, u odnosu prema prosjeku 2013. smanjenje se bilježi u proizvodnji mlijeka za piće (za 12 %), maslaca (za 41,8 %) i sira (za 4,5 %). Jedan korak naprijed, dva koraka nazad. Iako smo, nakon dvije godine, uspjeli dovesti proizvodnju mlijeka na farmama u plus, svaki dodatni potres na tržištu to može ponovno ugroziti.

Ukidanje kvota za mlijeko - upitan opstanak malih proizvođača

Europska mljekarska asocijacija (EDA) objavila je i kako se u 2014. godini očekuje značajan porast proizvodnje mlijeka u Europi. Kako će se do kraja ožujka 2015. ukinuti proizvodne kvote za mlijeko, europski će proizvođači koji već sada dramatično povećavaju proizvodnju, svoje proizvode morati negdje plasirati.

Europski i hrvatski proizvođači mlijeka zabrinuti su da će najavljeno ukidanje proizvođačkih kvota za mlijeko dovesti do daljnjeg pada otkupnih cijena i porasta uvoza mlijeka, što će posebno ugroziti opstanak malih proizvođača. Trenutna prosječna otkupna cijena mlijeka u Hrvatskoj, 36,6 eurocenti za litru, i na razini je prosječne cijene u EU.

Želimo li osigurati konkurentnost i rast domaće proizvodnje mlijeka, potrebno je sustavno ulagati u primarni sektor te uvesti hitne mjere kao što su reprogrami kredita, dostupnost zemljišta, redovite isplate poticaja, povećanje likvidnosti i smanjenje troškova poljoprivrednika. Strategija mljekarstva je ništa bez konkurentnosti primarne proizvodnje,a to se jedino može postići povećanjem broja i kvalitete uzgojnih i proizvodnih krava. Naši poljoprivrednici plaćaju PDV na potrošni materijal i inpute (stočna hrana, sjemenje, zaštitna sredstva i gnojiva) 25 %, dok je u većini europskih zemalja definirana međustopa i iznosi od četiri do 11 %. Prijedlog o kojem se otvoreno razgovaralo u Udruzi "Život", bio je da se proizvođačima mlijeka u cijenu mlijeka uključi 5 % PDV-a, ali i smanji PDV na repromaterijal.

Osim problema održivosti proizvodnje, poljoprivrednici moraju u dvije do četiri godine organizirati stočarsku proizvodnju u skladu s odredbama akcijskog programa zaštite voda od onečišćenja uzrokovanog nitratima poljoprivrednog podrijetla. Kakve ćemo tek tu probleme naći, vidimo također na primjerima zemalja EU.

Nije dovoljno da industrija ulaže napore u obnovu primarne proizvodnje i razvoj čitavog sektora, to mora činiti i Ministarstvo poljoprivrede i ostale institucije u lancu. U partnerskom odnosu.

Koliko ćemo još mlijeka morati proliti? I tko će kome?

Foto: depositphotos.com


Tagovi

Mlijeko Pad cijena Troškovi proizvodnje MED Isplativost Kvote Romuald Schaber Ruske sanckije Inicijativa Mjere MMI Opstanak Porast uvoza PDV Međustopa


Autorica

Ivana Nađ

Više [+]

Ivana je urednica na Agroklub portalu. "Vaša uvjerenja ne čine vas boljom osobom. Djelovanje čini."

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Predsjednik Zoran Milanović i ministrica poljoprivrede Marija Vučković na ovogodišnjem su Noćnjaku obišli izlagače i kušali njihove proizvode. Pogledajte više u našoj galeriji: https://www.agroklub.com/agrogalerija/nocnjak-2024-sadnja-masli... Više [+]