Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zaštita od vukova
  • 03.07.2022. 15:00

Testiraju električne ogrlice za zaštitu ovaca od vukova

Vukova je sve više, a prirodnih staništa i hrane sve manje. To ih primorava da sve češće hranu traže u blizini ljudi

Foto: Depositphotos/Tinieder
  • 453
  • 33
  • 0

Vlasnici ovaca su oduvek pokušavali zaštititi svoje životinje od napada vukova. Čini se da se taj problem intenzivirao klimatskim promenama zbog kojih priroda više nije u ravnoteži. Stočari moraju da pronalaze razne načine jer je vuk u Evropi zaštićena vrsta. 

Tako se u istočnotirolskoj opštini Lavant u Austriji testiraju električne ogrlice za ovce koje imaju za cilj da ih zaštite od vukova, izveštava Agrarheute.

Ogrlica je napravljena u vidu platnene kragne kroz koju teče električna struja, čiji izvor je baterija. Ovce su na ovaj način zaštićene, jer električni udar šok ogrlice trebalo bi da ima snagu električne ograde. Predatori bi u ovom slučaju bili sprečeni da napadaju ovce, a njima se ne bi ništa desilo.

Napadi sve češći

Osim ovaca u napadu vukova često stradaju goveda, poni konji i druge životinje. Broj ovih zveri u Evropi se povećao, ali je istovremeno došlo do smanjenja njihovog prirodnog staništa i životinja koje su im prirodna hrana. To ih primorava da sve češće hranu traže u blizini ljudi.

Postavlja se pitanje da li će električne ogrlice biti efikasne jer životinje u panici beže od vukova koji ih napadaju. Zbog toga stradaju pod točkovima automobila, lome se skačući preko ograda ili ugibaju zapetljane u bodljikavoj žici. 

Primorani su da sve češće hranu traže u blizini ljudi (Foto: Foto: Depositphotos/VitalikRadko)

Ovce najviše napadaju

Iz mnogih područja Evrope ovi mesožderi su potpuno istrebljeni još u 19. veku, ali su se vratili. Procenjuje se da ih trenutno ima preko 12.000 i da broj raste.

Njihova se populacija takmiči s ljudima i domaćim životinjama za prostor, vodu i hranu. Kako se područja koja nastanjuju sve više smanjuju, prisiljeni su sve više dolaziti u kontakt s ljudima, a prvi na udaru su stočari.

Stoka se zbog vukova neće moći držati u velikim dijelovima Europe?

Vukovi žive u čoporima, a mlade životinje odlaze iz svog čopora posle jedne do dve godine. Prvenstveno napadaju ovce jer su lak plen i najviše se kreću kroz šikare. To nije slučaj s govedima.


Povezana stočna vrsta

Ovčarstvo

Ovčarstvo

Ovčarstvo je grana stočarstva koja je izrazito rasprostranjena pa se stoga ovce mogu naći na svim kontinentima osim Antartika. Važnost ovčarstva varira od zemlje do zemlje. Ovce... Više [+]

Tagovi

Ovčarstvo Ovce Vukovi Napadi vukova Ogrlica za ovce Zaštita od vukova


Autorka

Ranka Vojnović

Više [+]

Ranka je diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrtarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Dan kod dede na farmi i igranje sa telićima. :)