Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Cene stoke
  • 22.12.2022. 12:00

Telad od 500 do 700 dinara za kilogram, najskuplja u Šumadiji

Najjeftinija telad u Pirotu, prasad najskuplja u Šumadiji, rast cene jagnjadi svuda u Srbiji.

Foto: Depositphotos/ahavelaar
  • 355
  • 51
  • 0

U klanicama na teritoriji Pirota i okoline je došlo do pada otkupnih cena teladi simentalske rase telesne mase do 160 kilograma na dominantnih 500 din/kg i krava za klanje iste rase kod kojih je dominirao iznos od 300 din/kg. Klaničari sa područja moravičkog regiona protekle su sedmice vršile otkup muške teladi po domnantnoj ceni od 500 din/kg, dok su za otkupljena ženska grla iste kategorije plaćali 450 din/kg.

Za otkupljene tovne bikove telesne mase preko 500 kilograma plaćali su 350 din/kg, a za tovnu junad telesne mase preko 480 kilograma 340 din/kg, navodi se u izveštaju Sistema tržišnih informacija poljoprivrede Srbije.

Dominantna otkupna cena teladi pomenute rase telesne mase do 160 kilograma iznosila je 700 din/kg u klanicama na području šumadijskog regiona. Najčešća otkupna cena tovnih bikova SM rase telesne mase preko 500 kilograma iznosila je 360 din/kg u klanicama na području nišavskog regiona.

Pojeftinila prasad u odnosu na prošlu nedelju?

U klanicama na teritoriji južnobanatskog regiona zabeležen je rast otkupne cene prasadi telesne mase od 16 do 25 kilograma na 360 din/kg. Za razlku od njih niža je bila otkupna cena tovnih svinja telesne mase od 80 do 120 kilograma, jer je dominirao iznos od 245 din/kg. Na pijaci žive stoke u Čačku su bile više prodajne cene prasadi, tako da je i kod grla telesne mase do 15 kilograma dominirao iznos od 400 din/kg, a kod prasadi telesne mase od 16 do 25 kilograma je dominirao iznos od 350 din/kg.

Telad 660, prasad 400, jagnjad 390 dinara za kilogram

Prasad su bila skuplja u odnosu na prethodni period na stočnoj pijaci u Kraljevu, jer se prodaja najčešće odvijala po ceni od 370 din/kg. Skuplja su bila prasad telesne mase od 16 do 25 kilograma, tovne svinje telesne mase preko 120 kilograma i krmače za klanje na stočnoj pijaci u Kragujevcu u sedmici za nama. Za prasad su kupci trebali da izdvoje 360 din/kg, tovne svinje 250 din/kg, a za krmače za klanje 220 din/kg. 

Poskupela jagnjad

Zabeležen je rast otkupne cene jagnjadi i šilježadi u klanicama na području braničevskog regiona tokom treće sedmice decembra. Dominantna cena jagnjadi iznosila je 370 din/kg, dok je kod šilježadi dominirao iznos od 200 din/kg. Obim otkupljenih grla bio je prosečan. Na pijaci žive stoke u Požarevcu je, takođe, zabeležen pad cene jagnjadi na 370 din/kg, a jeftinije su bile i ovce, pošto je dominirao iznos od 170 din/kg.

Reporter STIPS iz Kragujevca evidentirao je protekle sedmice rast prodajne cene jagnjadi, pošto su se najčešće mogla pazariti za 380 din/kg na stočnoj pijaci u ovom gradu. Jagnjad su bila skuplja i na stočnoj pijaci u Kraljevu u odnosu na prethodni period, jer se prodaja najčešće odvijala po ceni od 430 din/kg. U klanicama na području Raškog regiona zabeležen je rast otkupne cene jagnjadi na dominantnih 400 din/kg.


Izvori

STIPS


Tagovi

Cena stoke Sistem tržišnih informacija poljoprivrede Srbije Cena prasadi Cena jagnjadi Cena teladi


Autorka

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...