Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Afrička kuga svinja
  • 22.08.2019. 18:00

Svinjska kuga u tri mladenovačka sela, ali je situacija pod kontrolom

Afrička kuga svinja registrovana je na četiri farme u nekoliko sela u okolini Mladenovca. U Rabrovcu, Velikoj Krsni i Kusatku proglašeno je zaraženo područje. Redovna vakcinacija od klasične kuge svinja, kako je ministar poljoprivrede Branislav Nedimović najavio biće obavljena, kako je i planirano, u oktobru.

Foto: Bigstockphoto/Julia Lototskaya
  • 204
  • 17
  • 0

Ministarstvo poljoprivrede uspostavilo je dva telefonska broja za prijavu uginuća svinja u cilju prevencije i adekvatnog reagovanja na moguće bolesti.

Svi seljaci, uzgajivači svinja, mogu se javiti 24 sata dnevno na telefon 011 311-75-36, a na broj 064 868-00-16 tokom radnog vremena da prijave uginuće svojih životinja. 

Cilj uspostavljanja telefona za prijavu uginuća svinja je prevencija i adekvatno reagovanje na moguće bolesti, kako bi nadležne vlasti mogle odmah da izađu na teren i preduzmu potrebne mere, preneo je RTV. 

Afrička kuga svinja ozbiljan test za stočare i državnu administraciju

Hranili ih kao i do sada, nije im jasno kako se pojavila kuga svinja

Pre nekoliko dana, iz preventivnih razloga, veterinari su usmrtili četiri svinje i 25 prasića na farmi porodice Stevanović u Velikoj Krsni. Oni ne znaju kako su svinje mogle da se zaraze afričkom kugom jer su ih, objašnjavaju, hranili isto kao i uvek, bez ikakvih promena.

"Kod komšije su uginule dve svinje. On ih je zatrpao, međutim kada je došao ujutru i treća svinja je otišla i on je morao da reaguje", kaže Dragana Stevanović iz Velike Krsne.

Onima kojima su svinje ubijene, država je isplatila nadoknadu. Iako su zadovoljni što se te strane tiče, žao im je što su izgubili toliki broj stoke i što će morati da čekaju, dok se ne utvrdi da nema više opasnosti od afričke kuge svinja, a to bi moglo da potraje minimum 45 dana

"Mi smo ostali bez 33 životinje. Živeli smo od toga, ali ako mora, mora, država je naredila. Kamion hladnjača odlazi i u komšijino dvorište. Tu je i policija za svaki slučaj. Prazni obori sve više bole," rekao je Zoran Gajić.

U mladenovačkim selima zabranjena prodaja svinja

U celom tom delu Srbije na pijacama i u selima uvedena je zabrana za prodaju svinja. Meso bi moglo da se koristi u ishrani ukoliko se dobro termički obradi.

Međutim, veterinari su pored ubijanja svinja oduzeli i svu količinu svinjskog mesa koja se nalazila u zamrzivačima, prenosi RTS.

Nadzor u mestima gde je ustanovljena afrička kuga svinja je konstantno prisutan, a povodom toga ministar poljoprivrede Branislav Nedimović je rekao da nisu zabeleženi novi slučajevi, a redovna vakcinacija svinja od klasične kuge svinja biće obavljena, kako je i planirano, u oktobru.

"Nadležne službe spremile su se kao da će biti pojave afričke kuge na još deset mesta, s nadom da se bolest neće nigde više pojaviti. Imao sam sastanke pre dva, tri dana s proizvođačima svinja, juče s prerađivačima i sa svima imamo sinhronizaciju“, rekao je Nedimović.

U regionu smanjen nivo zabrane uvoza svinja iz Srbije

Nedimović je poručio da ljudi moraju da budu informisani o svemu i da je neophodno da znaju koje mere bi trebalo da preduzmu. Naglasio je da je važno da se podigne svest o tome da je svaka zaražena svinja potencijalna opasnost za celokupnu populaciju. Rekao je da je u Bosni i Hercegovini, već smanjen nivo zabrane uvoza svinja i svinjskog mesa iz Srbije.

"Kolege iz Bosne i Hercegovine su ublažile zabranu uvoza svinjskog mesa iz Srbije, a sledeće nedelje očekujemo razgovor s ministrima iz Crne Gore i Severne Makedonije. Doveli smo i delegaciju Svetske organizacije za zdravlje životinja iz EU da im pokažemo šta radimo, jer je najvažnija transparentnost“, kazao je Nedimović.

Poručio je da će se potruditi da se zabrana uvoza svinjskog mesa i prerađevina iz naše zemlje bar malo umanji u susedne zemlje u sledećih deset do 15 dana, nadajući se, da će do novembra u potpunosti biti ponovo dozvoljen uvoz iz Srbije u regionu, prenosi Danas.

Potvrđena afrička svinjska kuga u Srbiji

Koordinacija nadležnih službi je dobra

Nedimović i predsednik Privredne komore Srbije (PKS) Marko Čadež ocenili su da nadležne službe dobro rade svoj posao kada je u pitanju prevencija širenja afričke kuge svinja.

Njih dvojica sastali su se i razgovarali, povodom pojave afričke kuge u mladenovačkim selima, sa predstavnicima klanično-prerađivačkog sektora i Uprave za veterinu Ministarstva poljoprivrede. Dogovoreno je da se nastavi sa edukacijom proizvođača, prerađivača, farmera, veterinara i poljoprivrednih gazdinstava o ovoj bolesti, koja se odnosi na mere prevencije kojima bi se mogla sprečiti pojava afričke kuge svinja.

Čadež je podsetio da su predavanja o ovoj temi sprovođena i ranije u organizaciji Udruženja za stočarstvo i preradu stočarskih proizvoda PKS. Kako je objasnio, pripremljene su i brošure koje su prosleđene vlasnicima svinja i lovcima i na mađarskom i rumunskom jeziku.

Poručio je da je saradnja sa nadležnim službama u pograničnim delovima ka Rumuniji dobra i da su u stalnoj vezi kako bi se konsultovali oko mera koje treba preduzeti, navodi se u saopštenju PKS, prenosi Dnevnik.

Nedimović je podsetio da od sledeće godine neće biti više vakcinacije svinja od klasične kuge. Međutim, naveo je da će kontrola i nadzor biti pojačani u oblasti Fruške gore i Mačve, prenosi RTS.


Izvori

RTS


Tagovi

Afrička kuga svinja u Srbiji Dragana Stevanović Zoran Gajić Branislav Nedimović Marko Čadež


Autorka

Andrijana Glišić

Više [+]

Strast prema saznavanju odvela ju je u novinarstvo, ljubav prema novim tehnologijama u digitalne medije, a u agrarne nauke ušla je sasvim spontano. Smatra da je poljoprivreda u korenima svakog čoveka na planeti.