Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Sastanak
  • 28.01.2022. 10:55
  • Grad Zagreb, Zagreb

Svinjogojci na razgovoru u Ministarstvu zatražili dodatnu financijsku pomoć

Raspravljalo se o uređenju tržišta i prijedlozima novih investicijskih natječaja u sektoru svinjogojstva. Ministarstvo poljoprivrede će razmotriti zahtjev za dodatnu pomoć.

Foto: Depositphotos/gabrielabertolini
  • 432
  • 89
  • 0

Zbog teškog stanja u sektoru, održan je jučer sastanak u Ministarstvu poljoprivrede s predstavnicima svinjogojacca. Na njemu se raspravljalo o uređenju tržišta i prijedlozima novih investicijskih natječaja u sektoru svinjogojstva.

"Sektor svinjogojstva vrlo teško je pogođen krizom Covid-19, ali i širenjem afričke svinjske kuge na europskom kontinentu, što vrlo često, uz prijedloge intervencija, ističemo na Vijeću EU", kazala je ministrica poljoprivrede Marija Vučković. Kako tvrdi, Hrvatska je tijekom 2021. godine uspjela notificirati velik broj mjera pred Europskom komisijom, a takav rad nastavit će i dalje.

Proizvođači su se osvrnuli na natječaje koji su nedavno bili u e-savjetovanju te je razgovarano o unaprjeđenju uređenja tržišta.

"Uz zajedničku zabrinutost zbog tržišnih poremećaja, pozitivnim smo na sastanku ocijenili daljnji interes za investicijskim ciklusom koji je započeo našim natječajem za ulaganja u reprocentre, a nastavit će se ulaganjima u tovilišta za što je natječaj u tijeku", poručila je ministrica.

Značaj dodatnih mjera za svinjogojstvo

Predstavnici proizvođača su istaknuli uspješno završene pregovore u području dobrobiti životinja i apliciranju stajskog gnojiva na oranice tijekom 2021. godine s Europskom Komisijom koje su rezultirale Promjenama programa ruralnog razvoja te značaj dodatnih mjera Vlade RH u sektoru stočarstva koje se suočilo s teškim poremećajima, najprije u lancima opskrbe, a zatim i zbog porasta cijene stočne hrane te energenata.

Predstavnici sektora i Ministarstva komentirali su drugu procjenu vrijednosti poljoprivredne proizvodnje i realnog dohotka u poljoprivredi koja još jednom potvrđuju izdržljivost hrvatskih proizvođača, ali i tešku situaciju u sektoru svinjogojstva obzirom na rast cijena, input i pad cijena proizvoda koji  se kontinuirano događa od početka 2021. godine. Stoga je zatražena dodatna pomoć Ministarstva koja će se razmotriti.

Na sastanku su osim ministrice sudjelovali državni tajnik Zdravko Tušek, ravnatelj Uprave za stočarstvo i kvalitetu hrane Zdravko Barać te ravnatelje Uprave za potpore poljoprivredi i ruralnom razvoju Goran Lipavić.

Predstavnici proizvođača bili su članovi Hrvatske udruge uzgajivača svinja, Središnjeg saveza udruge uzgajivača svinja Hrvatske- SUS, Hrvatske poljoprivredne komore, Poljoprivredne zadruge Slavonski svinjogojac, Veterinarske stanice d.d. Varaždin te tvrtke Žito d.o.o. i Osatina grupe d.o.o.


Tagovi

Sastanak Ministarstvo poljoprivrede Svinjogojci


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

No farmer no food, no food no future!