Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Napoj za svinje
  • 28.11.2022. 18:00

Svinje hrane ostacima iz restorana i kazina Las Vegasa

Dobavljači im besplatno dovoze ostatke hrane. Korist je višestruka.

Foto: Depositphotos/benedamiroslav (ilustracija)
  • 298
  • 76
  • 0

U ishrani svinja u malim domaćinstvima često se koristio napoj ili splačine - ostaci hrane od ručka uz dodatak starog hleba, masnoće i vode, činili su topao obrok za ove svaštojede. Ništa se nije bacalo, imao je ko pojesti. I danas ljudi na selu ne bacaju hranu u smeće. Oni koji uzgajaju svinje za svoje potrebe, hrane ih i napojem. 

Ovakav koncept ishrane koristi se i na farmi "Las Vegas Livestock" (Stočarstvo Las Vegasa, op.ur.), dakle u Američkoj Saveznoj Državi Nevadi. Njena istorija seže u daleku 1963. godinu kada je tadašnji vlasnik Robert Kombs započeo hraniti životinje hranom koju su turisti ostavljali u odmaralištima. Njegovi sinovi nasledili su i farmu i praksu. 

Besplatno dovoze hranu

U njihov pogon dolaze ostaci hrane s pijaca, ali i restorana i kazina Las Vegasa. Dobavljači ga dovoze besplatno jer na taj način ne moraju da razmišljaju o njegovom deponiranju. 

EU 2020.: Bačeno 57 miliona tona hrane - najviše u domaćinstvima

Otpad od hrane dolazi upakovan u ambalažu i najlonske vreće, ali na farmi su i tome doskočili. Dizajnirali su mašinu za raspakivanje ambalaže koja se dalje šalje na recikliranje. Ostatke mesa, voća, povrća, pekarskih proizvoda i ostalog pasiraju i zagrevaju 40 minuta na više od 70 stepeni Celzijusa, kako bi je pasterizovali. U ovaj napoj ne dodaju nikakve krmne biljke ili aditive. Ističu i da u uzgoju ne koriste hormone, a životinje su ograničeno tretirane antibioticima gde se posebno pazi na karencu. 

Kako ističu na svojim stranicama, koncept da se ostacima hrane hrani stoka nije nova ideja i dokazano je da je to jedino održivo rešenje za tržište južne Nevade. Za ovakvu vrstu hranjenja obezbedili su dozvolu od Ministarstva poljoprivrede Nevade i to za 25.000 svinja, 1.000 goveda, 500 koza i ovaca, 1.000 kokošaka nosilja i 1.000 brojlera. 

Na svom veb šopu nude sveže svinjsko meso, prerađevine, mast, jela koja su već pripremljena i treba ih samo staviti u peć, kao i sveža jaja.


Tagovi

Napoj Ostaci hrane Napoj za svinje Restoranski otpad Recikliranje Ishrana svinja


Autorka

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi baštovanka s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.