Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Martinci
  • 22.02.2017. 12:30

Svinjari zainteresovani za ponudu "Mitrosa"

Predstavnici kompanije "Mitros" su u prethodnom periodu obišli nekoliko sela u sremskomitrovačkoj opštini i sa tamošnjim stočarima razgovarali o budućoj saradnji. Stočari smatraju da su uslovi dobri, a omogućeno im je da daju svoje predlog u vezi sa ugovorom.

Foto: Zlatko Markovinović
  • 4.020
  • 591
  • 0

Predstavnici kompanije "Mitros" su u prethodnom periodu obišli nekoliko sela u sremskomitrovačkoj opštini i sa tamošnjim stočarima razgovarali o budućoj saradnji. Prema planu, ova firma bi bi otkupljivala tovljenike od sremskih stočara, kojima je predočen draft ugovora na koji sami treba da dopišu šta je to što im u ugovoru ne odgovara, šta im odgovara, šta bi izuzeli, dodali, promenili kako bi zajedno došli do najboljeg rešenja za obe strane.

Kilogram žive vage - 180 dinara

Stočarima je predočeno na čega mogu da računaju, a to se najpre odnosi na cenu.

"Manje od 180 dinara neće biti, barem što se nas tiče I to na bazi tople polutke, plus PDV I još dva i po dinara za prevoz koje plaća Mitros", rekao je stočarima u Martincima generalni direktor "Mitrosa", Ramo Adrović.

Ramo Adrović i Vladimir Sanader

Adrović je dodao da su oni svesni da je poverenje ploljoprivrednika u mesnu prerađivačku industriju izgubljeno i da je njima cilj pre svega da se to poverenje povrati kako bi uspešno poslovali, ali da znaju da je to čitav preces za koji procenjuju da će trajati dve godine.

Za to vreme biće izgrađeno pet reprocentara od kojih će jedan biti u Grgurevcima, drugi u Šidu, treći u Inđiji, četvrti u Bogatiću, a lokacija za peti još uvek nije poznata. Do kraja godine očekuje se završetak prvog, potvrdio Adrović.

Loša genetika svinja

"Mitros" je orijentisan pre svega na izvoz svojih proizvoda na tržište Evropske Unije, odnosno Rusije, pa određeni standardi moraju da budu ispunjeni. To se pre svega odnosi na procenat mesa kod svinja. To su veoma dobro shvatili stočari, koji su svesni da još uvek ne ispunjavaju te uslove, jer je genetika loša.

Željko Komnenović: Dobri uslovi

"Ovo su dobri uslovi, ali mi nismo nikada prodavali svinje na radman, pa nam je to nedoumica. Znamo i da nam genetika nije jača strana, ali se moramo prilagođavati. Na nama je da to prihvatimo ili ne, mada ja mislim da ćemo na kraju kada se sve dobro iskristaliiše napraviti saradnju sa 'Mitrosom', na obostrano zadovoljstvo”, kaže Željko Komnenović.

Sličnog mišljenja je i Božo Savić iz istog sela:

Savić zahvalan "Mitrosu"

"Moramo mnogo toga menjati da bismo uspeli. Ja sam zahvalan što je 'Mitros' u Sremskoj Mitrovici i što možemo imati sigurnog otkupljivača. Ukoliko cena bude zagarantovana, saradnja je tu. Ja bih voleo da predstavnici Mitrosa obiđu nas proizvođače I vide šta im odgovara, a šta ne, da menjamo zajedno".

Biće još susreta

Gradonačelnik Sremske Mitrovice, Vladimir Sanader bio je sa stočarima u Martincima gde je izrazio želju da se uspostavi saradnja sa "Mitrosom" i tako se krene sa mrtve tačke. Rekao je da će grad biti veza između dve strane.

Predstavnci "Mitrosa" ponovo će obići sela u sresmkomitrovačkoj opštini kako bi se videlo ko se odlučio na saradnju u budućem periodu.

Foto: Zlatko Markovinović


Tagovi

Mitros Kooperanti Svinje Tovljenici Martinci Otkup Ccena Sremska Mitrovica Kuzmin Preradjivači


Autor

Zlatko Markovinović

Više [+]

Glavni i odgovorni urednik televizije "Fruška gora", autor i voditelj poljoprivredne emisije "Zdrav domaćin".