Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Svinje
  • 08.02.2021. 10:00

Svinjari traže dodatne subvencije i uvođenje prelevmana na uvoz

Među zahtevima uzgajivača svinja jeste i uvođenje prelevmana na uvoz svežeg mesa i proizvoda od mesa i da se uvoz smrznutog mesa i proizvoda od mesa ograniči kvotama.

Foto: Bigstock/Baloncici
  • 510
  • 204
  • 0

Proizvođači svinjskog mesa u Srbiji zatražili su od Ministarstva poljoprivrede dodatne subvencije po grlu od 2.000 dinara, rekao je predsednik Asocijacije stočara Srema i Mačve Zoran Erić. Kako je dalje objasnio za Betu, sada su subvencije po grlu 1.000 dinara, a da dodatne subvencije treba ograničiti do 1.000 komada po jednom vlasniku.

Cene svinjskog mesa su, prema njegovim rečima, zbog pandemije i nekontrolisanog uvoza pale, a hrana poskupela, pa su gubici više od 20 odsto u odnosu na uložen novac.

"Svinjsko meso pojeftinjuje od juna prošle godine i nakupci sada nude 110 dinara po kilogramu žive vage, a pre poskupljenja kukuruza, pšenice i ostale stočne hrane cena je bila od 160 do 170 dinara po kilogramu i donosila je jedva neku minimalnu zaradu", rekao je Erić.

Sadašnje otkupne cene ne mogu da pokriju ulaganja pa proizvođači beleže gubitke, a predsednik Udruženja svinjara opštine Bačka Topola Čaba Mikuška za Dnevnik ukazuje da su mnogi mali proizvođači odustali od svinjarstva, kako od tova svinja tako i od uzgoja prasadi. Međutim, za razliku od malih koji odustaju i prazne obore, veliki farmeri napreduju i pojačavaju svoje zapate, bar na severu Bačke.

Veliki farmeri i otkupljivači su u povoljnijoj situaciji jer isporukom više od 50 tovnih svinja na otkupnu cenu ostvaruju PDV, a mali za isporučene tovljenike dobijaju samo otkupnu cenu.

Ograničiti uvoz kvotama

Asocijacija čiji je predsednik Erić, zajedno sa udruženjem Sabor proizvođača agroprivrede Srbije (SPAS), sa sedištem u Kraljevu, od resornog ministarstva zatražili da se radi zaštite domaće proizvodnje svinja, uvedu prelevmani na uvoz svežeg mesa i proizvoda od mesa i da se uvoz smrznutog mesa i proizvoda od mesa ograniči kvotama.

Među zahtevima su i da se pojača kontrola zdravstvene ispravnosti uvezenog mesa na granici i smanji porez na dodatu vrednost (PDV) na stočnu hranu na deset odsto.

Stočari su predložili i da se uvede ombudsman za zaštitu proizvođača i da se otkup mesa obavlja na liniji klanja gde bi se merila mesnatost životinja i prema tome određivala otkupna cena.


Tagovi

Uzgoj svinje Prelevmani Uvoz svinjetine Zahtevi Kvote na uvoz Čaba Mikuša Cene stočne hrane Zoran Erić


Autorka

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Kompanija Volkswagen oborila je novi rekord u prodaji. I ne, ne radi se o automobilima. Riječ je o njihovoj poznatoj curry kobasici.  Tako je u 2023. godini prodano je 8,33 milijuna kobasica, uključujući sve varijante. To je oko 400.000 viš... Više [+]