Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Antibiotici i životinje
  • 02.12.2019. 18:00

Svesti upotrebu antibiotika na minimum u lečenju životinja

Ovo nije lokalni već svetski problem i zato će Ministarstvo poljoprivrede preduzeti odgovarajuće mere i organizovati više predavanja širom zemlje kako bi se podigla svest o značaju pravilnog korišćenja tih lekova.

Foto: Jelena Gajić Đokić
  • 252
  • 18
  • 0

Jedno od rešenja za neodgovornu upotrebu antibiotika u lečenju životinja na farmama je i strožija kontrola prodaje ovih lekova na crnom tržištu. Nekontrolisano korišćenje dovelo je do toga da su bakterije postale otporne na pojedine preparate pa su potrebne veće doze, a neki lekovi su i neupotrebljivi.

U praksi, oni se često primenjuju, slično kao i kod ljudi i kada to nije stvarno neophodno. Dešava se i da se životinjama daju veće doze od propisanih. Zbog toga antibiotici mogu da se prenesu i na namirnice, što dalje može da izazove neželjene efekte. Ovo je ozbiljan problem, koji u budućnosti može da dovede do nemogućnosti pravovremenog lečenja.

Podići svest proizvođača

Na ovakve probleme upozorila je Veterinarska komora Srbije na skupu "Odgovorna primena antibiotika u veterinarskoj medicini", nedavno održanom na Poljoprivrednom fakultetu u Novom Sadu.

"Želimo da podignemo svest svih, uključujući i proizvođače jer se dešava da na svoju ruku leče životinje antibioticima. Oni moraju postati svesni štetnih posledica", rekao je Mišo Kolarević, predsednik komore i dodao da je već dugo ova tema aktuelna svuda u svetu.

Smanjiti antibiotike u lečenju životinja

Nije u pitanju lokalni već međunarodni problem i zato će Ministarstvo poljoprivrede sprovesti niz akcija, a komora će ove i sledeće godine organizovati više predavanja širom zemlje kako bi se podigla svest o značaju pravilne upotrebe ovih lekova. Poruka je, kaže u komori, da se lečenje životinja prepusti stručnim licima, koji su jedini i nadležni da to rade.

Koristiti ih samo kada se to stvarno mora

Trend u svetu, ali i kod nas, jeste sve stroža primena antibiotika, odnosno pribegava im se samo kada je to neophodno. Neke zemlje potpuno ih izbacuju iz upotrebe, mada su u pojedinim situacijama oni jedino rešenje, piše Politika

Još u februaru ove godine Ministarstvo zdravlja donelo je strategiju za kontrolu upotrebe lekova i sprečavanje nastajanja antimikrobne rezistencije kao najteže posledice njihove neodgovorne upotrebe. 

EU zabranila upotrebu

Evropska unija zabranila je preventivnu upotrebu antibiotika. Naime, ustanovljeno je da veliki problem predstavljaju u stočnoj hrani, gde se često dodaju kako bi stoka bolje napredovala ili da se ne bi razbolela.

U slučaju bolesti, lekovi se dodaju u hranu mnogo duže nego što je potrebno, a sa tzv. terapijom prestaje se samo nekoliko dana pre klanja. To nije dovoljno dug period da se lek neutrališe pa rezidue ostaju u mesu, mleku i drugim proizvodima.

Problem opasniji od HIV-a

Iz komore kažu da je u EU već zabranjena njihova upotreba u cilju stimulacije rasta, što nije slučaj i u Americi. Zbog toga pojedini vidovi antimikrobne rezistencije tamo odnesu više života nego HIV u čitavom svetu. 

"Moramo biti objektivni. Kod nas se ipak kontrola drži na zavidnom nivou. Imamo i takve običaje i tradiciju u gajenju životinja. Država sprovodi godišnji program kontrole prisustva rezidua u namirnicama. To je obiman posao, koji mnogo košta i primenjuje se već godinama", kaže predsednik Veterinarske komore Srbije.


Izvori

Politika


Tagovi

Upotreba antibiotika Lečenje životinja Veće doze Mišo Kolarević Antimikrobna rezistencija Stimulacija rasta životinja


Autor

Ivana Živanić

Više [+]

Ivana Živanić, dipl.ing-master poljoprivrede, rado istražuje aktuelnosti u poljoprivredi. Pristalica zdrave i bezbedne hrane.