Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ishrana stoke
  • 09.03.2021. 18:00

Suvo i mleveno lišće belog duda dobro za ishranu svinja?

Mleveno lišće belog duda ima bogat nutritivni sastav. Sadrži 22,6 odsto sirovih belančevina i 12,06 odsto sirovih vlakana što je važno za ishranu stoke.

Foto: Depositphotos/silrobyx
  • 183
  • 189
  • 0

U potrazi za alternativnim načinima ishrane svinja, kineski istraživači su otkrili da su osušeni i samleveni listovi belog duda izvrsni za upotrebu kao dopunska hrana u tovu svinja, piše pig progress.

Studija naučnika sa nekoliko istraživačkih institucija u Čangšaju, objavljena u časopisu Animal Nutrition ovo otkriće opravdava rastućom potražnjom za dobrom i jeftinom hranom za stoku koja bi delimično mogla zameniti žitarice.

Lišće belog duda (Morus alba L.) naučnici su sušili na 60°C tokom četiri dana. Potom su ga mleli pa ispitali njihov nutritivni sastav. Došli su do saznanja da ono sadrži 23,5 suve materije, 22,6 odsto sirovih belančevina, 12,06 odsto sirovih vlakana, oko jedan odsto ekstrakta etera kao i 9,6 sirovog pepela.

Dudara stara tri veka: Meštani Dobrinaca rešili da podmlade drvored

Istraživači su svinje hranili kukuruzom, sojinim brašnom i pšeničnim mekinjama i hranom u kojoj su navedene komponente delimično zamenjene sa tri, šest, devet ili 12 odsto mlevenog dudovog lišća. Posmatrano razdoblje trajalo je 50 dana.

Nakon toga došli su do zaključaka da ishrana ispod 12 odsto duda nije promenila učinak rasta životinja, ali je poboljšala oksidacijsku stabilnost mesa. Uočeno je da ovaj način ishrane utiče na ekspresiju gena koji učestvuju u metabolizmu lipida i odbijanju mitohondrija u skeletnim mišićima, što pozitivno utiče na ljude koji konzumiraju takvo meso.

Inače, dud je brzorastuće listopadno stablo široko uzgajano u mnogim delovima sveta. U Kini se procenjuje da područja njegovog uzgoja obuhvataju više od jedan milion hektara, a prinos biomase svežih listova iznosi oko 25-30 tona po hektaru godišnje.

Takođe, oni su poznata hrana za dudovog svilca, a koriste se i u kineskoj medicini zbog svojih antioksidativnih i antimikrobnih svojstava.


Tagovi

Beli dud Ishrana Svinje Naučnici Studija


Autorka

Martina Pavlović

Više [+]

Martina je magistar agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.