Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Opština Ražanj
  • 19.08.2017. 08:30

Suša uništila letinu - stoka na rasprodaji

U ražanjskom kraju, prema tvrdnjama meštana, poslednja kiša pala je krajem maja. Vode nema dovoljno ni za piće. Ipak, stočari ističu da su im dva najveća problema uništena letina i niska otkupna cena mleka.

Foto: Mark Elsworth / Flickr
  • 1.227
  • 124
  • 0

Veći deo roda kukuruza, pšenice i deteline, u opštini Ražanj, uništen је zbog suše. Poljoprivrednici su zato primorani da rasprodaju stoku. Kako prenosi RTS, u lokalnom budžetu nema novca za pomoć, pa su ogdajivači prinuđeni da se sami snalaze.

Zbog dodatnih troškova prodaju višak grla

Porodica Božinović iz sela Varoš u okolini Ražnja, na svojoj farmi drži oko 50 grla krupne stoke. Polovina od tog broja su muzne krave, čije mleko odvoze čak u Rašku. Kako bi prehranili stoku, vlasnici će, zbog manjka prirodne hrane, morati da kupe 70 tona koncentrata, što će troškove proizvodnje povećati za gotovo 14.000 evra. Božinovići se žale da im takva računica nikako ne odgovara.

Setva teška, a žetva još teža

Dragiša Božinović, kaže da ako finansijski ne budu mogli da pokriju troškove nabavke koncentrata, moraće da prodaju višak stoke. On napominje da tamošnji poljoprivrednici znaju da postoje sorte otpornije na sušu, ali se za njihovu setvu retko opredeljuju zbog znatno manjih prinosa. Božinović objašnjava da na pojedinim parcelama na kojima je zasejan kukuruz klipova gotovo i da nema, dodavši da su se poljoprivrednici iz okoline Ražnja žalili na tešku setvu, a prema svemu sudeći žetva će biti još teža.

Meštani se uzdaju u pomoć Vlade

U ražanjskom kraju, prema tvrdnjama meštana, poslednja kiša pala je krajem maja. Oni kažu da se navodnjavaju samo poneki zasadi kupina, jer u Ražnju i okolini, kako ističu, vode nema dovoljno ni za piće. Dragiša Todorović iz Ražnja naglašava da ljudi iz te opštine očekuju da Vlada preduzme neophodne mere da bi im se omogućilo da prežive.

Preostali kukuruz samo za silažu

Proizvođač Dragan Veljković, čije se gazdinstvo prostire na 60ha, naglašava da je primoran ne samo da proda stoku, već i da na jesen prepolovi zasade. On kaže da će od preostalog kukuruza pokušati da napravi neku vrstu silaže, s tim da njen kvalitet neće biti zadovoljavajući.

Uništena letina i niska cena mleka glavni problemi stočara

Veljković se žali da će morati da prepolovi stočni fond, da bi kupio hranu za goveda dok je još ima na tržištu. On tvrdi da bi država mogla da pomogne seljacima tako što bi odobrila subvencije bar za nabavku stočne hrane, dok se stočari ne snađu, da u ovoj teškoj situaciji izdrže do januara ili februara. Veljković i njegove kolege ističu da su im za sada dva najveća problema uništena letina i niska otkupna cena mleka koja iznosi 32 dinara po litru.

Foto: Mark Elsworth / Flickr


Povezana stočna vrsta

Govedarstvo

Govedarstvo

Govedarstvo, predstavlja najznačajniju granu poljoprivredne proizvodnje. Govedarska proizvodnja uključuje i proizvodnju mesa, to jeste, tovna goveda. Reprodukcija goveda... Više [+]

Kukuruz

Kukuruz

Sinonim: - | Engleski naziv: Grain maize | Latinski naziv: Zea mays L.

Kukuruz je jednogodišnja biljka jarog tipa razvića, a dužina njegove vegetacije od nicanja do punog zrenja zavisi od osobine sorte, odnosno hibrida, s jedne strane, i uslova... Više [+]

Pšenica

Pšenica

Sinonim: - | Engleski naziv: Winter wheat | Latinski naziv: Triticum aestivum (L) em. Fiori et Paol.

Pšenica se koristi u mlinarstvu, prehrambenoj i farmaceutskoj industriji. Najznačajniji je ratarski usev, a njome je zasejana ¼ obradivih površina na svetu. Pšenični hleb osnovna... Više [+]

Izvori

RTS


Tagovi

Stočartvo Mlekarstvo Govedarstvo Krave Suša Agroklub Varoš Ražanj Dragan Veljković Dragiša Božinović Poljoprivreda Kukuruz Pšenica Detelina Silaža Uništeni usevi Cena mleka Dragiša Todorović Stočna hrana Srbija


Autor

Marinko Tica

Više [+]

Marinko je profesor književnosti s višegodišnjim novinarskim iskustvom u elektronskim medijima. Naročito je zainteresovan za teme i zbivanja u agraru, a zamenik je urednika na Agroklubu.