Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Stradale ovce
  • 29.09.2022. 09:00
  • Primorsko-goranska, Brod Moravice

Strava u toru Tomislava Crnkovića: Vukovi poklali 15 od 28 ovaca

Najbolnije je to što su, čini se, ubijali radi ubijanja, rekao je vlasnik stada za Novi list.

Foto: Dubravka Petric/PIXSELL (ilustracija)
  • 1.670
  • 154
  • 0

Čak petnaest od 28 ovaca koliko broji stado tridesetjednogodišnjeg Tomislava Crnkovića i njegove djevojke Sare Dukić stradalo je u vučjem napadu, piše Novi list.

Napad se dogodio tijekom ranih jutarnjih sati i što je najbolnije, ispričali su, čini se da su ubijali radi ubijanja.

"Tek tu i tamo dio mesa s ovaca je odgrizen, a neke su jednostavno samo ubijene na taj način da im je pregrizen dušnik ili rastrgano grlo", rekao je za ovaj medij vlasnik stada iz Brod Moravica dodajući da se na većini stradalih vide brojni sitni ugrizi. 

Samo dvije ovce i ovan ubijeni su čisto, bez mrcvarenja pa misli da je u pitanju bio napad mladog vučjeg čopora. Na to, kaže, upućuju i tragovi jer su jasno vidljivi tragovi dva veća vuka i barem njih pet-šest mladih.

"Nisam protiv njihove zaštite, ali onda bi se i nama trebalo puno kvalitetnije pomagati. Mojih poklanih 15 ovaca, a većina se trebala tek ojanjiti, vrijedi otprilike 30.000 kuna. No, kad ispunimo sve formulare, možda od države dobijemo tri-četiri tisuće kuna", rekao je za Novi list navodeći, kao i mnogi drugi stočari, da vukova sigurno ima puno više od službenih podataka, prema kojima ih je u Hrvatskoj 2019. godine bilo tek nešto više od 80. 

Novi odštetni cjenik za stoku stradalu od zvijeri trebao je stupiti na snagu - gdje je zapelo?

Inače, tor u kojem borave životinje ograđen je, napominje, čak i bolje od propisa, jer uz električnog pastira imaju i tri više od 180 cm visoke fizičke prepreke. U planu mu je podići još viši zid s armiranom žicom i strujom kroz nju. 

Međutim, hoće li pomoći nije siguran jer je vukove tog malog čopora vidio i nekoliko dana kasnije kako promatraju konje i ovce.


Izvori

Novi List


Tagovi

Vukovi Napad na stado Tomislav Crnković Odšteta


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Uljemat

Nemoguće je pronaći prodavače M/Ž. Zato se pripremam za montažu uređaja (umjetna inteligencija) koji će raditi na obnovljive izvore, dati doprinos u klimatskoj neovisnost...

Više [+]