Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zakup zemljišta
  • 28.01.2022. 09:15
  • Osječko-baranjska, Đurđenovac

Strah nas je scenarija iz Čađavice, zašto nema natječaja za pašnjake u općini Đurđenovac?

Nas nema puno. Ostalo nas je u ovom kraju desetak koji se bavimo stočarstvom i kojima trebaju pašnjaci. Izgubimo li ih, nema nam života, negoduju uzgajivači.

Foto: Damir Rukovanjski
  • 1.803
  • 327
  • 2

Sela Općine Đurđenovac i ona u okolici pretežito su naslonjena na ratarsku proizvodnju, a sve manje je stočara. Što je najveći problem? Pašnjak. Svi koji stoku napasuju imaju u kratkotrajnom zakupu državne pašnjake i računajući na njih i u budućnosti lijepo su razvili svoju proizvodnju. Posebice ovčari. Oni ih imaju najviše, ali ih brine situacija da u njihovoj općini još uvijek nije raspisan natječaj za dugotrajni zakup što bi njima i njihovim obiteljima dalo sigurnost za buduću proizvodnju i opstojnost.

Na sastanku u Klokočevcima izrazili su veliko nezadovoljstvo. Okupilo se više stočara koji posjeduju 20 do 60 hektara pašnjaka u državnom vlasništvu, a uglavnom napasaju ovce i magarce. Zakupi su za sada do pet godina i već dugo upozoravaju da je potrebno raspisati natječaj. Očekuju da on bude na najmanje 20, pa čak i 30 godina.

Želimo natječaj sada i po važećem zakonu 

Razgovarali smo sa Sašom Horvatom iz Klokočevaca koji drži 120 rasplodnih ovaca pasmine Il de France i 35 magaraca. Dario Filipović iz Bokšića koristi 60 hektara pašnjaka i radi još 10 hektara zemlje. Njegova obitelj drži 250 ovaca. Iz Bokšića je i Ljubo Pritišanac koji na pašnjacima ima 350 ovaca u zakupu ima 45 hektara pašnjaka, a radi još 100 hektara zemlje. Iz Pribiševca na sastanku je bio i Saša Falamić koji drži 200 ovaca i ima 10 hektara pašnjaka u tom kratkotrajnom zakupu. Među značajnim stočarima je svakako i Kristijan Kovačević iz Klokočevaca koji ima 80 krava i bikova, a nema pašnjaka, kao i OPG Nekić iz Teodoravca koji imaju 130 rasplodnih ovaca.

"Vidjeli smo da je u Našicama i u općini Čađavica, mjestima u okolici, kao i u nekim drugim općinama došlo do problema sa dugotrajnim zakupom kada pašnjake ne dobiju dosadašnji zakupci i korisnici. Tamo se dogodilo da su 90 posto površina dobile velike firme, a malim stočarima nije ostalo dovoljno", kaže Saša Horvat i dodaje da sva priča kako mlade i male OPG-ove treba poticati ne stoji u stvarnosti. Primjerice, u jednom susjednom selu koje pripada gradu Našice pašnjak je, tvrde, dobio čovjek koji nema stoke.

Nezadovoljni stočari okupili su se u Klokočevcima 

"Mi se s pravom bojimo takvog scenarija. Nas nema puno. Ostalo nas je u ovom kraju desetak koji se bavimo stočarstvom i kojima trebaju pašnjaci i kojima je cilj ostati živjeti u svojim selima. Za naša se prava moramo ići izboriti", istaknuli su navodeći da će pisati dopise ministrici poljoprivrede i drugim ministrima te državnim tajnicima. Traže i razgovor s načelnikom sve dok se ne postigne cilj.

"Želimo natječaj sada, i po sadašnjem važećem zakonu. Problem je kada usvoje novi zakon. On je sada samo prijedlog. Jer po tom zakonu prednost neće imati dosadašnji korisnici pa će biti moguće da dobije netko pašnjak tko se ni ne bavi stočarstvom", istakli su stočari na sastanku.

U važećem zakonu piše u članku 36. između ostaloga da pravo prvenstva ima nositelj obiteljskog poljoprivrednog gospodarstva, ili vlasnik poljoprivrednog obrta, ili pravna osoba u rangu mikro i malih poduzeća kojima je poljopriveda primarna djelatnost, koji je najmanje tri godine do objave javnog natječaja vlasnik ili posjednik stoke, bavi se stočarskom proizvodnjom. Ili pak ima najmanje tri godine do objave javnog natječaja prebivalište ili sjedište ili proizvodni objekt u funkciji poljoprivredne proizodnje na području jedinice lokalne samouprave za koju se raspisuje javni natječaj, a ne ispunjava uvjet prosjećnog odnosa broja grla stoke i poljoprivrednih površina od najmanje jednog hektara oranice ili livade po uvjetnom grlu.

Odnosno, nema najmanje dva hektara pašnjaka po uvjetnom grlu, odnosno najmanje 3,3 hektara krških pašnjaka po uvjetnom grlu, koji se računa za proizvodnu godinu koja prethodi objavi javnog natječaj.

Novi zakon pogoduje velikima

Dočekaju li donošenje novog zakona onda su, kažu, u velikom problemu. "Ti kriteriji nam se dosta sužavaju i neki od nas će vjerojatno ostati bez tih pašnjaka. Novi zakon pogoduje velikim firmama i ljudima koji su vezani uz politiku. Svim stočarima općine Đurđenovac cilj je da se ta problematika riješi. Da nam obitelji budu mirne", poručili su.

Dario Filipović na sastanku ističe kako isključivo živi od stočarstva i zemlje te drugih prihoda nema i kaže: "Ako izgubimo pašnjak nema nam života. Jer držati ovce bez pašnjaka nema smisla", kaže. Dakle, dodaje, sve ovisi o načelniku i kada će se i po kojem zakonu raspisati natječaj. Na imanju, otkriva, rade supruga i on. "Imamo dvoje djece. jedan sin je zaposlen, a drugi ima volju raditi na OPG. Svi pašnjaci su zakup, svojih nemam”, kaže Filipović.

Ljubo Pritišanac ima 45 hektara pašnjaka u zakupu i on je četvrta generacija koja živi od ovčarstva i nada se da ta tradicija neće biti prekinuta.

Općina Đurđenovac je donijela odluku da maksimalno u zakup državne zemlje može ići do 100 hektara. Njima to, napominju, ne ide u prilog i bilo bi bolje da je maksimalno pedeset.

"Naš nas načelnik mora saslušati i to je veoma bitno jer ovo bi čekanje pogodovalo velikima, a ne malim obiteljskim gospodarstvima. Općina je od Osječko-baranjske županije dobila suglasnost još 2019. godine i do danas nije natječaj proveden", negoduju stočari koji se boje konkurencije velikih okolnih tvrtki koji bi uzeli te pašnjake. Jedan od njih je, pričaju, čak prodao svu svoju privatnu zemlju, ostavio stoku pa ipak će se natjecati za državnu zemlju jer po tome ima pravo, ističu okupljeni poljoprivrednici i upozoravaju na još jednu nezgodnu situaciju.

Na pašnjacima napasuju ovce i magarce 

Naime, događa se da pašnjak uzme i lokalna šumarija i pretvara ga u šumsko zemljište. A izgovor općinama bude da se za spomenute pašnjake nitko nije javio unazad nekoliko zadnjih godina i bio zainteresiran za korištenje, što, naglašavaju, nije istina. 

Komentar, ali i odgovor kada će biti objavljen natječaj zatražili smo i od načelnika Općine Đurđenovac Hrvoja Topalovića

"Planiran je u 2022. godini sukladno pozitivnim pravnim propisima", kratko nam je odgovorio. 


Tagovi

Pašnjak Zakup Državno zemljište Saša Horvat Dario Filipović Ljubo Pritišanac Saša Falamić Kristijan Kovačević OPG Nekić Hrvoje Topalović


Autor

Damir Rukovanjski

Više [+]

Diplomirani agronom, dugogodišnji dopisnik, novinar i urednik u Glasu Slavonije, osnivač i urednik AgroGlasa od 2000. do 2008. Urednik EU Agro Info od 2008 do 2013., urednik Agrotehnike, izdavač brojne stručne poljoprivredne literature. Kolumnist Agrokluba od 2008.godine. Nekadašnji suradnik Gospodarskog lista, Nove Zemlje. Član Hrvatskog novinarskog društva od 1993.godine i član Izvršnog odbora Zbora agrarnih novinara HND.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Tisuće španjolskih poljoprivrednika prosvjedovalo u Madridu: Guše nas pravila ZPP-a

Tisuće španjolskih poljoprivrednika i jučer su, 17. ožujka, prosvjedovali u središtu Madrida.  Kako piše dw.com, u centar glavnog grada stigli su sa stotinama traktora, z...

Više [+]