Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Program pomoći
  • 18.11.2022. 16:30
  • Sisačko-moslavačka, Lonjsko polje

Stočarima dva milijuna kuna pomoći zbog bedrenice

Ministarstvo poljoprivrede objavilo je da je donesen program pomoći uzgajivačima stoke zbog posljedica zaraze stoke bedrenicom.

Foto: Depositphotos/xtrekx
  • 572
  • 71
  • 0

Vlada je u četvrtak donijela Program pomoći uzgajivačima stoke zbog posljedica zaraze stoke bedrenicom, za što je u ovoj godini osigurano dva milijuna kuna, objavilo je Ministarstvo poljoprivrede.

"Na stočarstvo u pogođenom području mjera zabrane odvoza, prikupljanja, iznošenja i uporabe košenih krmnih trava, koja je bila potrebna zbog sigurnosti i zdravlja, imat će dugoročan i negativan utjecaj", kazala je na sjednici Vlade ministrica poljoprivrede Marija Vučković.

Također, napominje da odvoženje mlijeka u objekte za neškodljivo uklanjanje dovodi do ranog odbijanja teladi naviklih u sustavu krava-tele na hranidbu mlijekom majke, uz dodatnu hranidbu krmnim smjesama.

"Takav nagli prelazak na novu hranidbu kod teladi i junadi izaziva niz problema, dolazi i do značajnog smanjenja planiranog prirasta, a skupa zamjenska hrana dodatno opterećuje proizvodnju", objasnila je Vučković.

Naglasila je kako je provođenje mjera propisanih naredbom nužno zbog sigurnosnog i javno-zdravstvenog aspekta, no ima negativan utjecaj na stočarski sektor na tom području jer negativno utječe na sve faze proizvodnje i stavljanja na tržište proizvoda s gospodarstava tog područja. 

Ovim programom pomoći, kako je kazala, omogućuje se nastavak stočarske proizvodnje u područjima u kojima su propisane mjere sprječavanja širenja bolesti te se omogućuje lakša nabavka novog rasplodnog materijala, kao i uzgoj vlastitog, što će omogućiti zadržavanje i poboljšanje genetskog potencijala.

Također, provedbom programa pozitivno se utječe na ostanak stanovnika na ruralnim područjima, poručila je.

Užas u Lonjskom polju - uginulo 58 goveda od više vlasnika

Podsjetimo, početkom srpnja ove godine na pašnjaku u Osekovu, u Parku prirode Lonjsko polje, kao i u naselju Osekovo u Sisačko-moslavačkoj županiji, prijavljena su prva ugibanja stoke tada nepoznatog uzroka. Veterinarske službe su utvrdile da je uzrok ugibanja bedrenica. 


Tagovi

Bedrenica Stočari Pomoć Sjednica Vlade Marija Vučković


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Tisuće španjolskih poljoprivrednika prosvjedovalo u Madridu: Guše nas pravila ZPP-a

Tisuće španjolskih poljoprivrednika i jučer su, 17. ožujka, prosvjedovali u središtu Madrida.  Kako piše dw.com, u centar glavnog grada stigli su sa stotinama traktora, z...

Više [+]