Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Bolest kvrgave kože
  • 22.05.2017. 16:30

Stočari uz odvjetnike traže naknadu štete

Udruga proizvođača mlijeka Brodsko-posavske županije u koordinaciji s više drugih udruga u proizvodnji mlijeka, stočarima u sustavu krava-tele i proizvođačima sira angažirala je odvjetnički tim radi pokretanja postupka za obeštećenje u punom iznosu uslijed velikih šteta nastalih zbog preventivnog cijepljenja od bolesti kvrgave kože goveda te pokretanje postupka smjene pomoćnika ministra poljoprivrede Damira Agičića.

  • 4.618
  • 320
  • 0

Udruga proizvođača mlijeka Brodsko-posavske županije u koordinaciji s više drugih udruga u proizvodnji mlijeka, stočarima u sustavu krava-tele i proizvođačima sira angažirala je odvjetnički tim radi pokretanja postupka za obeštećenje u punom iznosu uslijed velikih šteta nastalih zbog preventivnog cijepljenja od bolesti kvrgave kože goveda te pokretanje postupka smjene pomoćnika ministra poljoprivrede Damira Agičića.

O tomu je Ivan Klasnić, predsjednik Udruge proizvođača mlijeka BPŽ obavijestio novinare istaknuvši velike probleme koje su stočari doživjeli, a za koje do sada nitko od mjerodavnih ne odgovara.

Stočari traže naknadu štete u punom iznosu

"Upravni odbor naše Udruge 16. ovog mjeseca jednoglasno je donio odluku o pokretanju kaznene odgovornosti Ministarstva poljoprivrede, odnosno Uprave za veterinastvo i sigurnost hrane na čelu s pomoćnikom ministra poljoprivrede Damira Agičića. Dva dana kasnije angažirali smo odvjetnički tim koji će zastupati sve poljoprivrednike koji su pretrpjeli štete od preventivnog cijepljenja goveda protiv bolesti kvrgave kože goveda, a nisu obeštećeni u cijelom iznosu.

Istina je da je Ministarstvo poljoprivrede isplatilo oko 20 milijuna kuna odštete zbog smanjenja u proizvodnji mlijeka, ali samo onima koji su u kontroli mliječnosti Hrvatske poljoprivredne agencije i to u sramotnom iznosu od oko 114 kuna po mliječnoj kravi, dok svi ostali koji prodaju svoje mlijeko putem mljekomata, koji se bave proizvodnjom sira, odnosno koji prerađuju mlijeko u vlastitim registriranim objektima i oni koji su u uzgojnom sustavu krava-tele, nisu dobili niti jedne lipe odštete, iako su imali iste nuspojave kao i svi ostali koji drže krave zbog mlijeka", kaže Klasnić.

Zauzimaju se za mirno rješenje spora

Odvjetnički tim uputiti će Ministarstvu poljoprivrede dopis s prijedlogom za mirnim rješenjem spora, što će biti jedan od prvih koraka u pokušaju rješenja problema. Ako se Ministarstvo poljoprivrede ne očituje u zakonskom roku od 3. mjeseca Udruga će podnijeti kaznenu prijavu protiv odgovornih osoba, tražit će vještačenje stanja na terenu.

"Mi još uvijek trpimo štete od preventivnog cijepljenja, naime došlo je do totalnog poremećaja metabolizma goveda. Mnoga su nam matična grla završila na klaonici, susrećemo se s čudnim stvarima koje se do sada nikada nisu dešavale na našim farmama, kao što su česta povađanja, najviše izražena na junicama i prvotelkinjama, ne manifestiraju se normalni simptomi kod gonjenja. Prvo smo sumnjali da možda sjeme ne odgovara kvaliteti (da je staro, da se ne drži u ispravnim spremnicima i tome slično) međutim kada su nam se počeli javljati ljudi koji imaju licencirane bikove da se i kod njih događaju iste stvari, tada smo shvatili da su to ipak posljedice preventivnog cjepljenja i da je živo cjepivo napravilo štete ogromnih razmjera, za što bi netko trebao odgovarati.

Traže odgovor od ministra Tolušića

Jedna od odgovornih osoba za takvo stanje je sadašnji pomoćnik ministra poljoprivrede gospodin Damir Agičić. Osobno se hvalio kako je i on bio u stručnom timu koji je donio odluku o preventivnom cijepljenju goveda protiv bolesti kvrgave kože, te tvrdio kako ne postoje nikakve nuspojave, osim par dana pada proizvodnje mlijeka.

Prijetio nam je zatvorskom kaznom ako netko ne dozvoli cijepiti goveda. I sada nam se prijeti da ćemo platiti novčane kazne od 5.000-10.000 kuna, da nećemo dobiti putne listove, ako želimo prodati neka grla svoje stoke, te da će protiv svih koji ne dozvole cijepiti svoju stoku biti pokrenut kazneni postupak. Iz svega navedenog vidljivo je da nas ucjenjuje kao da je to njegova prćija. Napominjem da za sve ovo napisano postoje video zapisi, tonski zapisi kao i pisane izjave koje gospodin Agičić nije demantirao.

Najviše nas smeta što nas stalno lažu i zašto stalno obmanjuju javnost. Jednostavno želimo odgovor od ministra poljoprivrede Tomislava Tolušića kao i Odbora za poljoprivredu zašto smo mi jedina članica EU koja je preventivno cijepila goveda protiv bolesti kvrgave kože.

Ogromne štete od preventivnog cijepljenja

Europska unija donijela je 1992. godine propis u kojem stoji "DOPUŠTA SE CIJEPITI GOVEDA OD BOLESTI KVRGAVE KOŽE AKO JE BOLEST PRISUTNA, TE ZA SADA NIJE MOGUĆE PREVENTIVNO CIJEPLJENJE". Međutim naš "stručni tim" na čelu s bivšim pomoćnikom za veterinarstvo Tomislavom Kišom i sadašnjim pomoćnikom ministra poljoprivrede Damirom Agičićem bio je apsolutni zagovornik cijepljenja. Za njih nisu važili propisi EU. Nama proizvođačima nije pružena mogućnost o slobodnom odlučivanju . hoćemo li ili ne cijepiti, nego smo pod prisilom i ucjenama natjerani na nešto zbog čega i dan danas plaćamo ceh nečije ne stručnosti.

Izgubljena su kvalitetna matična grla, upitna je daljnja reprodukcija, pala nam je proizvodnja mlijeka. Šteta se s našeg gledišta procjenjuje u milijardama kuna, što potvrđuju i pisma podrške udruga, proizvođačkih organizacija, kao i pojedinaca" kaže predsjednik udruge proizvođača mlijeka Brodsko-posavske županije.

Mljekari očekuju od Vlade RH, Ministarstva poljoprivrede i Odbora za poljoprivredu Hrvatskog sabora da napokon razmtre njihove među kojima su i ostavka pomoćnika ministra poljoprivrede Damira Agičića i hitna obustavu daljnje akcije cijepljenja jer se, kažu, protivi zakonima EU.

Traže jamstvo veterinara prije cijepljenja

Traže i formiranje neutralnog tima stručnjaka koji bi procijenio stvarnu štetu na terenu nastalu od preventivnog cijepljenja protiv bolesti kvrgave kože goveda te obeštećenje oštećenih stočara u punom iznosu. Također žele obavijestiti javnost da su i sljedeće godine predviđena dva cijepljenja, a uputit će i službeni dopis mjerodavnima u Europskoj uniji o obustavi daljnjeg cijepljenja, sve dok ne donesu odluku da svoja goveda moraju preventivno cijepiti svoja i stočari Mađarske, Rumunjske i druge članice EU koje graniče sa zemljama u kojima se pojavila bolest.

Klasnić podsjeća da od ukupno 6.500 proizvođača mlijeka u Hrvatskoj 80% čine staračka domaćinstva koja nisu upoznata niti sa zakonima niti sa svojim pravima, pa moli medije da objave izjavu kako bi se proizvođači mlijeka i ostali stočari koliko-toliko zaštitili dok institucije ne odrade svoj posao. Predlaže im da prije cijepljenja od veterinara traže potpisivanje izjave kojom će im jamčiti da neće doći do štetnih nuspojava, te predlaže stočarima da ne žure s cijepljenjem pošto je rok do 31. srpnja.

Pisma potpore Udruzi proizvođača mlijeka

"Podržavamo svaku aktivnost, a onda i Vaše udruge, kako bi se otklonile sve mogućnosti šteta nastalih prilikom cijepljenja protiv bolesti kvrgave kože, a ondje gdje su one nastale ili bi mogle eventualno nastati, vlasnici grla obeštete", kaže među ostalim u pismu potpore Miroslav Kovač, voditelj Proizvođačke organizacije UPO centar Simentalac.

"Udruga obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava Život nedvojbeno Vas podržava u aktivnostima koje ste inicirali i vodite u pogledu problematike cijepljenja protiv bolesti kvrgave kože krava. Udruga je svoj stav već javno artikulirala na samom početku provođenja programa cijepljenja. U međuvremenu se pokazalo da je cijepljenje ostavilo negativnih konotacija u pogledu smanjenja mlijeka, ali i reprodukcijskih problema, pa čak i smrtnosti krava", kaže Antun Laslo, predsjednik Udruge OPG-a Hrvatske Život.

"Odbor za mesno govedarstvo u Hrvatskoj poljoprivrednoj komori daje Vam podršku u nastojanju da javnosti pokažete na koje sve načine se želi uništiti Hrvatsko govedarstvo. Primjer: 58.000 krava i 80.000 bikova nije dobilo obeštečenje za provedbu preventivnog cijepljenja protiv bolesti kvrgave kože goveda, kao da krave u toj proizvodnji nemaju gubitke. Uprava za veterinarstvo nije dorasla za te probleme, a Agičić ne želi slušati proizvođače kao da radi protiv nas i s tog razloga imate našu punu podršku", napisao je Miroslav Šklempe, predsjednik Odbora za mesno govedarstvo.

Nekorektan stav Uprave za veterinarstvo

Potporu Udruzi proizvođača mlijeka poslao je i Upravni odbor Udruga proizvođača mlijeka županije istarske Mlikarica koji među ostalim piše:

"Način na koji je dato obeštećenje od nuspojava cijepljenja nije korektan. Imamo situaciju da gospodarstvima koja proizvode mlijeko i prodaju ga putem mljekomata, ili ga prerađuju u vlastitim registriranim objektima, nije obračunata nikakva naknada štete koja je nastala kod gotovo svih nas".

"Na svojem OPG-u imam 95 goveda koja nisu u proizvodnji mlijeka. Direktna šteta je bila 5,5% od ukupne vrijednosti stada. Iz dosadašnje prakse je vidljivo da samo grla u proizvodnji mlijeka mogu dobiti nešto, ali ni približno realno obeštećenje, a uzgajivači ostalih kategorija goveda ništa. Ovakav stav Uprave za veterinarstvo i sigurnost hrane smatram nekorektnim i nepravilnim, stoga predlažem da se pravično obeštete svi stočari u mjeri cijepljenja protiv bolesti kvrgave kože, ili da se prekine sa daljnim cijepljenjem", kaže Zvonimir Dravinac, član IO Udruge OPG Život.


Tagovi

Ivan Klasnić Damir Agičić Odvjetnički tim Bolesti kvrgave kože Ministarstvo poljoprivrede Tomislava Tolušića Tomislavom Kišom Zakonima EU Miroslav Kovač Antun Laslo Miroslav Šklempe Obeštećenje Zvonimir Dravinac.


Autor

Vjekoslav Hudolin

Više [+]

Inženjer poljoprivrede sa 38-godišnjim iskustvom u profesionalnom novinarstvu. Nekada novinar HRT-a, dopisnik Glasa Slavonije, suradnik Gospodarskog lista, Agroglasa, Poljoprivrednog vjesnika, Večernjeg i Jutarnjeg lista, a danas voćar koji u obiteljskom kolekcijskom voćnjaku uzgaja oko 260 starih sorata jabuka i krušaka.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

U Gudovcu živo na proljetnom sajmu. Jedni kažu da je skupo, dok drugi troše bez pitanja. Jedni su sretni s ovim terminom dok neki trgovci smatraju da treba biti ranije, prije sjetve. Kako god, i u ovom formatu od četiri dana, posjetitelja n... Više [+]