Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Apel za produženje prelevmana
  • 07.12.2016. 11:00

Stočari traže produženje prelevmana za mleko

Proizvođači mleka zahtevaju od države da produži prelevmane i da donese Zakon o mleku kojim bi se definisao rad mlekara.

Foto: Press centar UNS / www.presscentar.rs
  • 1.849
  • 362
  • 0

Dok agrarna javnost iščekuje da Vlada donese konačnu odluku da li će produžiti prelevmane na uvoz mleka, proizvođači mleka apeluju da se ta administrativna mera produži. Kako bi se apel proizvođača za produženjem prelevmana čuo u javnosti kao i njihovi argumenti za produženje ove mere, predstavnici stočara iz Šapca, Koceljeve, Bogatića i Kanjiže okupili su se u Medija centru Udruženja novinara Srbije.

Prelevmani nas štite od masovnog uvoza mleka

Prelevmani, to jest takse na mleko i mlečne proizvode iz uvoza, koje je Vlada Srbije uvela pre godinu i po dana na snazi su do kraja godine. Još je neizvesno da li će ova mera biti na snazi i posle 1. januara 2017. Farmeri, među kojima i Goran Vasić iz Udruženja proizvođača mleka Mačvanskog okruga insistiraju da prelevmani treba da budu produženi. Vasić je podsetio, kako je uopšte država odlučila da uvede prelevmane pre godinu i po.

Goran Vasić

"U Mačvanskom okrugu imamo 90.000 goveda. Proizvodnja je koncentrisana kod malih i srednjih proizvođača. Priča o prelevmanima počinje 2015. godine kada su mlekare masovno otkazivale otkup mleka proizvođačima. Ostajalo je neotkupljeno i po 10.000 litara mleka dnevno. Protestovali smo, tražili zabranu uvoza ali naši napori nisu bili uspešni kao ni priča o prelevmanima. Država je donela odluku o interventnom otkupu mleka u prahu od 500.000 dinara. Taj novac je naprosto "bačen u vodu". Pošto nije bilo rezultata država je odlučila da uvede prelevmane 30. juna 2015. To je dalo rezultate. Na tržištu više nema viškova mleka. Sa druge strane, mlekare traže ukidanje prelevmana što nam govori da imaju nameru da uvoze mleko."
Goran Vasić kaže da stočari insistiraju na donošenju Zakona o mleku koji bi definisao koliko pojedinačno, mlekara mora da otkupi mleka od domaćih proizvođača, a koliko bi smela da uveze.

Proizvodnja u Koceljevi desetkovana

Proizvođač iz Koceljeve Dragoslav Isailović napominje da je i uz prelevmane mleko uvoženo, samo u manjem obimu. Konstatuje da je u poslednjih deceniju i po proizvodnja mleka u njegovom kraju gotovo desetkovana.

"Sabirni centar za predaju mleka u Koceljevi je početkom prošle decenije dnevno primao od 60.000 do 80.000 litara mleka dnevno. Sada su te količine na nivou 16.000 do 18.000 litara. Danas, imamo slučajeve da se mleko plaća 17 dinara za litar. Da bi seljak planirao proizvodnju za naredne dve do tri godine morao bi da ima čvrste ugovore sa otkupljivačima i prerađivačima", kaže Isailović.

Stočari za produženje prelevmana za mleko

Preko Drine mnogo bolja situacija za proizvođače mleka

Predsednik skupštine Asocijacije poljoprivrednika Milan Pajić, kaže da se mleko otkupljuje za 30 evrocenti marketinška priča. Prema njegovom mišljenju tu cenu dobija samo deo proizvođača mleka dok se ostalim mleko otkupljuje po mnogi nižim cenama. Kaže da bi mu se mnogo više isplatilo kada bi mogao da mleko predaje u Republici Srpskoj.
"Moja farma je u Badovincima, nedaleko od Pavlovića mosta. Kolege iz Republike Srpske koje su od moje farme udaljene tri do četiri kilometra za dnevnu proizvodnju od 600 litara koju ja imam godišnje dobiju toliko više novca da mogu u mom okrugu da kupe jedan stan."

Mlekare ne mogu da vode računa o ruralnom razvoju

Miroslav Kiš

Rezimirajući utiske Skupa u Medija centru Udruženja novinara Srbije, predsedavajući Asocijacije poljoprivrednika Miroslav Kiš, zaključio je da se ne može razmišljati da će mlekare voditi računa o ruralnom razvoju. Prema njemu, menadžment tih kompanija je doveden da napravi što veći profit na sve moguće načine pa "i preko leđa farmera", a pri tome "država stoji na strani prerađivača". Kiš je kao svojevrsnu poruku države prema primarnim proizvođačima, izdvojio činjenice da se niko od predstavnika Ministarstva poljoprivrede nije pojavio u Medija centru UNS-a kao i da je mogućnost sastanka odbačena u predhodna tri meseca.

Odluka o prelevmanima u narednih sedam dana

Ministar poljoprivrede i zaštite životne sredine Branislav Nedimović ranije je izjavio da će odluka, da li će biti ukinuta carinska zaštita za uvoz mleka, biti doneta sredinom decembra nakon što Vladi budu dostupne analize tržišta, da se ne bi desilo da se prelevmani ukinu, pa da se posle ponovo uvode.
Nezvanične informacije da Evropska unija vrši pritisak da se prelevmani ne produžavaju i da je spremna da uvede recipročne mere na druge proizvode koje mi izvozimo na tamošnje tržište još nemaju utemeljenje u zvaničnom saopštenju naše administracije.

Foto: Press centar UNS / www.presscentar.rs


Foto prilog


Tagovi

Stočarstvo Prelevmani Goran Vasić Dragoslav Isailović Milan Pajić Miroslav Kiš Branislav Nedimović


Autor

Đorđe Simović

Više [+]

Dugogodišnji agrarni novinar, objavljuje u štampanim i elektronskim medijima u zemlji i regionu. Nosilac više nagrada za agrarno novinarstvo. Moto: "Nemoj pa se ne boj."