Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Lipska pramenka
  • 14.08.2022. 16:30
  • Šumadijski okrug, Topola

Stočar o lipskoj ovci: Mnogo me ne koštaju, od njih mnogo nisam ni očekivao

Teške su od 55 do 65 kilograma i jagnje se jedanput godišnje. Oko 80 odsto njih daje po jedno jagnje, bez obzira u kakvoj su kondiciji.

Foto: Vladimir Nikolić
  • 1.513
  • 303
  • 0

Čedomira Nedeljkovića iz Topole uzgoj lipske pramenke privukao je zbog osobina ove ovce - otpornosti na vremenske uslove i činjenica da nisu previše zahtevne kao neke plemenite rase.

"Ne daju mnogo, ali u stvari mnogo ni ne traže. To je meni najviše odgovaralo kao početniku u ovčarstvu, da mogu da ih čuvam i u tuđim i u mojim čairima. I kad su svaki dan na paši, ne treba im velika zob", kaže šumadijski ovčar i dodaje da ih u Srbiji nema mnogo - do 1.500 grla.

Karakteristična lipska ovca

"Mnogi se za nju opredeljuju zbog visokih subvencija i načina uzgoja, jer može da kisne, da bude na mrazu. Teške su od 55 do 65 kilograma i jagnje se jedanput godišnje. Oko 80 odsto njih daje po jedno jagnje, bez obzira u kakvoj su kondiciji."

Dobro meso, ali manja kilaža

To što nisu zahtevne po pitanju ishrane utiče i na pitanje prirasta, zbog čega dominiraju neke druge rase. Vlasnici pečenjara znaju da su svi sojeve domaće pramenke, pa tako i lipska ovca, daleko ukusnije i predstavljaju pravi delikates sa ražnja. Međutim, stočari se više opredeljuju za rase koje brže napreduju.

"Ja sam tu malo u minusu, jer su lipske manje kilaže pa sporije napreduju. Cena je do nedavno bila pristupačna, od 350 do 400 dinara, ali ja sam zadnju turu prodao za 280 dinara", kaže naš sagovornik.

Detaljnije o ovoj ovci saznajte u videu:

 


Foto prilog


Tagovi

Lipska ovca Čedomir Nedeljković Meso lipskih ovaca Prirast Jagnjenje


Autor

Vladimir Nikolić

Više [+]

Novinar emisije Farma