Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Plodnost goveda
  • 19.11.2022. 09:00

Što utječe na reproduktivni poremećaj kod krava?

Plodnost je složen proces kod krava. U većini slučajeva začeće, spajanje jajne stanice sa spermatozoidom je uspješno, ali često se embrij ne naseljava u maternici.

Foto: Depositphotos/shimonbar.mail.ru
  • 743
  • 84
  • 0

Plodnost krava na farmi je zamašnjak za proizvodnju mlijeka. Prosječna dnevna proizvodnja i efikasnost hranidbe krava veći su kada je kraći međutelidbeni interval. Međutim, kravama koje proizvode puno mlijeka, kako navodi Svjetlana Mičić, viša stručna suradnica za stočarstvo u Ministarstvu poljoprivrede RS, nije uvijek lako ostati steone i ponovo se oteliti oko godinu dana kasnije.

Cilj svakog farmera je da osigura plodnost u svom stadu, dodaje, odnosno jedno tele godišnje po kravi, da bi mogao iz svog stada osigurati dovoljan broj kvalitetnih junica za remont stada, koje zadovoljavaju njegove kriterije proizvodnje.

"Plodnost je sposobnost grla da pravilno izražavaju spolni nagon, da se u periodu estrusa pravovremeno osjemene, da ostanu steona i da daju potomstvo. Ako dođe do poremećaja, farmeri trebaju zatražiti veterinarsku intervenciju", ističe Mičić, dodavši da na uspješan tijek oplodnje u velikoj mjeri utječu pravilna hranidba i njega kao i drugi faktori.

Rani mortalitet embrija

Plodnost je složen proces kod krava. U većini slučajeva začeće, spajanje jajne stanice sa spermatozoidom je uspješno. U čak 80 do 90 posto, kod umjetnog osjemenjivanja krava dolazi do začeća, ali često se embrij ne naseljava u maternici.

Neplodnost krava i junica negativno utječe na rentabilnost proizvodnje (Foto: Lucija Bencaric)

Zbog toga, postotak steonih krava po non return metodi, često ostaje ograničen na oko 55 do 65 posto. Krava ponovo ulazi u spolni žar nakon 21 dan. 

Što učiniti ako krava ne ustaje nakon teljenja – ne čekajte čudo

"Ovaj takozvani rani mortalitet embrija farmer često i ne primjećuje, nego misli da krava ponovo 'traži bika jer sjeme nije zakačilo'. Razlog za tomože se naći u slabim embrijima ili maternici koja ga nije u stanju prihvatiti, na primjer zbog infekcije", kaže savjetodavka te navodi kako činjenica da krava ponovo ulazi u spolni žar 21. dana uglavnom je posljedica ljudskog faktora i hranidbe. 

Primarna i sekundarna neplodnost

Kod visoko mliječnih krava, zdravlje, tjelesna kondicija i smještaj moraju biti odgovarajući, u suprotnom doći će do problema sa plodnošću. Nasuprot plodnosti, ako nedostaje sposobnost razmnožavanja, radi se o neplodnosti, jalovosti ili sterilitetu grla. Neplodnost može biti primarna i sekundarna.

Primarna je uzrokovana urođenim nedostacima ili nasljednim osobinama. Sekundarna je stečena tijekom života. Ona je većinom posljedica nedovoljne i neispravne hranidbe, nepravilnog načina držanja kao i bolesti drugih organa. Neplodnost se ogleda u gubitku mlijeka kod krava i u gubitku podmlatka.

Uzroci neplodnosti, jalovosti ili steriliteta:

  • poremećaji nasljedne prirode; telad mogu imati urođene oblike jalovosti (nemaju pojedine spolne organe ili je riječ o nedovoljnom i nepravilnom razvoju);
  • žensko grlo u rasplodu koje je blizanac s muškim teletom; u većini slučajeva žensko tele će biti neplodno;
  • preuhranjenost junica; u prosječnim štalama, grla se često drže vezana, pa se zato preporučuje da se što više kreću na svježem zraku i suncu uz adekvatnu hranidbu primjerenu njihovom uzrastu i kategoriji;
  • greške u hranidbi krava (nedovoljna i nepravilna) naročito u zimskom periodu mogu dovesti do jalovosti grla (tzv. gladni sterilitet), a takvo stanje može potrajati sve dok grla ne prijeđu na zelenu hranidbu ili pašnjački način držanja;
  • nedostatak fosfora u obroku preživača koji je posebno izražen u sušnim godinama kada je smanjen prinos stočne hrane (koja ujedno ne sadrži dovoljno mineralnih tvari); fosfor ima važnu ulogu u razvoju spolnih organa, nedostatak ovog minerala izaziva poremećaj funkcije jajnika i maternice što ima za posljedicu privremenu ili trajnu jalovost;
  • kod starijih krava vremenom dolazi do slabljenja materničnih ligamenata, tako da maternica (uterus) pada naniže;
  • držanje grla u tamnim i vlažnim štalama;
  • metiljavost također pogoduje nastanku jalovosti;
  • u slučaju upale spolnih organa čak i ako dođe do oplodnje, plod se ne može zadržati i dalje razvija na upaljenoj sluzokoži, te dolazi do njegovog uginuća.

Neplodnost krava i junica vrlo negativno utječe na rentabilnost proizvodnje na farmama, budući da dovodi do smanjenja proizvodnje sirovog mlijeka i velikih dodatnih troškova, zaključuje Mičić.


Tagovi

Krava Steona krava Jalova krava Plodnost krava Svjetlana Mičić


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Hrvatska rosé vina osvojila 17 medalja Na najvećem specijaliziranom natjecanju za rosé vina na svijetu Concours Mondial de Bruxelles hrvatski vinari osvojili su17 medalja - 8 zlatnih i 9 srebrnih. Četiri zlatne medalje osvojile su dalmatins... Više [+]