Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Bolesti probave
  • 18.04.2016. 10:30

Što je nadam i kako ga spriječiti?

Nadam predstavlja poremećaj koji izaziva proširenje buraga uslijed prekomjernog nakupljanja plinova i najčešće se javlja kod goveda i ovaca. Kako ga spriječiti, a kako liječiti?

Foto: bigstockphotos.com
  • 6.698
  • 122
  • 0

Nadam (timpanija) predstavlja poremećaj koji izaziva proširenje buraga uslijed prekomjernog nakupljanja plinova i najčešće se javlja kod goveda i ovaca. Razlozi zbog kojih dolazi do pojave nadma su brojni i uglavnom su vezani uz hranidbu životinja.

Najopasnija lucerna

Kada se nakon zimske hranidbe prijeđe na ispašu, uz izostanak prethodnog navikavanja životinja na novu vrstu hrane, vrlo često dolazi do pojave nadma. Ispaša životinja u rano proljeće, kada su pašnjaci bujni i vlažni i kada lišće sadrži velike količine rastvorljivih proteina je veliki problem. Najopasnija je svakako mlada lucerna, zatim i djeteline (crvena i bijela), ali i druge mahunarke (grašak, grah, grahorica). Također, i ozime žitarice mogu biti opasne ako se koriste za ispašu u rano proljeće.

Postoji i individualna sklonost ka nadmu, uslijed njihovih fizičkih osobina. Stručnjaci se slažu da treba iz priploda izlučiti grla kod kojih se često javlja nadam, ali i njihovo potomstvo. Pored ovoga, postoje i drugi uzroci koji izazivaju nadam. Neki od njih su: prekomjerna količina koncentrata u hranidbi, napajanje stoke neposredno prije i poslije ispaše, ishrana na pašnjacima koji se pretjerano gnoje urejom, pa čak i neadekvatan prelazak s mlijeka na hranidbu krutim hranjivima kod teladi.

Nadam se može javiti i kao posljedica onemogućenog izbacivanja plinova iz buraga uslijed izostanka "podrigivanja", što može biti zbog začepljenja jednjaka, atonije buraga, slabog lučenja pljuvačke i drugih oboljenja probavnog sustava. Nadam izaziva velike probleme kod životinja, a najveća opasnost nastaje zbog poremećaja disanja i funkcioniranja krvotoka jer može doći do gušenja.

Vrste nadma

Prema sadržaju u buragu nadam se može podijeliti na pjenušavi i nadam sa slobodnim plinom, dok se prema brzini i tijeku bolesti može podijeliti na akutni i kronični nadam. Pjenušavi nadam se najčešće javlja kod ishrane na pašnjacima. Nastaje kada se uslijed velike količine proteina u hrani formira proteinski film u buragu, uslijed čega plin ostaje zarobljen u buragu i stvara se pjena. Kako se pjena formira, sve više plina ostaje zarobljeno, burag se širi i postaje vidljiv s lijeve strane životinje. Ako se ne reagira, može doći do uginuća životinje zbog nemogućnosti disanja.

Akutni nadam nastaje uslijed brzog nakupljanja plinova u buragu, često sat vremena nakon ispaše ili prejedanja, mada postoje izuzeci i da do nadama dođe i nekoliko dana poslije prve ispaše. Potpuno zdrave životinje mogu dobiti nadam i uginuti u roku od nekoliko sati. Ako je akutni nadam pjenušav, tijek bolesti je veoma kratak. Životinja se guši, grči, gubi svijest, a smrt može nastati već za 3 do 4 sata nakon pojave prvih težih simptoma. Ako je akutni nadam slobodnim plinovima, gladna jama je ispunjena plinom i poprima oblik polulopte.

Kronični nadam predstavlja periodično ponavljanje nadutosti buraga uslijed plinova. Traje li duže vremena, dolazi do slabljenja životinje. Ova vrsta nadma je karakteristična kod teladi koja naglo prijeđu s ishrane mlijekom na ishranu čvrstom hranom.

Kako spriječiti pojavu nadma?

Da ne bi došlo do nadma, treba odstraniti sve faktore koji mogu utjecati na njegovu pojavu. Grla bi trebala biti na pašnjacima sa mladim leguminozama tek nakon podizanja rose, i treba izbjegavati pašu kada pada kiša, budući da i velika količina vlage utječe na pojavu nadma. Preporuke su i da se prije puštanja na takve pašnjake grlima daje sijeno.

Grla se nakon zimske ishrane moraju postepeno navikavati na ispašu, i to minimalno 6 do 7 dana, i to tako što će se svakog dana povećavati broj sati koja grla provode na ispaši, uz prethodno hranjenje visoko kvalitetnim sijenom. Iako je vrlo nezgodno u praksi ovo izvesti, treba se potruditi, jer će se burag naviknuti na preradu ove hrane, i nakon toga životinje mogu ostajati sve vrijeme na ispaši. Svakako prvih dana životinje na ispaši se moraju stalno promatrati i na prve znake pojave nadma brzo reagirati.

Što raditi kada dođe do nadma?

U terapiji nadma treba djelovati što prije. Prvi korak u liječenju nadutosti je ukidanje hrane i faktora koji su utjecali na pojavu nadma. Terapija se određuje na osnovu vrste nadma i težine slučaja, te je neophodno odrediti da li se radi o pjenušavom ili nadunu slobodnim gasom. Tehnike koje se koriste u liječenju nadutosti su sondiranje, ruminotomija i troakiranje kako bi se brzo oslobodila velika količina plinova koji se u buragu skuplja.

U terapiji za tretiranje nadma se koriste sredstva koja sprječavaju fermentaciju sadržaja u buragu (ulje ili mlijeko u količini 0,5 - 1l), kao i ona koja razaraju pjenu i smanjuju njezin površinski napon (metilsilikoni Tympanol, Sicavet i dr).

Što se tiče režima hranidbe, životinji se na 24 sata uskraćuje hrana, a zatim joj se daju oprezno mali obroci finog sijena. Ako je sve u redu, obrok se povećava postepeno do punog obroka sedmog dana. Nakon osam dana se mogu postepeno uvesti i koncentrirana hranjiva.

Foto: bigstockphotos.com;Oskanov


Tagovi

Nadam Bolesti probave


Autor

Bogdan Cekić

Više [+]

Magistar poljoprivrede, zaljubljenik u prirodu i aktivni borac za zaštitu životne sredine.