Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Jaja
  • 01.09.2018. 12:00

Što izaziva oštećenje ljuske jajeta?

Jaja snesena u popodnevnom periodu imaju bolju kvalitetu ljuske u odnosu na jutarnja.

Foto: Pixabay / PublicDomainPictures
  • 3.714
  • 56
  • 0

Kvaliteta ljuske jajeta jedna je od najvećih briga svih sudionika u peradarskoj proizvodnji - kako proizvođača konzumnih jaja, tako i proizvođača jaja za nasad. "Da bi se poboljšala kvaliteta ljuske, više pažnje mora se posvetiti prehrani nesilica i njihovim potrebama u pojedinim hranjivim tvarima, posebno mineralima i vitaminima", kaže savjetodavka stočarstva Kosovka Jakšić

Dodaje da jaja snesena u popodnevnom periodu imaju bolju kvalitetu ljuske u odnosu na jutarnja. Naime, glavni izvor kalcija u hrani nesilica je sitno mljeveni krečnjak, odnosno kreda. Formiranje ljuske se odvija tijkom noći, kada kokoši manje ili uopće ne konzumiraju hranu, pa potrebe u kalciju nisu dovoljno podmirene.

Velike pukotine

Velike pukotine predstavljaju sve velike lomove i rupe na ljusci, odnosno probušenu opnu ljuske. Ovo oštećenje ima 1%-5% od ukupno proizvedenih jaja. Uzroci su: starost kokoši, loša prehrana, slana voda, zarazni bronhitis, visoke temparature, mehanička oštećenja izazvana kljunovima i nožnim noktima, kao i neredovno skupljanje jaja.

Tankolinijska pukotina

Ovo se oštećenje obično pojavljuje na širem dijelu jajeta i vrlo teško se otkriva. Efikasni u otkrivanju pukotine su dobro prosvjetljavanje i lupkanje po jajetu. Obujam pojave je od 1% do 3%. Uzroci pojave su: starost, loša prehrana, bronhitis, slana voda, visoka temperatura, loša konstrukcija kaveza i neredovno skupljanje jaja.

Zvjezdasta pukotina

Oštećenje u obliku zvijezde se često teško uočava, jer je vrlo tanka pukotina, koja se od točke udara zvjezdasto širi. Obujam pojave je 1%-2%. Uzroci su isti kao kod tankolinijske pukotine.

Jaja s tankom ljuskom ili bez ljuske

Postotak ovakvih jaja je od 0,5% do 6%. Ona se uglavnom pojavljuju kod kokoši koje pronose, posebno kod kokoši koja su rano dostigle spolnu zrelost. Neke kokoši produže nijeti jaja s tankom ljuskom. Uzroci ovog oštećenja su: uznemiravanje kokoši, loša prehrana, slana voda, infektivni bronhitis i druge bolesti.

Hrapava ljuska

Jaja s ovim oštećenjem imaju dijelove ljuske koji su grube strukture, neujednačeno raspoređene po površini ljuske. Normalno pojavljivanje ovog nedostatka je manje od 1%. Može biti više ovakvih jaja pri ranom pronošenju kao rezultat duple ovulacije, gdje je jedno jaje bez ljuske, a drugo s ljuskom kao brusni papir. Uzroci su: zarazni bronhitis, promjene svjetlosnog režima i nedostatak vode za napajanje.

Jaja deformiranog oblika

Ljuska ovakvih jaja razlikuje se od normalnog oblika. Tu pripadaju i jaja s ravnim stranicama ili s neravninama u obliku žljebova i rebara, kao i prevelika i okrugla jaja. Uzroci su: zarazni bronhitis, stres, uznemiravanje i prenaseljenost.

Ravnostrana jaja

Obično se kaže da su jaja ravnostrana kada je dio ljuske ravan ili zasječen, a ostali dio naboran. Normalno pojavljivanje ovog nedostatka je 1% od ukupne proizvodnje. Jaja s takvim oštećenjem nose kokoške u ranoj fazi nosivosti, a mogu biti rezultat dvostruke ovulacije. Uzroci su: zarazni bronhitis, uznemiravanje i stres, prenaseljenost i promjene u svjetlosnom režimu.

Jaja s pokrivenom pukotinom

Jaja s ovakvim oštećenjem ljuske imaju žljebove i neravne površine ljuske, zbog nepravilnog deponiranja kalcija. Uglavnom se nalaze na užoj strani jajeta. Ovo oštećenje nastaje u posljednjim satima svjetlosnog perioda ili u prvim satima mraka. Postotak jaja s ovim oštećenjem povećava se s uzrastom kokoši, tako da kokoši u 35. tjednu nose 1%, a u 60. tjednu i do 9% takvih jaja. Mogući uzroci su: stres, uznemiravanje, program osvjetljavanja, prenaseljenost i bolesti.

Bubuljičasta ljuska

Bubuljice su male grude kalcificiranog materijala na ljusci, koje se mogu slomiti bez oštećenja ljuske. Neke od njih kada otpadnu ostavljaju male rupice na ljusci. Uzroci su: uzrast kokoši, loša prehrana i bolesti.


Tagovi

Ljuska jajeta Oštećenja ljuske Uzroci oštećenja ljuske jajeta Kosovka Jakšić


Autorica

Aleksandra Kekić

Više [+]

Urednica portala, diplomirana novinarka i ljubiteljica prirode. Omiljena izreka: Tko smije taj može, tko ne zna za strah, taj ide naprijed.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

"Voda za mir", tema je ovogodišnjeg Svjetskog dana voda koji se obilježava 22. ožujka. Čak 2,2 milijarde ljudi živi bez pristupa zdravstveno ispravnoj vodi, a temeljni fokus obilježavanja ovoga dana je postizanje jednog od ciljeva održivog... Više [+]