Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Mljekarski sektor
  • 02.02.2023. 12:15
  • Grad Zagreb, Zagreb

Stanje u mljekarstvu sve teže - zatražena izrada kalkulacije koštanja litre mlijeka

Broj proizvođača mlijeka je pao ispod 3.000, a nažalost ta će brojka još više padati, upozorio je predsjednik Odbora za mljekarstvo Hrvatske poljoprivredne komore, Igor Rešetar.

Foto: Maja Celing Celić
  • 2.128
  • 333
  • 0

"Trend proizvodnje mlijeka i dalje je negativan i svake godine sve više pada. Prihodi na farmama su jako mali, a proizvođači su zbog neisplativosti prešli u druge proizvodnje", čulo se na nedavno održanom sastanku Odbora za mljekarstvo Hrvatske poljoprivredne komore.

Kako je izjavio predsjednik tog odbora, Igor Rešetar, broj proizvođača mlijeka je pao ispod 3.000 što je zabrinjavajuće, a nažalost ta će brojka još više padati. "Cijena mlijeka u zadnja tri mjeseca je u porastu i Odbor se nada kako će se taj trend nastaviti. Kada je riječ o ulaznim troškovima za proizvodnju, nažalost oni i dalje rastu i izuzetno su veliki, dok se cijene žitarica i dalje ne smanjuju", naglasio je.

Kalkulacija koštanja litre mlijeka

Na sastanku su bili prisutni i predstavnici Ministarstva poljoprivrede, a Odbor je predložio da se pristupi izradi kalkulacije koštanja litre mlijeka i da se konstantno vrši praćenje istih.

Članovi odbora složili su se kako su dosadašnje mjere za mljekarstvo bile dobre, jer se moglo prijaviti na dosta mjera. Za Mjeru 22. će ići dva natječaja u kojima nema značajnih promjena osim datuma i načina provjere, a Europska komisija je tražila da se ubrza dodjela i plaćanje do 15.10.

Najavljeno je i kako će biti prihvatljivi korisnici poljoprivredna gospodarstva ekonomske veličine poljoprivrednog gospodarstva više od 3.000 EUR SO, koja sudjeluju u mjeri 10 i/ili 11 Programa u 2022. godini.

Resorno ministarstvo je obećalo da će pokušati smanjiti administraciju poljoprivrednicima. Primjerice, podatke o financijskim obvezama prema državnom proračunu, Agencija za plaćanja će utvrditi razmjenom podataka s Poreznom upravom, a korisnik mora imati podmirene, odnosno uređene financijske obveze prema državnom proračunu na dan 10. veljače 2023. godine kako bi bio prihvatljivi korisnik mjere 22, ističu iz HPK.

Nova kategorija financiranja

U mjeri Dobrobit životinja prihvaćena je nova kategorija za financiranje – rasplodne junice, gdje su junice definirane kao najmanje 6 mjeseci starosti pa do teljenja ili do najviše 32 mjeseca starosti.

"Za njih će se kao i za mliječne krave moći koristiti određena područja dobrobiti, kao što su: poboljšana hranidba i uvjeti smještaja, pristup na otvoreno, uvedena je potpora za prvotelke u PVP-u" ,ističe Rešetar.

Branko Kolak: Zašto dozvoljavamo trgovcima da se ponašaju kao kauboji?

Kako su priopćili iz HPK nakon sastanka, eko sheme više nema kod zelenih plaćanja te će se izravno dobiti 70 posto od osnovnih plaćanja, a morat će se izabrati određena eko shema koja će se provoditi.

"Zanimljivo za Odbor je i to što će bivša operacija 10.1.17. - Poticanje uporabe stajskog gnoja na oraničnim površinama, koja je imala petogodišnju obvezu, sada ući u eko shemu i imat će jednogodišnju obvezu", zaključuju iz Komore poručivši da se uspjelo povećati potpore za obogaćivanje ležišta mliječnih krava na 128,37 eura po uvjetnom grlu, dok je za junad to 150,61 eura.


Tagovi

Odbor za mljekarstvo HPK Igor Rešetar Proizvodnja mlijeka Uzgoj krava Stočarstvo


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Fruška gora se uveliko budi. Među skrivenim lepotama je i jezerce u Rivičkom potoku. Ljubičasti cvet je lekoviti plućnjak (Pulmonaria) od kojeg se prave čajevi protiv kašlja. Da li ste znali za ovo jezerce? Foto: Zoran Grco Grčić