Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Telenje
  • 15.02.2022. 10:30
  • Travnik

Šta činiti kad krava ne ustaje nakon telenja?

Teškoće prilikom ustajanja kod goveda nakon telenja u većini slučajeva nisu prvi simptom bolesti. Često su to izostanak apetita ili nezainteresiranost krave za mladunče i okolinu, slabost mišića i drugi simptomi.

Foto: Depositphotos/ahavelaar
  • 1.379
  • 67
  • 0

Ako krava nakon telenja ne ustaje, prognoze uglavnom nisu ohrabrujuće. Najvažnije u ovakvim slučajevima je pribranost vlasnika goveda, za kojeg je, prema savetima struke, najbolje da samostalno ništa ne preduzima. Poziv veterinaru je ono što nužno treba uslediti kako bi se govedo spasilo. 

Stručno rečeno, u pitanju je Paresis puerperalis et prolapsus uteri vaccae, odnosno telenje i prolaps maternice krave. U narodu ovu bolest zovu mlečna groznica.

"Stalno ukazujemo na to da treba zvati na vreme, kao u spomenutom slučaju, tako da se može delovati kako akušerski tako i terapeutski. Osim mlečne groznice, može se desiti, kako se u narodu kaže, i izvala materice", objašnjava dr veterinarske medicine Alen Salkić

Kako sprečiti pojavu mlečne groznice krava?

Obično se nakon preduzetih terapeutskih procedura ove životinje izlučuju iz uzgoja, kaže on, dodavši da se ovaj problem teško rešava ako vlasnik sam osmeli da reši problem, a da pri tom nije konsultovao struku.

Osim mlečne groznice kod ovih bolesnih stanja može se dogoditi i pucanje ligamenata butne kosti, lom zdelice, karlice ili kuka, iščašenje zglobova. 

"Kod pucanja ligamenata i loma kuka nema pomoći, dok kod iščašenja dolazi do oporavka nakon nekoliko dana. Nije dobro prepuštati bolesna stanja slučaju i čekati čuda ili tražiti krivca, najčešće u veterinaru, zato što on nije čudotvorac", kaže dr Salkić.

Prepoznajte bolest

Teškoće prilikom ustajanja kod goveda nakon telenja u većini slučajeva nisu prvi simptomi bolesti. Kako pojašnjava ovaj veterinar, često su to izostanak apetita ili nezainteresovanost krave za mlado i okolinu, slabost mišića. Događa se i da krava ne preživa, nema stolicu, ne urinira. 

So, ispravna voda i dovoljno čiste prostirke - šta sve treba stoci zimi?

"Ova situacija je najčešće vezana i relativno je česta pojava kod mlečnih grla, tako da je mlečnost jedan od predisponirajućih faktora u nastanku ovih bolesnih stanja, dugotrajna muža, nedovoljna i neizbalansirana ishrana", dodaje ovaj veterinar. 

U određenom broju slučajeva bez obzira na sve preduzeto, ovaj problem će se kod visoko mlečnih grla desiti i tu treba odmah pozvati veterinara da pregleda životinju i preduzme odgovarajuće mere. 

Izbalansirati obrok

Problem mlečne groznice je najčešće vezan i za godinu kada usevi zbog nepovoljnih vremenskih prilika nisu dovoljni da svojom kvalitetom u obroku omoguće dovoljnu količinu hranljivih i drugih materija koje bi zadovoljile uzdržne, reproduktivne i proizvodne potrebe, ali i potrebe u mastima, belančevinama, ugljenohidrata, vitaminima, mineralima i mikroelementima. 

Jako važno je da obrok za muzna i druga grla u govedarskoj proizvodnji bude dobro izbalansiran, dakle kvalitetan u svim hranidbenim parametrima. 

Važan unos kvalitetnih obroka (foto: Depositphotos/SashaKhalabuzar)

"Farmeri zato moraju da vode računa da grlima u procesu proizvodnje obezbede putem različitih hraniva obrok po sadržaju, kvantitetu i kvalitetu te tako zadovolje različite potrebe što je najbolja moguća prevencija za postporođajna ili puerperalna bolesna stanja", kaže dr Salkić. 

Naglašava još da je kvalitetna ishrana recept za sprečavanje nastanka i drugih bolesti i treba biti vodilja u svakodnevnoj proizvodnoj praksi farmera. 


Tagovi

Krava Tele Telenje Mlečna groznica Alen Salkić


Autorka

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Da li ste probali slatko od ljubičice? Znate li koliko je hiljada cvetova potrebno za jednu teglicu? Uskoro na Agroklub-u