Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Klimatske promene
  • 10.09.2022. 18:00

Srušen mit o kravama: Emisije metana koje proizvode su precenjene?

Svetski klimatski izveštaj je doneo novi pogled na emisije gasova staklene bašte. Delovanje metana je precenjeno, zaključuju.

Foto: Depositphoto/Corepics
  • 247
  • 103
  • 0

Klimatske promene i emisije metana su teme koje zaokupljaju pažnju naučnika i javnosti. Svetski klimatski izveštaj u svom novom izdanju doneo je zaključak da su emisije metana precenjene tri do četiri puta.

Izveštaj je srušio mit o kravama kao najvećim zagađivačima, jer je uticaj metana kog proizvodi stoka na globalno zagrevanje u odnosu na karbon dioksid znatno manji nego što se ranije pretpostavljalo, piše Agrarheute

Novi standard

Do sada se Potencijal globalnog zagrevanja GWP koristio kao merilo po kom su svi gasovi staklene bašte povezani s karbon dioksidom. U izveštaju se navodi da bi bilo bolje pogledati stvarno merljivo povećanje temperature u određenom vremenskom periodu.

To se radi pomoću globalnog potencijala promene temperature GTP. Kada se pogledaju vrednosti u periodu od 100 godina, vrednost metana je 34 prema staroj GWP skali i 11 prema novom GTP-u.

Ipak nisu krive? (Foto: Depositphoto/Mayerberg)

Stado goveda i elektrana na ugalj

Kritičari odavno ističu da je metan precenjen. On u atmosferi ostaje prisutan u proseku 12 godina u odnosu na karbon dioksid, koji je u njoj više od 1.000 godina. S tim u vezi su i pogrešno procenjene posledice. Britanska naučnica Mišel Kain, je 2019. godine ukazala na taj problem i uporedila elektranu na ugalj sa stadom goveda.

Elektrana na ugalj akumulira dodatni karbon dioksid u atmosferi sa svakim sagorevanjem i tako podstiče klimatske promene. Za to vreme poljoprivrednik, koji ne menja brojnost svog stada, emituje istu količinu metana koji se razgrađuje. To znači da nema povećanja. U ovom primeru veliko stado deluje kao zatvorena elektrana na ugalj čije emisije karbon dioksida ostaju dugo u atmosferi.


Tagovi

Metan Metan u atmosferi Poljoprivreda zagađivač Klimatske promene Gasovi staklene bašte Svetski klimatski izveštaj


Autorka

Ranka Vojnović

Više [+]

Ranka je diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrtarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Seljačka vranjska metla za metenje dvorišta.