Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Amiši
  • 22.08.2021. 16:00

Srpski Amiš živi sa porodicom kod Aleksinca i planira da podigne farmu ovaca

Kristofer Petrović je iz amiške zajednice u Americi došao u Srbiju jer je saznao da mu je predak iz okoline Niša. Sada u Malom Drenovcu planira da se posveti poljoprivredi.

Foto: Biljana Ljubisavljević
  • 8.551
  • 1.473
  • 1

Aleksinačko selo Mali Drenovac poslednje tri godine dom je jedinog srpskog Amiša Kristofera Petrovića (40) i njegove supruge Jovane (29), profesorke muzike. Petrovići su se upoznali u Baptističkoj crkvi u Vrnjačkoj Banji, venčali i započeli zajednički život u pomenutom selu u kojem su kupili četiri domaćinstava sa oko 25 hektara zemljišta.

"Skućili" su se u prvom domaćinstvu koje su kupili, a njihov dom u međuvremenu je postao bogatiji za sina Teofila koji ima nepune dve i po godine i ćerku Sofiju koja ima šest meseci.

Cilj da žive od poljoprivrede

Kristofer je pre osam godina došao u Srbiju iz amiške zajednice u Indijani i Virdžiniji jer je saznao da je jedan od njegovih predaka - Denča Petrović rođen u Donjoj Studeni kraj Niša. Bio je rešen da ostane u Srbiji i bavi se poljoprivredom i stočarstvom i pre nego što je upoznao Jovanu, a u Manjem Drenovcu su našli pogodno imanje. 

Za Agroklub je rekao da je njihov cilj da naprave farmu ovaca i da žive od poljoprivrede.

Rešen da ostane u Srbiji i bavi se stočarstvom

"Nabavili smo 33 ovce, imamo i dve radne kobile, dve koze i tri jareta. Na jednom i po hektaru uzgajamo kukuruz, imamo jedan hektar pšenice i jedan hektar ječma, dva hektara deteline 'trogotke' i oko 15 hektara pašnjaka. Imamo trenutno dve pune štale sena", istakao je Petrović koji je u Americi diplomirao teologiju i istoriju i više godina radio kao novinar za novine namenjene amiškoj zajednici.

Kazao je da su nakon dolaska u Drenovac morali da sruše staru kuću jer je bila u lošem stanju i trenutno rade na uređenju nove kuće i pomoćnih zgrada i štala.

"Napravili smo ambar od kamena, drveta i ćeremide i jednu kuću smo sredili. Postavićemo uskoro solarne panele kako bi isključili struju od EPS-a i obezbeđivali je prirodnim putem."

Planira samo pašnjački uzgoj

Naš sagovornik je, na srpskom jeziku koji je prilično dobro savladao, izjavio da smatra da će njegova porodica moći da živi samo od stočarstva kada stado prošire na 100 ovaca.

"Uslov da živimo od farme je da koristimo pašnjake. Ukoliko stočar nema pašnjak, ukoliko obezbeđuje hranu na njivi, on mora da je dovozi, potom mora da odvozi stajsko đubrivo. To je mnogo posla, a uz to životinje nisu zdrave. Mnogo je bolje da životinje budu na pašnjaku po ceo dan i da se vrate uveče u štalu", izjavio je Petrović.

Kristofer sa svojim sinom Teofilom

Kako je kazao, njegova supruga i on žive na selu životom koji je između amiškog i srpskog načina.

"Najveći problem nam je to što u Srbiji nemamo ručni alat ili imamo baš stari alat. Pimera radi, kada se kosi detelina, potrebna je mehanizacija, a u Srbiji ne postoji mehanizacija koju konj može da vuče i zato moram da koristim traktor."

Kompromisi i privikavanje

Dodao je da Amiši i u samoj Americi ne žive više kao nekada i oni, rekao je, "moraju da prave kompromise" što se tehnologije tiče da bi mogli da žive od poljoprivrede i da na selu zadrže svoju decu. S druge strane, meštani Malog Drenovca odlično su prihvatili i da mnoge poslove zajedno rade, kaže.

"Na selu čovek ne može da bude skroz sam, stalno mu treba pomoć komšija, a i komšije su u istoj situaciji. Potrebna je pomoć oko prikupljanja sena, prevoza bala, oko prevoza žita i drugih poslova", naglasio je Petrović.

Njegova supruga Jovana rekla je da se polako privikava na život na selu, ali da nije još u potpunosti, s obzirom da je pre udaje živela u stanu u centru Vrnjačke Banje i bila posvećena isključivo učenju.

Jovana, posvećena majka i domaćica

"Za mene ima puno posla, dovoljno je samo to što imam dva mala deteta. Ustajem u pet kad i deca, spremam doručak, ručak, kao i svaka domaćica, ništa posebno. U selu ima domaćica koje rade i više od mene, rade čak i u štali, a ja sam sa te strane pošteđena", izjavila je Petrovićeva.

Kazala da je nakon udaje za Kristofera prihvatila određene običaje Amiša tako da sada nosi maramu i suknju, a za decu koristi platnene pelene.

"Mislim da je ranije bilo puno sličnosti između srpskog naroda i Amiša, jer su ranije neke vrednosti bile usađene u srpskom narodu, a to se vremenom izgubilo. Mi se sada vraćamo na nešto staro."

Dodala je da misli da je način života kojim oni sada žive bio sasvim normalan na selu pre 50 godina.

Familija preko Atlantika

Prema njenim rečima, sada se trudi da što manje vremena posvećuje pripremi hrane, kako bi imala dovoljno vremena za druge obaveze. Međutim, izdvoji vreme i spremi omiljene specijalitete njenog supruga poput pite sa višnjama, pasulja prebranca i jagnjetine u bilo kom obliku.

Istakla je da su Kristofer i ona u kontaktu sa njegovom majkom i sestrom, kao i amiškom zajednicom u kojoj je živeo, a koja ima jedan telefon koji koriste svi članovi te zajednice. Planirali su da ih prošle godine posete Kristoferovu porodicu u Americi, ali nisu mogli da otputuju zbog epidemije virusa korona.


Foto prilog


Tagovi

Amiš Kristofer Petrović Poljoprivreda Jovana Petrović Farma ovaca Amiški način života


Autorka

Biljana Ljubisavljević

Više [+]

Diplomirani ekonomista, a nesuđeni bankar. Igrom slučaja se odmah nakon studija našla u novinarskim vodama i tu ostala. Kao najlepši deo ovog posla smatra terene u prirodi. Nekoliko novinarskih nagrada osvojila je upravo izveštavajući o zanimljivim ljudima koji žive i rade na selu.