Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Solarni paneli
  • 18.05.2020. 15:00

Solarne ploče u poljoprivredi? Učinkovite u uzgoju kokoši i povrća

Korištenje solarnih panela u poljoprivredne svrhe sve više dobiva na važnosti, a diljem SAD-a postavljaju ih na brojnim farmama. U posljednjih nekoliko godina uspostavljeno je više ovakvih pilot programa.

Foto: Facebook/ Designers on Holiday
  • 1.103
  • 38
  • 0

Zamislite ovo, farma za domaće životinje izgrađena od solarnih panela ili povrtnjak  pod njima. Još kada čujete da tako štedite na struji i vodi, pa ne može bolje, jelda?

E pa takav uzgoj uistinu postoji, a osmislili su ga dizajneri iz Studia DOH (Designers on Holiday) i nazvali automatizirani mobilni kokošinjac. Kao što i sama riječ kaže, namijenjen je za uzgoj kokoši i ostale peradi, a smješten je u Ekološkom centru u kalifornijskom San Juan Capistranu, piše In habitat.

Pravi luksuz za kokoši

Riječ je o laganoj konstrukciji na kotačima koja se svakodnevno lako premješta s parcele na parcelu. Kokošinjac je obložen aluminijem kako bi reflektirao toplinu, a dva velika krila stvaraju hlad i štite kokoši od izravne sunčeve svjetlosti te osiguravaju prirodnu cirkulaciju zraka.

Solarni senzori koji se nalaze na vratima pri izlasku i zalasku sunca automatski pokreću njihovo otvaranje i zatvaranje, a ugrađeni solarni panel napaja baterije za jednostavno održavanje sustava.

Plutajuća farma: Krave hrane ostacima iz restorana, a one grad opskrbljuju mlijekom

Unutrašnjost konstrukcije je dizajnirana tako da kokošima osigurava svu potrebnu udobnost. Pri automatskom otvaranju vrata, iz konstrukcije se izvlači uska rampa preko koje koke izlaze iz kokošinjca.

Koke se svakog dana premještaju i hrane svježom travom te istovremeno gnoje i pripremaju parcele za novu sezonu sadnje.

Solarne ploče sve više dobivaju na značaju u poljoprivredi

Proizvodnja solarnih panela u poljoprivredne svrhe sve više dobiva na važnosti, a diljem Sjedinjenih Država koristi se na brojnim farmama kao što je i ova za uzgoj kokoši. U posljednjih nekoliko godina uspostavljeno je više pilot programa, a osim u Americi, popularne su i u Velikoj Britaniji i Urugvaju.

Jedna takva je farma Geneva Peeps u SAD, a njezina ponosna vlasnica je Jackie Augustine u njoj uzgaja kokoši nesilice.

Crna kokoš: Jedna od najskupljih domaćih životinja na svijetu

"Mojim kokicama kućica je izgrađena od panela, a čak i kada su vani, provode vrijeme ispod njih, zaštićene od Sunca, kiše i ptica grabljivica“, pojašnjava Augustine.

Porast prinosa usjeva

Osim za domaće životinje, ova je inovacija postala zanimljiva i uzgajivačima usjeva. Istraživači sa Sveučilišta u Arizoni su još jednom potvrdili prednosti uzgoja bilja u hladu solarnih panela te zaključili da se kombinacijom solarne i poljoprivredne proizvodnje proizvodi više električne energije, ostvaruju se veći prinosi, i sve to uz korištenje manjih količina vode, navodi Clean technica.

Uštede vode su pritom svakako od najveće važnosti, a posebno za poljoprivrednike u Arizoni, gdje je za biljni uzgoj presudno navodnjavanje.

"Otkrili smo da usjevi bolje napreduju u hladu solarnih panela jer nisu izloženi izravnoj sunčevoj svjetlosti. Zapravo, ukupna proizvodnja chiltepin paprika bila je tri puta veća ispod solarnih panela, dok je urod cherry rajčica bio dvostruko veći“, rekao je profesor Greg Baron-Gafford te dodao kako su i potrebe za navodnjavanjem bile puno manje.

Farme u podzemnoj: Uzgoj u visoko kontroliranim uvjetima, bez korištenja pesticida

Kako se solarni paneli zagrijavaju, njihova se učinkovitost smanjuje, no istraživači su ih uspjeli rashladiti uzgojem kultura ispod fotonaponskih ploča. "Zagrijavanje solarnih panela sprječava se isparavanjem usjeva koji ispod njih rastu, odnosno njihovim ispuštanjem vode kroz prirodni proces transpiracije“, potvrdio je Barron-Gafford.

"Poljoprivrednici bi također mogli profitirati davanjem u zakup svojih zemljišta za instalaciju solarnih sustava, a kako se posljedice klimatskih promjena, poplave, porast temperatura i suše, već uvelike osjećaju diljem svijeta, povezivanjem poljoprivrede i solarne energije mogli bi sebi osigurati novi izvor prihoda“, zaključio je Gafford.


Povezane biljne vrste

Paprika

Paprika

Sinonim: - | Engleski naziv: Sweet pepper | Latinski naziv: Capsicum annuum L.

Paprika je cijenjena zbog visokog sadržaja vitamina (posebno C), zatim šećera, bjelančevina, mineralnih soli i dr. Koristi se tijekom cijele godine, u svježem stanju, i u... Više [+]

Rajčica

Rajčica

Sinonim: paradajz, poma, pomidora, kavoda/kavada | Engleski naziv: Tomato | Latinski naziv: Lycopersicum esculentum

Rajčica je jednogodišnja biljka iz porodice Solonaceae. Uzgaja se u plastenicima, staklenicima i na polju. Dijeli se na srednje ranu i kasnu. Ima dobro razvijen vretenast korijen... Više [+]

Tagovi

Solarni paneli Kokoši Usjevi Navodnjavanje Automatizirano Sveučilište u Arizoni Paprika Rajčica


Autorica

Lucija Bencaric

Više [+]

Magistra agroekonomike. Rado istražuje novosti u poljoprivredi.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Dakle uspjeh je djelomičan. Prvo zahvala gđi Maji Celing Celić na savjetu i informacijama. Sjeme tikve sudovnjače je dalo rezultat. Ostalo sjeme (one tikve sa dugačkim vratom nisu uspjele, jako su se deformirale u oblik krastavca :-) ). U p... Više [+]