Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Solarni paneli
  • 18.05.2020. 15:00

Solarne ploče u poljoprivredi? Efikasne u uzgoju živine i povrća

Korišćenje solarnih panela u poljoprivredne svrhe sve više dobija na važnosti, pa ih postavljaju na mnogim farmama u celom SAD-u. U poslednjih nekoliko godina uspostavljeno je više ovakvih pilot programa.

Foto: Facebook/ Designers on Holiday
  • 446
  • 57
  • 0

Zamislite ovo, farma za domaće životinje izgrađena od solarnih panela ili povrtnjak pod njima. Još kada čujete da tako štedite na struji i vodi, pa ne može biti bolje, zar ne?

Takav uzgoj zaista postoji, a osmislili su ga dizajneri iz Studia DOH (Designers on Holiday) i nazvali automatizovani mobilni kokošinjac. Kao što i sama reč kaže, namenjen je za uzgoj kokošaka i ostale živine, a smešten je u Ekološkom centru u kalifornijskom San Huan Kapistranu, piše In habitat.

Pravi luksuz za kokoške

Reč je o laganoj konstrukciji na točkovima koja se svakodnevno lako premešta s parcele na parcelu. Kokošinjac je obložen aluminijumom kako bi reflektovao toplotu, a dva velika krila stvaraju hlad i štite kokoši od direktne sunčeve svetlosti, pa osiguravaju prirodnu cirkulaciju vazduha.

Solarni senzori koji se nalaze na vratima pri izlasku i zalasku sunca automatski pokreću njihovo otvaranje i zatvaranje, a ugrađeni solarni panel napaja baterije za jednostavno održavanje sistema.

Plutajuća farma: Krave hrane ostacima iz restorana, a one grad snabdevaju mlekom

Unutrašnjost konstrukcije je dizajnirana tako da kokošima osigurava svu potrebnu udobnost. Pri automatskom otvaranju vrata, iz konstrukcije se izvlači uska rampa preko koje koke izlaze iz kokošinjca.

Koke se svakog dana premeštaju i hrane svežom travom, pa istovremeno đubre i pripremaju parcele za novu sezonu sadnje.

Solarne ploče sve više dobijaju na značaju u poljoprivredi

Proizvodnja solarnih panela u poljoprivredne svrhe sve više dobija na važnosti, a u celom SAD-u koristi se na mnogim farmama kao što je i ova za uzgoj kokošaka. U poslednjih nekoliko godina uspostavljeno je više pilot programa, a osim u Americi, popularne su i u Velikoj Britaniji i Urugvaju.

Jedna takva je farma "Geneva Peeps" u SAD, a njena ponosna vlasnica je Džeki Ogustin koja u njoj uzgaja koko nosilje.

Crna kokoška: Jedna od najskupljih domaćih životinja na svetu

"Mojim kokicama kućica je izgrađena od panela, a čak i kada su napolju, provode vreme ispod njih, zaštićene od sunca, kiše i ptica grabljivica“, pojašnjava Džeki.

Porast prinosa useva

Osim za domaće životinje, ova je inovacija postala zanimljiva i uzgajivačima useva. Istraživači sa Univerziteta u Arizoni su još jednom potvrdili prednosti uzgoja bilja u hladu solarnih panela, pa su zaključili da se kombinacijom solarne i poljoprivredne proizvodnje proizvodi više električne energije, ostvaruju se veći prinosi, i sve to uz korišćenje manjih količina vode, navodi Clean technica.

Uštede vode su pritom svakako od najveće važnosti, a posebno za poljoprivrednike u Arizoni, gde je za biljni uzgoj presudno navodnjavanje.

"Otkrili smo da usevi bolje napreduju u hladu solarnih panela jer nisu izloženi direktnoj sunčevoj svetlosti. Zapravo, ukupna proizvodnja "chiltepin" paprika bila je tri puta veća ispod solarnih panela, dok je rod čeri paradajza bio dvostruko veći“, rekao je profesor Greg Baron-Gaford, te dodao kako su i potrebe za navodnjavanjem bile puno manje.

Farme u podzemnoj: Uzgoj u visoko kontrolisanim uslovima, bez korišćenja pesticida

Kako se solarni paneli zagrevaju, njihova se efikasnost smanjuje, no istraživači su uspeli da ih rashlade uzgojem kultura ispod fotonaponskih ploča. "Zagrevanje solarnih panela sprečava se isparavanjem useva koji ispod njih rastu, odnosno njihovim ispuštanjem vode kroz prirodni proces transpiracije“, potvrdio je Baron-Gaford.

"Poljoprivrednici bi, takođe, mogli da profitiraju davanjem u zakup svojih zemljišta za instalaciju solarnih sistema, a kako se posledice klimatskih promena, poplave, porast temperatura i suše, već uveliko osećaju u celom svetu, povezivanjem poljoprivrede i solarne energije mogli bi sebi da osiguraju novi izvor prihoda.“


Tagovi

Solarni paneli Kokoške Usevi Navodnjavanje Automatizovano Univerzitet u Arizoni Uzgoj paprike Uzgoj paradajza Obnovljivi izvori energije


Autorka

Lucija Bencaric

Više [+]

Lucija je magistar agroekonomije. Voli da istražuje novosti u poljoprivredi.