Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Goveda zimi
  • 07.12.2021. 16:00

So, ispravna voda i dovoljno čiste prostirke - šta sve treba stoci zimi?

Iako znamo da goveda lakše podnose niže temperature od viših, letnjih, ipak je potrebno voditi računa o nekoliko stvari tokom ovog perioda godine. 

Foto: Depositphotos_jenoche
  • 1.625
  • 704
  • 0

Za stočare ni u zimskom vremenu nema odmora. Proizvodnja teče svojim uobičajenim tokom, a iako znamo da goveda lakše podnose niže temperature od viših, ipak je potrebno voditi računa o nekoliko stvari tokom ovog perioda godine. 

Dobar uzgoj stoke ne zavisi samo od kvaliteta hrane, nego i od redosleda hranjenja, kretanja i odmora, a za bolje preživanje preporučuje se lizanje soli naročito pri suvoj ishrani, stoji u naučnom radu "Uzgoj, nega, držanje i hranidba goveda nekad i danas", grupe autora. 

Životinja u prirodi ne može naći so

Na korišćenje ovog dodatka posebno upozorava veterinar Rodoljub Džakula.

"Pola uzgajivača svojim životinjama ne daje so, bilo kuhinjsku, morsku ili onu sa dodacima mikro i makro elemenata. So je jako važna, a ljudima je to teško objasniti", komentariše Džakula koji pojašnjava da je kod preživara potrošnja soli veća jer je velika proizvodnja sline u ustima. 

Kamenom soli posluže se same (Foto: Depositphotos/vipavlenkoff)

"Životinja u prirodi ne može da nađe so. Imamo brojna pozitivna iskustva da stoka koja je adekvatno pasla i koristila so kako mineralnu tako i običnu, ima mnogo manje problema ili nikakvih sa parazitima, to je jedan od prvih stepenica preventive za parazite, ali je i mnogo drugih pozitivnih primera", ističe. 

Ona je potrebna svakom životinjskom organizmu, jer se nalazi u raznim tečnostima tela (u krvi, probavnim sokovima, mokraći, znoju i drugo). Biljnom hranom se ne može dobiti u dovoljnim količinama. Pomaže probavi i povoljno deluje na apetit. Potrebe odraslih goveda otprilike su do 40 grama stočne ili obične soli dnevno. Poljoprivrednik može sam da napravi proračune o količini dnevnih potreba krava u visokoj proizvodnji mleka, računajući da se daje pet grama kuhinjske soli na 100 kilograma žive vage, a dva grama na svaki kilogram proizvedenog mleka.

Dakle, kada kažemo da treba "zasoliti" dnevni obrok, to znači svakodnevno dodavanje soli kroz već pripremljene vitaminsko-mineralne dodatke ili u obliku kamena, što je i poželjnije jer se tada konzumira po volji.  

Držite se ispravne vode 

U ovom zimskom periodu držanja stoke, bilo da je reč o onom na otvorenom ili u zatvorenom prostoru, Džakula upozorava i na kvalitet vode.

"Stoka će u nuždi koristiti sneg ili piti vodu iz barica, ali, ja se držim premise pokojnog profesora Arse Škorića iz zoohigijene koji je rekao da ne postoji voda za ljude i životinje, nego samo ispravna i neispravna voda. Držite se ispravne vode", kategoričan je Džakula uz poruku stočarima da svom blagu omoguće tekući izvor ili postave termo pojilicu

Ova vrsta pojilice drži uvek pravu temperaturu vode, za bilo koje doba godine, odnosno tri do 5°C zimi te 10 do 12°C u leto. Štite od zamrzavanja, ali i nečistoća. Ili kako ovaj veterinar i stočar kaže, danas je tehnika sve rešila. 

Problemi uzgoja na otvorenom

Pitamo ga, greše li naši ljudi u još čemu kada je reč o držanju stoke na otvorenom. Kaže, vrlo je malo onih koji imaju kontrolisane pašnjake.

"Problem je i kada se životinje različitih proizvodih kategorija drže zajedno, a ne odvojeno. To je najvažnije kada se govori o intenzivnijem korišćenju pašnjaka - da znate gde pasu junice, gde prvorotke, a gde krave sa telićima", ističe i dodaje da primedbu ima i na kasno zatvaranje odnosno one koji predugo ostavljaju goveda na pašnjaku, a da se pritom ne formiraju nove pašnjačke površine. 

"U jesen je to najkritičnije, ali i u toku sezone jer nemaju pregone. Tako unište pašnjak i nova trava nema iz čega da poraste."

Nije dobro da su predugo na pašnjaku (Foto: Depositphotos/nelsonart)

Kod uzgoja na otvorenom, kaže, najvažnije je adaptirati životinje na vremenske uslove.

"Ali, ne možete svaku pasminu staviti na spoljni uzgoj. Moraju da imaju genetske predispozicije, a za naše klimatske prilike to su pasmine angus, hereford, salers, obrak, simental", nabraja.

Naglašava da kada govorimo o plemenitijim rasama, one mogu izdržati naše klimatske uslove, ali se uzgoj mora izbalasnirati i ishranom sa strane jer pašnjak sam ne može da zavodolji potrebe za hranom kod takvih pasmina.

Dovoljno prostirke u štalama

Kod uzgoja u zatvorenom, najvažnije je zakloniti severnu stranu štale i zaštititi ih od vetra.

"Bitno je da prostirke ima dovoljno i da sve krave mogu stati istovremeno za krmni sto kada idu da jedu jer one hoće jelo isti čas."

Zaključuje da još ima onih koji vežu svoje krave zbog efikasnijeg korišćenog prostora u sistemu krava tele. Ali, tada je potrebno čistiti štalu dva puta dnevno jer one, kako napominje, balegaju na mali prostor. 

Dovoljno prostirke važno je za zdravlje stoke (Foto: Depositphotos/budabar)

Zbog nedovoljne količine ili pak vlažne stelje može doći do oboljenja nogu, tetiva, papaka i kopita. Takva prostirka stvara idealne uslove za razmnožavanje i opstanak raznih mikroorganizama i parazita. Pored toga, mokra stelja hladi životinju te slabi njen imunitet, dovodi do prehlada, poremećaja u buragu i drugog.   


Tagovi

Stočna so So u ishrani Držanje goveda Goveda zimi Rodoljub Džakula Mineralna so


Autorka

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi baštovanka s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.


Partner

Agroklub d.o.o SRB

Bulevar oslobođenja 78, 21000 Novi Sad, Srbija
e-mail: info@agroklub.rs web: https://www.agroklub.rs/