Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Istraživanje na farmi kokošaka
  • 24.03.2018. 20:30

Snimci sa kamera ukazali na loše ponašanje prema živini

Britansko veće za industriju jaja odredilo je suspenzije za dve fabrike za proizvodnju jaja nakon što je grupa za zaštitu životinja objavila snimke koji su navodno snimljeni na jednoj jedinici za proizvodnju jaja u Dorsetu.

Foto: Bigstockphoto/Melnikof
  • 221
  • 15
  • 0

Britansko veće za industriju jaja odredilo je suspenzije za dve fabrike za proizvodnju jaja nakon što je grupa za zaštitu životinja objavila snimke koji su navodno snimljeni na jednoj jedinici za proizvodnju jaja u Dorsetu. Snimci koje je objavila organizacija Animal Equality, za koje se kaže da su ciljali na Walston farmu žvine u Dorsetu, koja proizvodi jaja za Noble Foods, pokazuju da je farma prekršavala propise o dobrobiti životinja. Animal Equality tvrdi da su se tamo nalazile uginule kokoške u kavezima i na trakama. Tvrde da osoblje nije svakodnevno pregledalo živinu - kršeći tako propise o dobrobiti životinja.

Istraživanja su odmah pokrenuli i Noble Foods i British Council Industry Council (BEIC), a sada su naložene i obustave u proizvodnji. U saopštenju FarmingUK-a, BEIC je izjavio: "Nakon što smo videli izveštaj Animal Equitya, British Council Industry Council (BEIC) odmah je poslao nezavisne revizore na lokaciju, kako bi istražili ono što je kršilo kodeks (Lion Code of Practice). Nakon izveštaja revizora, BEIC je suspendovala dve firme iz Lion programa, koje su odgovorne za tu živinu", navodi se u saopštenju.

Posebne mere i nenajavljene revizije

Glavni izvršni direktor BEIC-a Mark Vilijams (Williams) izjavio je: "Dopustićemo firmama da ponovno uđu u program Lion kada se pokaže da su se prakse znatno poboljšale, čak i tada, samo pod posebnim merama, što će uključivati i kontinuirani program redovnih, nenajavljenih revizija".

Animal Equality je izjavio da je njihova skrivena kamera otkrila da su kokoške proveravali samo jednom u četiri dana i to od strane zaposlenih na farmi, što je jasno kršenje zakona.

Rekli su da su posetili Walston farmu blizu Blandford Foruma četiri puta između januara  i marta 2018. i pronašli mnogo uginulih kokošaka, koje su patile od teškog gubitka perja, "neke gotovo ćelave - sa crvenom, oštećenom kožom", uginulu živinu ostavljali su u kavezima sa živima, "neke su se mogle kanibalizovati", ptice sa vidljivim ranama kraj drugih kokošaka, uginule kokoške ostavljene ležeći na trakama pored kaveza sa živima.

Visoka smrtnost

Dr Toni Šepard (Shephard), direktorka Kanselaije za ravnopravnost životinja u Ujedinjenom Kraljevstvu, izjavila je: "Neumoljiva praksa zatvaranja kokošaka unutar napunjenih kaveza neizbežno dovodi do krhkih ptica koje ostaju bez perja i visoke smrtnosti koju smo našli na ovoj farmi."

Još jedna organizacija za dobrobit životinja, Humane League, nedavno je pokrenula kampanju, kako bi uverila Noblea da zatvori sve proizvodne kaveze. Svi britanski veliki trgovci i mnoge velike firme za prehrambenu industriju obavezale su se da će preći na slobodni sistem uzgoja do 2025. godine.

"Kada potrošači kupuju jaja kokošaka u slobodnom uzgoju, uglavnom to rade zato što žele da izbegnu okrutnu poljoprivrednu praksu", rekao je Pru Eliot (Elliott), šef kampanje Humane Leaguea.

Nakon što je objavljen Animal Equality snimak, Noble je odmah objavio da istražuje Walston Poultry farmu. Predsatvnik firme je izjavio: "Noble Foods uzima dobrobit živine, na farmama koje snabdevaju firmu, vrlo ozbiljno. Industrija jaja i njeni klijenti zahtijevaju da firme budu strogo proverene redovnim revizorskim postupcima, uključujući provere na licu mesta putem nenajavljenih poseta. Sve farme koje snabdevaju Noble Foods u potpunosti su u skladu sa Vladom Velike Britanije i evropskim propisima o dobrobiti živine."


Tagovi

Farma Živina Uginule kokoške Velika Britanija Istraživanje Animal Equality Walston


Autorka

Karolina Rastija

Više [+]

Karolina je magistrirala agroekonomiju, sa iskustvom u poljoprivredi, a svoje znanje i savete deli sa čitaocima Agrokluba!