Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Digitalizacija poljoprivrede
  • 03.12.2017. 19:00

Smrtnost pilića smanjena pomoću aplikacije

Ovakav sistem gajenja bi trebalo da smanji smrtnost pilića u proizvodnom ciklusu sa devet na tri procenta.

  • 944
  • 79
  • 0

Aleksandar, Milan, Bojan i Radovan - dva programera i dva studenta Poljoprivrednog fakulteta, pronašlu su rešenje kako da smanje smrtnost pilića i unaprede njihov uzgoj. Osmislili su sistem gajenja pilića pomoću senzora i softvera za kontrolu svetlosti i temperature.

Senzori i internet

Ovim projektom pobedili su na prvom "AgTech hakatonu" organozovanom u Srbiji, čija je tema bila digitalizacija poljoprivrede.

"Optimizaciju uzgoja pilića postigli smo koristeći uređaje, koji će podake prikupljati pomoći senzora i slati ih centralnom sistemu, koristeći internet. Sistem potom obrađuje informacije i u skladu sa algoritmom kontroliše sijalice za grejanje, ventilatore i sve ono što utiče na uslove na farmi", objansio je za Blic Aleksandar Jovanović.

Smanjenje smrtnosti pilića na 3%

Ovakav sistem gajenja bi trebalo da smanji smrtnost pilića u proizvodnom ciklusu sa devet na tri procenta, kaže Milan Gligorijević:

"To bi se činilo posebnim režimom svetlosnog dana, sve vreme pazeći da sama temperatura i vlažnost vazduha u objektu ostanu u optimalnom opsegu. Samim tim i utrošak električne energije bi se smanjio za jednu trećinu, a isključila bi se i potreba za tako čestim ljudskim nadgledanjem farme".

Jednostavno i jeftino

Zadatak studenata, Bojana i Radovana, bio je da sastave "listu problema" sa kojima se proizvođači susreću. Kažu da u svetu rešenja za ovaj problem već postoje, a time je i stopa smrtnosti u razvijenijim zemljama daleko ispod našeg proseka. Za njihovo rešenje kažu da je jednostavno, jeftino i prilagođeno našem podneblju.

Foto: 500mm / Pixabay


Izvori

Blic


Tagovi

Pilići AgTech hakaton Sistem Softver Senzor Mortalitet pilića Milan Gligorijević Aleksandar Jovanović


Autorka

Aleksandra Kekić

Više [+]

Urednik portala, diplomirani novinar i ljubitelj prirode. Omiljena izreka: Ko sme taj može, ko ne zna za strah, taj ide napred.

Da li ste dobili premiju za mleko za poslednji kvartal 2023. godine?

470


Glasova: 41

Da 8,7%

Glasova: 429

Ne 91,3%

Pregled ankete

Pregled ankete

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Zabranjuju izraze šunka i kobasica za proizvode od biljnih proteina

Francuska je izdala zabranu korištenje izraza kao što su šunka, kobasica, odrezak i sl., za proizvode od biljnih proteina. Vlada time želi regulirati alternative mesu, a...

Više [+]