Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Prosvjed stočara
  • 08.07.2015. 08:00

Slučaj Markić - Jakovina pobjegao Kolindi!

Nitko, ni braća Markić, ni portiri, niti osiguranje, a najmanje ministar Jakovina, u jučerašnjim kasno popodnevnim satima, nisu očekivali predsjednicu Grabar Kitarović. Svi su bili zbunjeni, no Jakovina je jedini brzinom munje napustio ministarstvo.

Foto: Željko Lukunić
  • 1.578
  • 491
  • 0

Nakon što je jučerašnji dan provela na slavonskim poljima i razgovorima s poljoprivrednicima, hrvatska predsjednica Kolinda Grabara Kitarović se na povratku u Zagreb, nenajavljeno i neplanirano zaustavila ispred zgrade Ministarstva poljoprivrede, kako bi posjetila i porazgovarala s braćom Markić, koji već nekoliko dana tamo štrajkaju glađu.

Kamo su im odveli bikove i u kakvom su stanju životinje, nitko navodno ne zna.

Revoltirana predsjednica sa slavonskih polja kod Jakovine

Pa, kad je već bila tako blizu Jakovininoga ureda, revoltirana činjenicom, što ministar ignorira braću Markić, kao i svim drugim problemima koji se gotovo svakodnevno javljaju po pitanju dodjele državnog zemljišta, nenajavljeno ga je odlučila posjetiti. Kako navodi Večernji list, pitala je portira i osiguranje je li ministar u zgradi, na što su joj ovi, zbunjeni njezinim nenajavljenim dolaskom, kazali da je jest, ali da je na vrlo važnom sastanku.

Predsjednica: Na sastanku je? Ok, čekat ću!

"U redu, čekat ćemo", kazala je predsjednica, a prenio Večernji list, te je sa svojim suradnicima krenula prema ministovu kabinetu. I ušla bez čekanja, jer nikakvog sastanka nije bilo, već je Jakovina u njemu sjedio sam. I postao više nego zbunjen, ugledavši na vratima neočivanu gošću.

Razgovor je potrajao oko pola sata, a osim predsjednice i ministra, u uredu su bili i njezini savjetnici Mladen Pavić i Mate Radeljić te glasnogovornik Luka Đurić. Prema tvrdnjama sudionika, kako navodi Večernji list, ministar je objašnjavao kako on nije kriv za kaotično stanje vezano uz dodjelu državnog poljoprivrednog zemljišta te kazao da je dokumentaciju proslijedio Državnom odvjetništvu. Predsjednica ga je upozorila da, kad se dogodi slučaj poput ovoga, kada su poljoprivrednici iz Đakova, iz očaja, sa svojom stokom potegnuli do Zagreba, nije najvažnije tko je u pravu, već ih treba saslušati, a državne institucije brzo reagirati i pronaći rješenje za maksimalno dva dana. A Markiće, ministar ignorira puno duže.

Ministar: Zoki zove? Evo stiižeem!

No spas za izlaz iz neugodne situacije u kojoj se Jakovina našao, došao je u vidu njegove tajnice, koja je ušla u kabinet i kazala mu, da ga zove premijer Milanović, nakon čega je, kažu prisutni, doslovno istrčao iz svojega ureda bez pozdrava. Budući da se nije vraćao, a tajnica potvrdila je otišao k premijeru, dakle na drugi dio grada, predsjednica joj je na odlasku poručila, da prenese ministru, ono što mu je i osobno mislila reći, a to je da nema potrebe da joj ponovno piše bilo kakva otvorena pisma, već da, kao što je i ona sad došla k njemu i on izvoli doći k njoj, kako bi porazgovarali kao ljudi.

Na izlasku iz zgrade, braću Markić je još jednom zamolila da misle na svoje zdravlje i prekinu štrajk glađu. Slobodni smo zaključiti da Jakovina prošlu noć nije proveo mirno. Ne zbog nesnosnih sparina, kaosa u hrvatskoj poljoprivredi, ni cijena ovogodišnjeg roda pšenice, već činjenice da nezna hoće li mu i kada Kolinda ponovno kao grom iz vedra neba, ući u kabinet i hoće li joj i slijedeći put uspjeti zbrisati.

Foto: Željko Lukunić


Tagovi

Kolinda Grabar Kitarović Predsjednica Slavonska polja Ministarstvo poljoprivrede Braća Markić Ministar Jakovina Kabinet Mladen Pavić Mate Radeljić Luka Đurić Đakovo Državno odvjetništvo Tajnica Premijer Milanović Otvorena pisma


Autorica

Sandra Špoljar

Više [+]

Autorica i upravna pravnica Sandra Špoljar dolazi iz Koprivnice, gdje je na razne načine, tradicijom i obiteljski, vezana uz poljoprivredu. Godinama je radila kao novinarka u informativnom programu HTV-a te za Plodove zemlje i Agroglas.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Fruška gora se uveliko budi. Među skrivenim lepotama je i jezerce u Rivičkom potoku. Ljubičasti cvet je lekoviti plućnjak (Pulmonaria) od kojeg se prave čajevi protiv kašlja. Da li ste znali za ovo jezerce? Foto: Zoran Grco Grčić