Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Istarski pršut
  • 28.02.2014. 13:15

Slovenci i Hrvati ga svojataju! Što Europa kaže?

I slovenska i hrvatska strana tvrde kako istarski pršut pripada upravo njima, a Europska komisija ne želi se miješati

Foto: depositphotos, Inaquim
  • 380
  • 45
  • 0

Europska komisija odgovorila je zastupnici Ruži Tomašić da se zasad neće miješati u spor Hrvatske i Slovenije oko registracije istarskog pršuta, nego će pričekati da se hrvatska i slovenska strana pokušaju međusobno dogovoriti oko tog problema.

Ruža Tomašić tražila je od Komisije da se izjasni oko slovenskog prigovora na zahtjev za zaštitu istarskog pršuta, istaknuvši u svom zastupničkom pitanju da je taj proizvod zaštićen od 2011. godine na nacionalnoj razini, da je način njegove proizvodnje "strogo propisan pravilima jedinstvenima u svijetu".

Slovenija je krajem listopada 2013. Europskoj komisiji poslala prigovor na hrvatski zahtjev za registraciju istarskog pršuta, a Komisija, u skladu s europskim zakonodavstvom, sada mora ocijeniti valjanost slovenskog prigovora. Ocijeni li se da prigovor nije valjan, njegov sadržaj postaje bespredmetan.

Hrvatska zaštitila istarski pršut prije ulaska u Uniju

Hrvatska ima dugu tradiciju u proizvodnji pršuta, a projekt zaštite istarskog pršuta kao autohtonog proizvoda trajao je niz godina i na njega je potrošeno mnogo novca. Pršut su se u Istri dosjetili zaštititi kao autohtoni proizvod puno prije no što smo ušli u Europsku uniju i zapravo je jedini naš proizvod zaštićen dok Hrvatska nije bila dijelom europskih integracija. No, čak i kao zaštićen autohtoni proizvod sa specifičnim načinom pripreme i geografskim porijeklom te kao takav priznat i hvaljen među gurmanima diljem Europe, istarski pršut ima "brata".

Što razlikuje hrvatski i slovenski pršut?

Slovenci gotovo identičnom tehnologijom proizvode kraški "istrski pršut" (razlika je u samo jednom slovu) i prodaju ga po upola nižoj cijeni. Čak i dizajn pakiranja, kao i boje koje su odabrane podsjećaju na pakiranje našeg. Slovenci na Krasu proizvode čitav niz sjajnih delicija od suhog mesa, a gastronomija im je gotovo jednaka onoj u hrvatskoj Istri, no pršut nisu zaštitili i na hrvatski, odnosno istarski teško bi mogli polagati prava.

Istrijani tvrde kako je istarski pršut apsolutno autohtoni proizvod i nigdje u svijetu pršut se ne proizvodi na način kako se to radi u Istri. Hoće li istarski pršut doživjeti sudbinu istarskog terana, a njegova prodaja biti zabranjena u Europi pod tim imenom, ovisi o tome hoće li dvije strane, Slovenija i Hrvatska, postići dogovor oko tog pitanja.

Foto: depositphotos, Inaquim


Tagovi

Slovenija Hrvatska Istra Istarski pršut Europska komisija Ruža Tomašić Teran Zaštita proizvoda Kraški pršut Autohtoni proizvod Slovenski prigovor


Autorica

Nikolina Fako

Više [+]

Nikolina je administratorica portala Agroklub. Ima 28 godina, a završila je diplomski studij marketing managementa na Ekonomskom fakultetu u Osijeku ... a moto joj je: „Život je puno lakši ako kroz njega ideš sa osmijehom“.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Dobar dan, ako bi tko mogao da pomogne kako da spasim ovaj cvijet? Danas sam uocila smedje mrlje, odmah sam izbacila zemlju, bili su crvi u njoj, oprala korijenje, posudu, i s novom, cistom zemljom zasadila.. Sto ce biti sada, plasim se da... Više [+]