Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Uzgoj krava
  • 15.11.2019. 08:00
  • Moravički okrug, Gornji Milanovac

Slobodan Nikolić vojničku uniformu zamenio poljoprivredom

Slobodan Nikolić iz Sinoševića kod Gornjeg Milanovca, odlučio je da napusti posao profesionalnog vojnika i da ostane na selu i očevom imanju.

Foto: Depositphotos/alexraths
  • 444
  • 85
  • 0

Da ostane na roditeljskom imanju u selu Sinoševići i živi od stočarstva Slobodana Nikolića je ubedila čista računica. On je izračunao da mu se od posla profesionalnog vojnika više isplati da se bavi poljoprivredom. 

Uvećao je imanje, pravi modernu štalu, a već ima 15 krava koje mesečno daju 5.000 litara mleka. Godišnje, računa, može da preda i više od 50.000 litara mleka.

Ostali bez posla, vratili se na selo i osnovali farmu ovaca

Život na selu - neprestani rad uz mnogo odricanja

Kaže da imaju kompletan ispust, da su krave na vazduhu, na otvorenom i u kondiciji. Samim tim su zdravije. "Kvalitetna hrana senaža, silaža, miksom naše prirodne hrane, koncentrata, znači dobija se kvalitetno mleko," kaže Slobodan.

Da bi dobili zdrav proizvod vode računa o svakom detalju. Uz provetravanje štale ugradili su i sistem za izđubravanje. Hranu proizvode na oko 25 hektara.

Nikolići ističu da je život na selu neprestani rad uz mnogo odricanja, jer bi u suprotnom propalo sve što su generacije sticale.

Slobodanov otac Dragojlo kaže da bi domaćinstvo, da nije tu njegov sin, bilo zatvoreno, jer su godine učinile svoje. "Ja još radim i pomažem, ali ne bih ja mogao to da postignem", navodi Dragojlo.

Mlečno govedarstvo i konji izbor mladog Slobodana Ranisavljevića

Važno dodatno obrazovanje 

Očevo iskustvo Slobodanu je dragoceno, ali smatra da je važno da se svaki poljoprivrednik i stočar i dodatno obrazuje, prenosi RTS. 

"Ako ostaje na onom što zna, a prohtevi su nešto drugo, onda gubi korak i neće biti uspešan u tom poslu kao što bi trebalo da bude. Prosto kao i u svakom drugom poslu", rekao je Slobodan.

Nikolići se nadaju da će isplativost i stalno ulaganje u stočarsku proizvodnju, biti motiv sledećoj generaciji da ostane i nastavi posao na porodičnom imanju.


Izvori

RTS


Tagovi

Selo Poljoprivrednici Stočarstvo Uzgoj krava Slobodan Nikolić


Autorka

Slađana Aničić

Više [+]

Slađana je diplomirani profesor srpske književnosti i jezika s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je Agrokluba.