Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Crni angus
  • 20.11.2019. 18:00
  • Alberta, Kanada

Skuplja krava nego Tesla - uključiće je u program transfera embriona

Kravu su kupila dva američka stočara, a budući da je krava steona, novi vlasnici će je verovatno uključiti u program transfera embriona kako bi unapredili vlastito stado.

Foto: Depositphotos/schlag
  • 519
  • 35
  • 0

Osmogodišnja čistokrvna krava pasmine Crni angus prodata je prošle nedelje na aukciji u Alberti (provincija u zapadnoj Kanadi), za 140.000 dolara (više od 11 miliona dinara) što je, kako komentarišu na calgary.ctvnews.ca, cena veća nego za Teslu. 

Vredna krava nema imena 

Životinju, poznatu tek pod nazivom 109z, prodao je vlasnik farme U2 tokom dvodnevne rasprodaje u aukcijskoj kući Perlih Bros. 

Ipak, 109z, krava bez imena, nije prosečna krava. "Nema puno krava poput nje, ona je jedinstvena", rekao je Daren Unger, vlasnik U2 farme. 

U kompaniji Perlih Bros kažu kako je ovo najveća cena koju je iko ikada platio za kravu na njihovim aukcijama, u poslednjih 52 godine, kako ta aukcijska kuća postoji. 

Ipak, podsetimo na ogromnu cifru koju je u februaru ostvario bik imena America na aukciji koja je trajala svega šest minuta. 

Prodali bika za 1,51 miliona dolara - novi svetski rekord

Prodaja bezimene krave promovisana je kao "Dispergovanje generacije" (Dispersal of a Generation), a privukla je kupce iz čitave Kanade, SAD-a, čak i Meksika. 

Tehnologija transfera embriona 

Ranč U2 porodični je posao, a vode ga Daren i Džoana Unger, zajedno sa svoje dvoje dece. Daren je izjavio kako je znao kako će krava biti zanimljiva kupcima, ali ne u rekordnoj meri. 

Kravu su kupila dva američka stočara, a budući da je krava steona, novi vlasnici će je verovatno uključiti u program transfera embriona kako bi unapredili vlastito stado. 

Embriotransfer za 30 teladi tokom života krave

Naime, radi se o tehnologiji koja uključuje prikupljanje embriona iz materice krave davaoca i prenos u kompatibilnu kravu primaoca koje će služiti kao surogat majke. Ova opcija može povećati reproduktivnu efikasnost krave omogućujući joj da godišnje ima brojnu telad. 


Tagovi

Crni angus Aukcija Prodata krava Rekordna cena Tesla Transfer embriona Surogat majka


Autorka

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi baštovanka s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.