Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Kozji proizvodi
  • 31.10.2014. 09:25

Sitna stoka veću budućnost ima?

Ohrabruju informacije da će se i u europskom okruženju, proizvodima od koza i ovaca, sirom, mesom i mlijekom moći pod određenim uvjetima manipulirati i tržiti u okviru obiteljskog gospodarstva.

  • 1.566
  • 77
  • 0

Stoka sitnog zuba, dakle koze i ovce, među rijetkim su stočarskim proizvodnjama, koje poljoprivredniku na našim prostorima u perspektivi neće donositi samo probleme i gubitke, nego bi stada od stotinjak grla, sirom, mesom i mlijekom, trebala polučiti egzistenciju za jednu obitelj, zaključili smo iz razgovora s dipl. inž. Danijelom Mulcom, voditeljem te grane u Hrvatskoj poljoprivrednoj agenciji nakon tradicionalnog savjetovanja i izložbe u Poreču.

Prodaja sira

Iako s manje sudionika zbog prevelikog troška za stočare, imalo se što čuti, vidjeti, a i probati. Ohrabruju informacije da će se i u europskom okruženju, proizvodima od koza i ovaca, sirom, mesom i mlijekom moći pod određenim uvjetima manipulirati i tržiti u okviru obiteljskog gospodarstva.

Nema konkurencije ni s obzirom na genetski materijal predisponiran za tradicinalno kulinarstvo (pramenka, janjetina na ražnju i slično), dok su neke zemlje prešle na krupnije i masnije pasmine neprimjerene našoj tradiciji.

Veterinari su sugerirali zaštitu od bolesti (plavi jezik, bruceloza) prvenstveno kontrolom uvoza i umatičenjem svakoga grla. Perspektiva je dakle i u smanjenju šverca, a posebice uz ceste. Primjerice Marko Radočaj iz okolice Slunja već ima legalni registrirani štand za prodaju. Poseban su problem vukovi, koji kao zaštićene životinje u mnogim krajevima prave nesmiljene štete.

Proizvodnja sira

U Poreču nije bilo loših proizvoda, a šampionsku titulu odnio je Franjo Zubović iz Kolana na Pagu za ovčiji sir. Lanjski šampion Josip Đurković, koji nije s kamenjara nego iz Slavonije, dobio je 10 zlata i jedno srebro.

Poruka uzgajivačima je: ne bojte se budućnosti! No je li posve tako?

"Ako sve ulažemo da načinimo vrhunski proizvod, a ne polučujemo dovoljnu zaradu za održavanje pogona i prijeti gašenje, valja se zamisliti", kaže baš nagrađivani Josip Đurković, koji je kozji sir napravio čak s finom čokoladom. Potrebna je pomoć u marketingu i plasmanu onima koji nisu na tržišno zanimljivim lokaciijma.


Tagovi

Koze Ovce Poljoprivredna agencija Stoka sitnog zuba Zaštita od bolesti Genetski materijal Kontrola uvoza Umatičenje Sir Meso Franjo Zubović Josip Đurković Šampion Konkurencija Trošak


Autor

Rajko Polić

Više [+]

Novinar HND-a od 1973. Studirao filozofiju u Zagrebu, poljoprivredu u Križevcima, profesionalni novinar - reporter u Večernjem listu 30 godina, sudjelovao u pokretanju prvog specijaliziranog priloga Vrt

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

"Voda za mir", tema je ovogodišnjeg Svjetskog dana voda koji se obilježava 22. ožujka. Čak 2,2 milijarde ljudi živi bez pristupa zdravstveno ispravnoj vodi, a temeljni fokus obilježavanja ovoga dana je postizanje jednog od ciljeva održivog... Više [+]