Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Uzgoj sirka
  • 16.06.2022. 07:30

Sirak je otporan na sušu, a i dobra alternativna hrana za svinje

Svinje čija se ishrana bazira na ovoj žitarici imaju meso sa čvršćom masnoćom.

Foto: Depositphoto/Matic.Sandra
  • 1.307
  • 332
  • 0

Sirak ima veliki nutritivni potencijal, a sadržaj proteina je dva do tri odsto veći nego kod kukuruza. Sadržaj tanina koji smanjuju svarljivost proteina je neznatan. To ga čini visokovrednom hranom za svinje, izveštava European seed.

Prednosti sirka

Svinje čija se ishrana bazira na ovoj žitarici imaju meso sa čvršćom masnoćom, jer on ima manje joda, linolne kiseline i višestruko nezasićenih masnih kiselina. Prednost ove kulture je i manji rizik od mikotoksina što nije slučaj kod kukuruza koji u pojedinim godinama postaje problematičan upravo zbog visokog sadržaja toksina.

Otporan je na zlaticu kukuruza koja je na području zapadne Evrope postala ozbiljna pretnja uzgajanju kukuruza.

U vremenima kada smo svedoci klimatskih promena i sušnih leta naglašena je njegova prednost kao alternativne kulture otporne na sušu. Potrebno mu je 50 odsto manje vode nego kukuruzu, a ako se koristi za stočnu hranu, onda se može uzgojiti sa 30 odsto manje vode u odnosu na kukuruz. Ovo je od posebnog značaja za područja gde nije obezbeđeno navodnjavanje.

Otporan je na sušu (Foto: Depositphoto/izik_md)

Uzgajivači svinjskog mesa mogu koristiti manje sojine i suncokretove sačme u hranidbenom odnosu što im omogućava finansijsku uštedu, a svinje jedu više i brže dobijaju na težini. Tako se poboljšava produktivnost farme i pripremaju jeftini obroci nego da se koriste smese na bazi kukuruza, pšenice i sojine sačme.

Gledano sa finansijske strane, za njegov je uzgoj potrebo skoro 30 odsto manje inputa, a profit na kraju sezone je veći. Proizvodnja je manje podložna stresu.

Mana malo zrno

Najveća mana je što je zrno malih dimenzija i tvrđe kada se uporedi sa kukuruzom. Kako bi se poboljšala njegova svarljivost mora se sitno samleti.

Sadržaj aminokiseline lizina koji je dostupan kada se seme usitni na komade veličine dva milimetra je veći nego kod krupnijeg mlevenja.


Tagovi

Sirak Ishrana svinja Sadržaj proteina Uzgoj sirka Stočna hrana Prednosti Mane


Autorka

Ranka Vojnović

Više [+]

Ranka je diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrtarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Kačamak sa čvarcima na vranjanski način.