Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Uzgoj sirka
  • 16.06.2022. 07:30

Sirak je otporan na sušu, a i dobra alternativna hrana za svinje

Svinje čija se hranidba bazira na ovoj žitarici imaju meso s čvršćom masnoćom

Foto: Depositphoto/Matic.Sandra
  • 1.723
  • 236
  • 0

Sirak ima veliki nutritivni potencijal, a sadržaj proteina je dva do tri posto veći nego kod kukuruza. Sadržaj tanina koji smanjuju probavljivost proteina je neznatan. To ga čini visokovrijednom hranom za svinje, navodi European seed.

Prednosti sirka

Svinje čija se hranidba bazira na ovoj žitarici imaju meso s čvršćom masnoćom, jer on ima manje joda, linolne kiseline i višestruko nezasićenih masnih kiselina. Prednost ove kulture je i manji rizik od mikotoksina što nije slučaj kod kukuruza koji u pojedinim godinama postaje problematičan upravo zbog visokog sadržaja toksina.

Otporan je na zlaticu kukuruza koja je na području zapadne Europe postala ozbiljna prijetnja uzgoju kukuruza.

U vremenima kada smo svjedoci klimatskih promjena i sušnih ljeta naglašena je njegova prednost kao alternativne kulture otporne na sušu. Potrebno mu je 50 posto manje vode nego kukuruzu, a ako se koristi za stočnu hranu, onda se može uzgojiti s 30 posto manje vode u odnosu na kukuruz. Ovo je od posebnog značaja za područja gdje nije osigurano navodnjavanje.

Otporan je na sušu (Foto: Depositphoto/izik_md)

Uzgajivači mogu koristiti manje sojine i suncokretove sačme u hranidbenom omjeru što im omogućava financijsku uštedu, a svinje jedu više i brže dobivaju na težini. Tako se poboljšava produktivnost farme i pripremaju jeftini obroci nego da se koriste smjese na bazi kukuruza, pšenice i sojine sačme.

Gledano s financijske strane, za njegov je uzgoj potrebno skoro 30 posto manje inputa, a profit na kraju sezone je veći. Proizvodnja je manje podložna stresu.

Mana malo zrno

Najveća mana je što je zrno malih dimenzija i tvrđe kada se usporedi s kukuruzom. Kako bi se poboljšala njegova probavljivost mora se sitno samljeti.

Sadržaj aminokiseline lizina koji je dostupan kada se sjeme usitni na komade veličine 2 mm je veći nego kod krupnijeg mljevenja.


Tagovi

Sirak Sadržaj proteina Uzgoj sirka Stočna hrana Prednosti Mane Hranidba svinja


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Bila je zvijezda kampanje, a sad Milova postaje predmet inspekcije?

Krava Milova nije krava već bik, a zbog izostanka ušnih markica pa i izgleda farme na kojoj su ju zatekli, zvijezda političkog sraza ministra Olega Butkovića s predsjedni...

Više [+]