Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • OPG Dreta
  • 23.02.2022. 12:00
  • Bjelovarsko-bilogorska, Stara Plošćica

Siniša Dreta: Kad bi cijena mlijeka bila 3,5 kune bili bismo na pozitivnoj nuli

Ono što mi dobivamo za mlijeko je zapravo bruto dohodak i od toga pokrivamo sve troškove. Cijena od 4 kune već bi bila ohrabrujuća, ocjenjuje predsjednik Udruge uzgajivača simentalskog goveda bjelovarsko-bilogorske županije.

Foto: Depositphotos/budabar
  • 673
  • 293
  • 1

Hrvatska agencija za poljoprivredu i hranu (HAPIH) i Bjelovarsko – bilogorska županija (BBŽ) potpisali su ugovor o financiranju ispitivanja kvalitete kukuruzne silaže, u čemu će Županija sudjelovati sa 300 kuna po uzorku. Na taj način, gospodarstva obuhvaćena ispitivanjem ostvarit će pravo sudjelovanja na petom natjecanju u kvaliteti kukuruzne silaže u RH kojim HAPIH nastoji promovirati kvalitetu krmiva iz kojih se proizvodi "Mlijeko s hrvatskih farmi". 

Tim povodom, župan Marko Marušić, pročelnik Upravnog odjela za poljoprivredu Zlatko Pavičić i voditelj HAPIH-ovog Centra za kontrolu kvalitete stočarskih proizvoda u Križevcima Ivica Vranić posjetili su poljoprivredno gospodarstvo Siniše Drete smješteno u Staroj Plošćici. 

Cijena mlijeka mora biti viša od 3,50 kn

Obitelj Dreta u ovom trenutku raspolaže s 80 grla, odnosno 40 muznih krava. Naglašava kako su ulazni troškovi strahovito porasli, od zrna kukuruza, soje, do premiksa i ostalog. Opstanak njihove proizvodnje isključivo se temelji na visokoj proizvodnji. Iako situacija na tržištu nije ni blizu odlične, obitelj je donekle zadovoljna proizvodnjom, a najviše vrhunskom kvalitetom svoga mlijeka. 

"Zadnja cijena mlijeka iznosila je 2,58 kuna, no kada bi ona bila 3,50 kuna to bi značilo da smo na pozitivnoj nuli", ističe Dreta, inače i predsjednik županijske Udruge uzgajivača simentalskog goveda dodavši da bi cijena od 4 kune već bi bila obećavajuća i ohrabrujuća.

"Ono što mi dobivamo za mlijeko je zapravo bruto dohodak i od toga pokrivamo sve troškove. Uključujući i državno zemljište, raspolažemo s oko 40 hektara zemlje", pojasnio je. Kako kaže, na godišnjoj razini proizvedu oko 300 tisuća litara mlijeka i s time su vrlo zadovoljni.

Napomenuo je da im je pomoć koju pružaju Županija i HAPIH od velike važnosti jer im kvaliteta silaže određuje daljnje količine premiksa kojeg treba dodavati da bi obrok bio izbalansiran, o čemu onda ovisi i kvaliteta mlijeka. "Osim žitarica i premiksa, silažu do sada nismo ispitivali", otkriva Dreta, dodajući da je njegov OPG svrstan među 25 gospodarstava s najboljom proizvodnjom mlijeka po kravi u Bjelovarsko – bilogorskoj županiji. 

Obitelj Dreta u ovom trenutku raspolaže s 80 grla, odnosno 40 muznih krava (Foto: BBŽ)

Župan Marušić poručio je kako su itekako svjesni svih problema s kojima se suočavaju domaći poljoprivrednici, a trenutno je najviše riječ o stalnom rastu cijena repromaterijala i povećanju cijena energenata.

"Županija nikako ne može utjecati na otkupnu cijenu mlijeka, ali zahvaljujući raspoloživim mjerama možemo pomoći pri proizvodnji kvalitetnijeg mlijeka, što će samo po sebi utjecati na veću otkupnu cijenu", istaknuo je. Kako je dodao, po broju proizvođača mlijeka i količini ovo je druga županija u Hrvatskoj, zbog čega su dužni kontinuirano pomagati proizvođačima.

Naime, "Natjecanje u kvaliteti kukuruzne silaže" provodi se petu godinu zaredom, a u projekt je uključeno 13 hrvatskih županija iz cijele zemlje, odnosno oko 25 gospodarstava po jednoj županiji. 

"Projekt podrazumijeva laboratorijska ispitivanja i ocjenu kvalitete kukuruzne silaže, dok je osnovni cilj podići svijest o potrebi analize i kontrole stočne hrane. Životinje moraju dobivati kvalitetan i uravnotežen obrok, jer je on preduvjet za ekonomičniju proizvodnju", pojasnio je Ivica Vranić iz Centra za kontrolu kvalitete stočarskih proizvoda u Križevcima. Kako kaže, potrebno je znati koje su proizvodne potrebe životinja i koja je kvaliteta hrane s kojom se raspolaže na gospodarstvima.

"Kako bismo zadobili veći interes poljoprivrednika, u cijelu priču smo dodali i natjecateljsku notu", kazao je dodavši kako se tijekom jedne godine prikupi između 250 i 300 uzoraka kukuruzne silaže. 

MIlijun kuna za kreditiranje proljetne sjetve

Ova županija i šest poslovnih banaka potpisali su i ugovor o Programu kreditiranja proljetne sjetve koji je namijenjen poljoprivrednicima za podizanje kredita za sjetvu. U županijskom proračunu za ovu godinu osigurano je milijun kuna, što je ostalo na razini protekle godine kada su odobrena 183 zahtjeva za kreditiranje. 

U 2021. godini poljoprivrednici s područja ove županije podigli su kredite u ukupnoj vrijednosti od 31 milijun kuna. S obzirom da su suočeni s povećanim troškovima repromaterijala, svaka im je pomoć i više nego dobrodošla. 

Krajem proteklog tjedna odobrena su 23 zahtjeva, dok korisnici kredita mogu biti isključivo fizičke i pravne osobe s prebivalištem na području spomenute županije koje su upisane u Upisnik poljoprivrednih gospodarstava pri Agenciji plaćanje u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju. 

Javni poziv za prikupljanje zahtjeva za kreditiranje proljetne sjetve otvoren je do 6. svibnja.

"Kreditirat će se nabava sjemenja, presadnica, zaštitnih sredstava te mineralnog gnojiva za sjetvu ratarskih i povrtlarskih kultura", objasnio je Zlatko Pavičić. Prema njegovim riječima, minimalni iznos je pet tisuća, a maksimalni milijun kuna. Poljoprivredniku će biti dodijeljena sredstva, dok će plaćanje kamate u cijelosti preuzeti Županija.


Tagovi

Siniša Dreta Kukuruzna silaža Mlijeko BBŽ Marko Marušić Zlatko Pavičić Kreditiranje Proljetna sjetva


Autorica

Branka Sobodić

Više [+]

Dugogodišnja novinarka i urednica portala www.bjelovar.info, vlasnica obrta Bjelovar-info medij.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Pšenica k'o na Markovo, repica skoro pa ocvala, zemlja suha, Sunce upeklo...
Što li će biti od ove godine.