Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ishrana goveda
  • 04.12.2022. 07:30

Silaža industrijske konoplje šteti zdravlju i produktivnosti krava?

U silaži je otkrivena relativno visoka koncentracija kanabinoida što je rezultiralo promenama u ponašanju životinja i negativnom uticaju na njihovo zdravlje.

Foto: Ranka Vojnović
  • 205
  • 57
  • 0

Proizvodnja industrijske konoplje doživljava pravu renesansu. Ova svestrana biljna kultura može se prerađivati u različite proizvode. Cenjena je zbog dobijanja vlakana iznimne čvrstoće, ulja i proteina iz semenki, ali i drugih proizvoda. Takođe, biljka se može koristiti i kao silaža u ishrani mlečnih krava. 

U tragovima sadrži psihoaktivnu supstancu THC što u ovom slučaju, čini se, predstavlja problem. 

Pospane krave

Istraživački tim predvođen nemačkim Federalnim institutom za procenu rizika BfR ispitao je posledice ishrane mlečnih krava silažom od konoplje, piše Agrarheute. U studiji su navedeni podaci koji ukazuju na oprez. Usled konzumacije ovakve vrste hrane, krave daju manje mleka.

Dakle, u njoj je otkrivena relativno visoka koncentracija kanabinoida što je rezultiralo promenama u ponašanju životinja i negativnom uticaju na njihovo zdravlje. Kao posledica pojavilo se usporeno disanje i rad srca. Krave su postale pospane, nestabilne, manje su jele i samim tim manje davale mleka.

"Naša studija pokazuje da čak i mali dodatak silaže od konoplje dnevnom obroku za mlečne krave znači da se kanabinoidi mogu otkriti u mleku", kaže stručnjak za ishranu BfR-a dr Robert Pieper.

Kanabinoidi u mleku

Studija je započeta još 2016. godine, kada su želeli da istraže tragove za koje su sumnjali da su kanabinoidi sadržani u kravljem mleku. Ukazano je i da ljudi koji ga konzumiraju mogu uneti u svoj organizam doze THC-a veće od maksimalno dozvoljenih. Rad ukazuje da dolazi do prenosa kanabionida sa krava na mleko.

Eksperiment je uključivao dve faze hranjenja, sa zelenom biljkom konoplje, koja ima nizak sadržaj navedenih materija i silažom. Nisu zabeleženi nikakvi efekti u prvom slučaju, dok je u drugom evidentiran značajan učinak.


Tagovi

Ishrana krava Konoplja Silaža od konoplje THC Ishrana goveda Kanabinoidi Mlečne krave


Autorka

Ranka Vojnović

Više [+]

Ranka je diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrtarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Cvetna pijaca održava se danas (5.4.) i sutra (6.4.) na platou ispred "Spens"-a u Novom Sadu. Svakog idućeg petka i subote tokom aprila ovde ćete moći da pronađete cveće, sadnice, med, opremu za hortikulturu.