Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ovce i goveda
  • 04.05.2018. 10:30

Selo Tomaševac - banatska prestonica stočarstva

U Tomaševcu je ove sedmice, po 22. put, održana regionalna izložba krava i ovaca. To selo mnogi nazivaju banatskom prestonicom stočarstva, a prema rečima stručnjaka, ohrabruje činjenica što je broj grla iz godine u godinu sve veći.

Foto: Flickr / Amboo who?
  • 592
  • 33
  • 0

U selu Tomaševac, kod Zrenjanina, po 22. put je organizovana Prvomajska regionalna izložba krava i ovaca, a na njoj su učestvovali mahom stočari iz Bačke i Banata. Na toj manifestaciji, je kako prenose Novosti, bilo izloženo oko 30 grla goveda, poznatih rasa crveni i crni holštajn i simental, ali i 30 vrsta ovaca, rasa virtemberg, bergamo, cigaja, te autohtone i retke vrste vitoroga žuja.

Broj grla svake godine raste

Prema rečima Gordane Aćimac, iz PSS Zrenjanin ohrabrujuća je činjenica da se broj stada u tom delu Vojvodine uvećava. Inače, Tomaševac je, osim po legendarnom svetskom prvenstvu u banatskim šorama, poznat i kao banatska prestonica stočarstva. U tom selu, zahvaljujući bogatom pašnjaku od oko 800ha, farmeri trenutno drže oko 1.500 krava i steonih junica, a porodica Lalić, sa stadom od gotovo 300 grla, prednjači u ovčarstvu.

Lokalna samouprava podržava stočare

Poljoprivrednik Branislav Bogdanov, čiji je brat Nenad sekretar Udruženja stočara iz Tomaševca i najzaslužniji što selo neguje tradiciju regionalnog sajma, objašnjava da bi stočari teško opstali da nema državnih subvencija i premija. U njihovoj porodici stočarstvo je tradicija, a u štali uvek imaju tridesetak krava i dnevno proizvode oko 350 litara mleka. On kaže da je njihova saradnja sa mlekarom u Zrenjaninu dobra, dodajući da su zadovoljni uslovima i otkupnom cenom mleka. Inače, grad Zrenjanin direktno iz budžeta podstiče stočarstvo, a prema tvrdnji gradonačelnika Čedomira Janjića, u protekle dve godine je na taj način kupljeno 100 visokokvalitetnih steonih junica, koje su podeljene farmerima.


Povezana stočna vrsta

Ovčarstvo

Ovčarstvo

Ovčarstvo je grana stočarstva koja je izrazito rasprostranjena pa se stoga ovce mogu naći na svim kontinentima osim Antartika. Važnost ovčarstva varira od zemlje do zemlje. Ovce... Više [+]

Govedarstvo

Govedarstvo

Govedarstvo, predstavlja najznačajniju granu poljoprivredne proizvodnje. Govedarska proizvodnja uključuje i proizvodnju mesa, to jeste, tovna goveda. Reprodukcija goveda... Više [+]

Izvori

Novosti.rs


Tagovi

Stočarstvo Ovce Krave Ovčarstvo Govedarstvo Tomaševac Izložba Gordana Aćimac Branislav Bogdanov Čedomir Janjić


Autor

Marinko Tica

Više [+]

Marinko je profesor književnosti s višegodišnjim novinarskim iskustvom u elektronskim medijima. Naročito je zainteresovan za teme i zbivanja u agraru, a zamenik je urednika na Agroklubu.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Sve lepote dunjinog cveta