Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Hrvatski hladnokrvnjak
  • 11.04.2022. 10:30
  • Sisačko-moslavačka, Popovača

Sektor konjogojstva uvrstit će se u sustav dodjele kvote za plavi dizel

Na čelo Središnjeg saveza udruga uzgajivača hrvatskog hladnokrvnjaka izabran je novi stari predsjednik, Miško Šklempe.

Foto: Marinko Petković (ilustracija)
  • 431
  • 99
  • 0

Za predsjednika Središnjeg saveza udruga uzgajivača hrvatskog hladnokrvnjaka u subotu je na izbornoj skupštini Središnjeg saveza u Popovači, ponovno izabran Miško Šklempe, priopćeno je iz Ministarstva poljoprivrede.

Središnji savez udruga uzgajivača hrvatskog hladnokrvnjaka krovni je nacionalni savez za provedbu uzgoja pasmine konja hrvatski hladnokrvnjak na području Hrvatske. Osnovan je 2003.

"U gotovo 20 godina postojanja ovaj je Savez u suradnji s Ministarstvom, sustavno i uspješno unaprjeđivao uzgoj ove vrijedne pasmine i genetski potencijal, te organizirao tržište. Također, rješenjem Ministarstva poljoprivrede iz ožujka ove godine, Savez je nositelj odobrenog drugog programa naziva Uzgojni program uzgojnog tipa hrvatski teški konj i korisnik je mjera potpore u Programu za sufinanciranje uzgojnih udruženja u stočarstvu", rekla je ministrica Marija Vučković.

Navela je da će Ministarstvo i dalje pružati potporu sektoru konjogojstva, koja utječe na povećanje stada i povećanu dobit u uzgoju, a provodi se putem mjere iz Programa ruralnog razvoja za očuvanje ugroženih izvornih i ugroženih pasmina domaćih životinja, Programa potpore uzgojnim udruženjima u stočarstvu RH i Nacionalnog programa provedbe uzgojnih programa za toplokrvne pasmine konja u RH 2021.- 2025..

Pružat će potporu i uvrštavanjem sektora konjogojstva u sustav dodjele kvote za plavi dizel, oslobođenjem troškova obveznog godišnjeg pretraživanja na zarazne i nametničke bolesti i određenih troškova vezanih za uzgoj kopitara te potporom za livade i pašnjake, uz krizne programe potpore primarnim proizvođačima u stočarstva u 2020. i 2021.

S obzirom da je skupština Saveza održana na potresom pogođenom području tema skupa su bile i ulaganja u Sisačko-moslavačku županiju te provedene i planirane mjere pomoći tom području.

Kako stoji u priopćenju, do sada je iz Programa ruralnog razvoja ugovorena ukupna vrijednost odobrene potpore veće od 1,2 milijarde kuna, pri čemu je isplaćeno više od milijardu kuna. U razdoblju poslije potresa u županiju je isplaćeno 73 milijuna kuna potpore za investicije iz mjera ruralnog razvoja, uz 18 milijuna kuna potpore isključivo za obnovu poljoprivrednih potencijala uništenih u potresu, a mnoge druge prijave još su u obradi.


Povezana stočna vrsta

Konjogojstvo

Konjogojstvo

Može se reći da je konj životinja o kojoj je u prošlosti najviše ovisio napredak ljudske civilizacije te je imao najveću i najraznolikiju upotrebu. Domestikacijom konja,... Više [+]

Izvori

Hrvatska izvještajna novinska agencija - HINA


Tagovi

Hrvatski hladnokrvnjak Izborna skupština Miško Šklempe Plavi dizel Potpore

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Sretan Uskrs!