Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Uzgajanje svinja
  • 13.06.2022. 18:00

Savremeno svinjarstvo dovodi do bržeg i agresivnijeg razvoja bolesti APP?

Bolest koja je i ranije predstavljala problem, postala je agresivnija i može u roku od nekoliko sati izazvati uginuće životinje.

Foto: Depositphoto/accept001
  • 693
  • 113
  • 0

Savremena stočarska proizvodnja je pod velikim pritiskom kada su u pitanju pojave raznih bolesti. Agresivna bakterijska bolest svinja se ovo proleće proširila na devet proizvodnih pogona u središnjoj Ajovi, izveštava Agroxxi.

Veterinari državnog univerziteta Ajova u Americi istražuju uzrok bolesti Actinobacterium pleuropneumonia (Actinobacillus pleuropneumoniae ili APP) koja pogađa respiratorni sistem. Njena opasnost se krije u brzini kojom napreduje, jer ubrzo nakon pojave simptoma, može doći do uginuća zaražene životinje.

Bolest postaje sve agresivnija

U SAD je ovo oboljenje prvi put prijavljeno 1957. godine, a zatim ponovo 1960-ih i 1970-ih. Industrijalizacija proizvodnje svinja dovela je do učestalosti pojavljivanja i nastanka šteta.

"Ovo je bolest koja se, prema udžbeniku, ne bi trebalo lako da se prenosi sa jednog krda na drugo, ali se u ovom slučaju veoma brzo prenosi", kaže Derald Holtkamp, profesor veterinarske dijagnostike i medicine farmskih životinja.

Epidemija je koncentrisana u centralnoj Ajovi, a svi pogođeni proizvodni pogoni nalaze se u radijusu od 20 milja. Svake godine Veterinarska dijagnostička laboratorija potvrdi 70 do 80 slučajeva bolesti u SAD-u, ali je smrtnost od 50 odsto u krdu neuobičajena.

Mogu uginuti za nekoliko sati

Od pojave simptoma bolest agresivno napreduje i može doći do uginuća svinje za nekoliko sati.

Bolest se neuobičajeno brzo prenosi (Foto: Depositphoto/vladacanon)

Prvi simptomi uključuju: klonulost, visoku temperaturu, letargiju, anoreksiju, ukočenost, a moguća je pojava povraćanja i dijareje. Može se javiti i kašalj. Kako bolest napreduje sve je izraženija pojava kratkog daha sa disanjem na usta, penasti, krvavi iscedak iz usta i nosa. Dolazi do pojave rane periferne cijanoze ekstremiteta, koja može preći u generalnu cijanozu (plavičasta obojenost ekstremiteta i celog organizma).

Morbiditet i mortalitet kod svinja u razvoju varira, ali može biti visok. Najveći mortalitet se obično javlja kod onih u dobi od 10 do16 sedmica, a stopa mortaliteta tovljenika kreće se od 20 do 80 odsto. APP se leči antibioticima.

Sekvencioniranje genoma

U cilju otkrivanja kako se bolest širi i razvijanja mehanizama, protokola, za sprečavanje širenja naučnici sekvenciraju genom bakterije. Otkriveni podaci će pomoći istraživačima da utvrde da li je reč o novom soju ili je bolest dobila nove gene koji su je učinili virulentnijom. Veterinari rade sa uzgajivačima svinja na jačanju njihovih bioloških procedura kako bi sprečili širenje APP-a.

Holtkamp kaže da nema dokaza da ova bakterija predstavlja pretnju za ljude i ne čini svinjetinu nebezbednom za jelo.


Tagovi

Bolesti svinja Actinobacterium pleuropneumonia Pneumonija svinja APP Simptomi Uzgoj svinja


Autorka

Ranka Vojnović

Više [+]

Ranka je diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrtarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Unutrašnjost drevnog manastira Svetog Nikole u Vranju.