Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Suva planina
  • 05.08.2018. 09:00

Šareno govedo ne može da se umatiči - stočari bez subvencija

"Teško je nekome u Ministarstvu poljoprivrede objasniti da, i kad bi uvezli i kupili simentalke, ne bi bilo velike koristi, jer one ne bi opstale u planini", kaže mladi stočar Nikola Manojlović.

Foto: Wikimedia / Keith Weller
  • 3.124
  • 291
  • 0

Stočari podno Suve planine, iz opštine Gadžin Han, imaju 300 grla stoke. Međutim, za državu su nevidljivi. Nihovo "šareno govedo" ne može da se umatiči, pa tako ne mogu da dobiju pravo na subvencije, koje se kreću i do 25.000 dinara po grlu. Kako pišu Novosti, u lokalnoj samoupravi kažu da su u nekoliko navrata pokušali da intervenišu kod nadležnih, ali da se propisani uslovi na državnom nivou ne mogu menjati u skladu s potrebama lokalnih stočara.

Simentalke ne bi opstale u planini

Nikola Manojlović (25), iz Malog Krčimira kaže da želi da nastavi porodičnu tradiciju, jer se na obroncima planine gaje najkvalitetnija grla stoke, koja slobodno pasu tokom cele godine. Takvo meso je cenjeno kod prerađivača mesa.

"Teško je nekome u Ministarstvu poljoprivrede objasniti da, i kad bi uvezli i kupili simentalke, ne bi bilo velike koristi, jer one ne bi opstale u planini. Godinama se čuva ova domaća sorta, i to isključivo za meso. Kažu mi da prodam mojih 30 grla i kupim umatičena. Ne razumem zašto je problem da imamo rasu krave kojoj znamo ćud", kaže Nikola.

Nema organizovanog otkupa

Stariji stočar Ljubiša Petković (55) dodaje da nemaju organizovan otkup, već zavise od okolnih prerađivača mesa: "Nekada se gajilo na hiljadu ovaca u našim krajevima, a sada nas desetak najupornijih sa teritorije Gadžinog Hana i Bele Palanke čuvamo krave, da ne bi ovaj kraj potpuno opusteo. Imam 20 krava i 15 teladi, a moglo bi se na ovim proplancima 10 puta više gajiti, samo kad bi neko za nas imao sluha".


Izvori

Novosti.rs


Tagovi

Nikola Manojlović Ljubiša Petković Suva planina Šareno govedo Subvencije


Autorka

Aleksandra Kekić

Više [+]

Urednik portala, diplomirani novinar i ljubitelj prirode. Omiljena izreka: Ko sme taj može, ko ne zna za strah, taj ide napred.