Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Mljekara Latus
  • 18.11.2019. 16:30
  • Istarska, Gornji Orbanići, Žminj

Sandi Orbanić: Dobar sirar barem jednom mora reći da odustaje. I ne odustati

U poslovanju nije bitan samo profit već i vlastito zadovoljstvo te želja za sve većom kvalitetom, kaže Sandi Orbanić vlasnik obiteljske mljekare Latus čiji je najnagrađivaniji sir Veli Jože, a dobitnici su i Suncokreta ruralnog turizma.

Foto: arhiva obiteli Orbanić
  • 1.006
  • 66
  • 0

Mljekara Latus u vlasništvu obitelji Orbanić sa sjedištem u Gornjim Orbanićima pokraj Žminja mala je obiteljska tvrtka koja svakodnevno u prosjeku preradi oko 8.000 l mlijeka, nešto od vlastitih krava, a većinu od petnaestak kooperanata s istarskih farmi. Orbanići se generacijama bave mlijekom, a danas su ponosni vlasnici najveće obiteljske mljekare u Istri. Proizvode plasiraju regionalno kroz 9 vlastitih maloprodaja, putem drugih trgovačkih obrta te u suradnji s hotelskim lancima.

"U našoj kući nikada nije nedostajalo životinja - ovce, koze, kokoši i krave dandanas čine dio našeg dvorišta“, započinje svoju priču Sandi Orbanić, vlasnik mljekare. "Svoj prvi sir miješao sam u djetinjstvu s mojom nonom. Davno je to bilo, ali još se živo sjećam osjećaja mlakog mlijeka na rukama toga dana. Bio sam strašno ponosan što sam uspio pretvoriti mlijeko u sir. Doduše, taj sir nitko nije probao, već prije soljenja sve sam strpao u usta“, uz osmjeh opisuje prvi doticaj s proizvodnjom sira.

Preradom mlijeka počeli su se baviti 2000., danas su vlasnici najveće obiteljske mljekare u Istri

"Preradom mlijeka počeli smo se baviti 2000. godine. Ranije smo, od kada pamtimo, imali krave, ovce, svinje, i sasvim nam je normalno bilo raditi i rasti u tome“, kažu članovi obitelji te doznajemo da prijelaz iz primarne proizvodnje mlijeka na preradu nije bio lagan. No, iako im je nedostajalo znanja i iskustva, uz puno volje i rada te dozu inata ipak su uspjeli, kažu.

Kad god stignu guštaju sa životinjama, a pomažu i najmlađi

"Započeli smo sami, obiteljski, s preradom vlastitog mlijeka, da bi se postupno širili. Nakon nekog vremena počeli smo otkupljivati mlijeko s lokalnih farmi i polako zapošljavati nove djelatnike. Trenutačno nas ima 28, ali valja napomenuti kako bi ovo što imamo danas bilo nemoguće ostvariti bez iznimnog truda i rada svih članova obitelji. Zaista svi sudjelujemo u radu“, ističu Orbanići te dodaju da se najstariji i najmlađi članovi obitelji bave farmom od dvadesetak krava, a ostali su u preradi. U samoj proizvodnji glavnu riječ vode, kako se čini, žene.

"Nakon što smo započeli s preradom, naša farma nije prestala postojati, već smo od 10 krava uspjeli doći do 20. No, sada nam je to druga djelatnost te moramo biti iskreni i priznati da baš guštamo sa životinjama kad god stignemo. Osim toga, dobar sirar mora znati očistiti štalu, pomusti krave i oznojiti se na njivi te bar jednom u životu, kad je već mrtav umoran od posla, reći da odustaje. I ne odustati“, kaže Sandi i dodaje da uspijevaju sami pribaviti dovoljno hrane za krave na vlastitim pašnjacima.

Obrađuju oko 30 ha zemlje, većinom se radi o pašnjacima, ali proizvedu nešto pšenice te zobi. Rade svi, od najmlađih do najstarijih, a Sandi smatra da je život na selu bogatstvo i sretan je što mu djeca piju domaće mlijeko, jedu sir i skutu, dakle zdravu i ispravnu hranu. Osim toga, imaju slobodu kretanja i nema straha pustiti ih same da se igraju u dvorištu.

Sir proizvode po noninom receptu

"Dnevnu proizvodnju mlijeka plasiramo na području Istre, što po malim marketima ili kroz naše maloprodaje, a odnedavno nas možete naći i u Zagrebu, u tek nekoliko izabranih trgovina i restorana. Moramo se pohvaliti da su proizvodi mljekare Latus namjenjeni baš svima, tako da su naši kupci osobe svih dobi, ali i škole, vrtići, restorani i ostali. Vrlo smo sretni što su ljudi prepoznali kvalitetu naših proizvoda“, govore Orbanići.

Životinja nikad nije nedostajalo u našem dvorištu, kaže Sandi Orbanić 

Gotovo 20 godina ulažu u razvoj i rast tako da njihov proizvodni asortiman danas čini oko 20 proizvoda od svježeg mlijeka, uključujući jogurte, skutu i više vrsta sireva. "Sve što se proizvodi u mljekari proizlazi iz naše tradicije tako da sir i danas radimo na način kako ga je radila naša nona Šantina“, kaže nam vlasnik mljekare i ističe da nemaju ambiciju postati veliki proizvođači jer bi to značilo umjetno produžavati rok proizvoda raznim aditivima i industrijskim sirovinama. To nije ono čemu teže.

Iako su njihovo uporište tradicija i priroda, Orbanići slijede trendove mljekarske industrije pa su kroz program malih zajmova za ruralni razvoj prošle godine dobili 315 tisuća kuna koje su uložili u modernizaciju proizvodne opreme za preradu mlijeka.

Dobar sirar mora znati očistiti štalu, pomusti krave i oznojiti se na njivi te bar jednom u životu, kad je već mrtav umoran od posla, reći da odustaje. I ne odustati, kaže Sandi Orbanić. 

"Iznos možda i nije velik, ali je dovoljan da nam znatno olakša posao, podigne kvalitetu proizvodnje i što je najvažnije, otvori put daljnjim ulaganjima i razvoju proizvodnje. Ponekad je i mala pomoć velika stvar ako se dogodi u pravom trenutku.“

Nije lako baviti se poljoprivredom, radilo se o primarnoj proizvodnji ili preradi. Priznaju da država potpomaže poticajima, no s druge strane propisi, nameti i administracija, toliko su komplicirani da je ponekad teže odraditi papirologiju nego fizičke poslove proizvodnje, kažu.

Nagradama se ističe sir Veli Jože

"Svakom proizvodu se maksimalno posvetimo te vjerujemo da je upravo to recept našega uspjeha. U poslovanju nije bitan samo profit već i vlastito zadovoljstvo te želja za sve većom kvalitetom. A ako želiš kvalitetu, moraš cijelog sebe dati u posao. Nagrada dolazi od strane kupaca na način da pokazuju kako cijene to što radimo“, navode iz mljekare Latus.

S vremenom su stekli status jednih od najboljih malih proizvođača mliječnih proizvoda što dokazuju brojne osvojene nagrade. Prošle godine osvojili su Suncokret ruralnog turizma Hrvatske koju im je dodijelila Hrvatska udruga za turizam i ruralni razvoj. Nagradu su dobili za mliječne proizvode i suradnju s lokalnim stanovništvom u kategoriji Poduzetnici u ruralnom turizmu.

Njihov najpoznatiji sir je Veli Jože koji je 2015. i 2017. godine osvojio naslov najboljeg hrvatskog sira. Na međunarodnom ocjenjivanju sireva u Radgoni Veli Jože je dobio zlatnu medalju, kao i na ovogodišnjem ocjenjivanju sireva u Daruvaru i Savičenti gdje je tvrdi sir u papru osvojio dva šampiona kao najbolji sir. I sama mljekara Latus apsolutni je šampion ovogodišnjeg festivala budući da su joj dodijeljena još dva zlata i to za već nagrađivani tvrdi sir Veli Jože te za Istarski tvrdi sir.

Obrađuju oko 30 hektara zemlje

Prvi sir mljekare Latus je Žminjski polutvrdi sir koji zrije u vakuumu, baš kao i Latufino, sir s crnim tartufima. Na jelovini dozrijevaju Istarski tvrdi sir te već spomenuti Veli Jože. Sir Mišadur izrađen je miješanjem kravljeg i kozjeg mlijeka, a potrošači mogu uživati i u popularnim voćnim jogurtima koji sadrže razno voće iz ekouzgoja. Paletu proizvoda nadopunjuje i mozzarella - meki kravlji sir. Nagrađivani proizvodi obitelji Orbanić mogu se odnedavno pronaći i u Zagrebu, na policama specijaliziranih trgovina domaće hrane – Grga Čvarak, Mrkvica i Špeceraj.


Fotoprilog


Tagovi

Sandi Orbanić Sir Prerada mlijeka Veli Jože Suncokret ruralnog turizma


Autorica

Blanka Kufner

Više [+]

Završila je Upravno pravo i Menadžment u turizmu, a posebno ju zanimaju teme vezane uz ruralni i održivi turizam te sve što se tiče ekologije i očuvanja prirode. Misao vodilja: "Čovjek pripada prirodi, a ne priroda čovjeku - prirodu nismo naslijedili od predaka, nego posudili od unuka."

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Jeste li uočili kampanju?