Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • OPG Moravec
  • 25.10.2017. 10:30

Šampionski kozji sirevi OPG Moravec od mlijeka hrvatskih farmi

Biserka i Radoslav Moravec ističu kako su svih ovih godina izbjegavali kredite te u farmu, siranu i koze, ulagali samo vlastiti novac, onim tempom kojim su mogli. Tako se napreduje sporije, ali sigurnije. Danas njhovi proizvodi nose oznaku "Mlijeko hrvatskih farmi".

Foto: Sandra Špoljar i OPG Moravec
  • 4.624
  • 758
  • 0

Nakon što dođete u mjesto Nova Ves Petrijanečka u Varaždinskoj županiji, prateći oznake uz cestu, lako ćete stići i do poljoprivrednog gospodarstva obitelji Moravec.

U sklopu njega nalazi se farma sa 150 grla bijelih sanskih koza te sirana u kojoj nastaju najrazličitiji proizvodi od kozjeg mlijeka, primjerice, sirevi sa šarenim paprom i crvenom paprikom, namazi s košticama od buče i vlascem te skuta, dok je osnovni proizvod naravno kozje mlijeko koje se ovdje flašira i koje nosi znak "Mlijeko hrvatskih farmi". Mlijeko je nepasterizirano, jer u procesu pasterizacije nestaju njegova mnoga dobra svojstva.

Biserkin dio posla je i u sirani

Dok Radoslav Moravec obavlja jutarnju hranidbu koza, supruga mu Biserka, u sirani, s jednom radnicom, pakira proizvode. A sve je sasvim slučajno počelo prije 30-ak godina. Radoslav je bio sportaš i u bivšoj se državi aktivno i uspješno bavio biciklizmom. Vremenom je počeo osjećati neke zdravstvene probleme. Nakon niza pretraga jedan liječnik mu je rekao kako se radi o alergiji na određene konzervanse koji u organizam dolaze putem hrane. I preporučio mu da počne piti kozje mlijeko.

Sve više mladih parova kupuje proizvode od kozjeg mlijeka za svoju djecu

Poslušao ga je i nakon određenog vremena, simptome alergije više nije osjećao. Uvjerivši se kako kozje mlijeko pridonosi zdravlju, odlučio je kupiti prve dvije koze i okrenuti se kozarstvu. Dao je otkaz u tvornici namještaja, a nešto kasnije svoj je posao u jednoj tiskari ostavila i supruga Biserka.

“Nisam se na to odlučila preko noći, jer, iskreno, do tad se nisam vidjeli u poljoprivredi, no kad smo već počeli lagano povećavati broj koza, zaključili smo da je najbolje da se tome posvetimo u potpunosti. Od početka smo bježali od bilo kakvih kredita, te smo u farmu, siranu i koze, ulagali vlastiti novac, onim tempom kojim smo mogli. I eto danas imamo 150 koza od kojih 80 muznih, a koje nam dnevno daju 200 litara mlijeka“ priča nam Biserka.

Proizvode od kozjeg mlijeka obitelj Moravec prodaje na kućnom pragu te na zagrebačkim tržnicama Dolac i Kvatrić. Ističu kako ih veseli što ih iz godine u godinu kupuje sve više ljudi, posebno mladi parovi, što je znak da su kupci postali osvješteniji i znaju da je mlijeko od ovih životinja iznimno kvaliteno i zdravo.


Kad je lijepo vrijeme koze su vani, a kad je hladnije u staji

“Kad je lijepo vrijeme, puštamo koze da se same pasu, a kad je hladnije kao sada, držimo ih u staji, jer su osjetljive na niže temperature. Općenito, sami proizvodimo hranu za njih. Sijemo kukuruz, zob, ječam, djetelinu, ljulj i druge travne smjese“ kaže Biserka Moravec te dodaje kako im je danas zapravo jako drago što su se okrenuli proizvodnji kozjeg mlijeka i sireva, jer, iako tu radno vrijeme traje cijeli dan, a ne samo osam sati, dobar je osjećaj kad si sam svoj šef i kad vide da i drugi cijene rezultate njihova rada.

Pet sireva OPG-a Moravec proglašeno je šampionskim

Kako bi naučila što više o kozarstvu i proizvodnji sireva, prije 12 godina je na vlastiti trošak otišla na edukaciji u Austriju. Dodatno im u poslu itekako znači i činjenica što im Varaždinska županija sufincira veterinarske preglede životinja.

Obitelj Moravec obrađuje 30 hektara zemlje, od kojih je pola u njihovu vlasništvu, a pola u zakupu. Radoslavu u kozarniku također pomaže jedan radnik. Jer posla doista ima. Stoga im je tim draže što su im se vremenom u poslu priključili i sin Alan sa suprugom Jasminom te kćerka Manuela. Imaju i pet unuka, pa vjeruju da kozarstvo na ovom gospodarstvu itekako ima budućnosti.

Cijena kozjeg mlijeka je puno viša od kravljeg i iznosi 14,00 kuna po litri, dok je za kilogram nekih sireva, za čiju proizvodnju treba 12-13 litara mlijeka, potrebno izdvojiti i do 130,00 kuna. Kilogram kozje skute iznosi 80,00 kuna, a namaz od 25 dkg košta 20,00 kn.

"Znakom Mlijeko hrvatskih farmi naše smo proizvode htjeli učiniti prepoznatljivima i osigurati im još i dodatnu vrijednost. Korisnici toga znaka smo od 20.travnja 2010. godine odnosno od samog početka toga projekta Hrvatske poljoprivredne agencije. S obzirom da prodajemo na tržnicama, vidimo da većina potrošača prepoznaje tako označene proizvode i rado ih kupuje. Naravno, još uvijek postoji i dio kupaca koji nezna što on predstavlja, pa ih educiramo o njegovom značenju, objasnimo da su to proizvodi koji su nastali u Hrvatskoj, od mlijeka životinja, u našem slučaju koza, koje borave na hrvatskoj farmi i jedu hranu s hrvatskih polja. Također, podsjetimo kupce da je slične znakove Hrvatska poljoprivredna agencija dodijelila i hrvatskim pčelarima, proizvođačima jaja, mesa, kruha i drugih proizvoda," priča nam Biserka Moravec.


Proizvodi OPG-a Moravec nose oznaku "Mlijeko hrvatskih farmi"

Petero sireva nastalih na ovom OPG-u je do sada proglašeno šampionskim, a zlatnih i srebrnih medalja imaju više od 150. Svoje su gospodarstvo prvotno namjeravali upotpuniti i kušaonom sira, ali izgrađeni će objekat ipak iskoristiti za proširenje sirane, jer smatraju da im je to sada potrebnije. U planu im je i modernizacija te proširenje farme, no kako o kreditima ni dalje ne žele razmišljati, do toga će doći, kad zarade potreban novac.

Foto: Sandra Špoljar i OPG Moravec


Fotoprilog


Tagovi

Nova Ves Petrijanečka Radoslav Moravec Biserka Moravec Kozje mlijeko Sirana Kozja skuta Alergija Mlijeko hrvatskih farmi Austrija Varaždinska županija Kušaona sira Bijele sanske koze Dolac Kvatrić


Autorica

Sandra Špoljar

Više [+]

Autorica i upravna pravnica Sandra Špoljar dolazi iz Koprivnice, gdje je na razne načine, tradicijom i obiteljski, vezana uz poljoprivredu. Godinama je radila kao novinarka u informativnom programu HTV-a te za Plodove zemlje i Agroglas.


Partner

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Hrvatska rosé vina osvojila 17 medalja Na najvećem specijaliziranom natjecanju za rosé vina na svijetu Concours Mondial de Bruxelles hrvatski vinari osvojili su17 medalja - 8 zlatnih i 9 srebrnih. Četiri zlatne medalje osvojile su dalmatins... Više [+]