Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Šampion sajma
  • 25.05.2022. 16:30
  • Kolubarski okrug, Mratišić, Mionica

Šampionka Sajma u kategoriji krava i junica daje 52 litara mleka dnevno

Milan Milanković je četvrta generacija stočara u svojoj porodici, a danas su među većim proizvođačima mleka u opštini Mionica.

Foto: Norbert Odri
  • 3.209
  • 1.429
  • 0

U opštini Mionica nema mnogo govedara i stočara koji se mogu pohvaliti sa ozbiljnom proizvodnjom mleka. U poslednjih deset godina većina proizvođača ovog podnožja Divčibare opredeljuje se za voćarstvo, a broj grla na onim domaćinstvima koja se i bave stočarstvom se sve više smanjuje. Ali ne i na farmi porodice Milaković iz sela Mratišić. Mladi odgajivač Milan Milaković je najuspešniji izlagač krava i junica na 89. Novosadskom poljoprivrednom sajmu.

Predstavio je najviše kvalitetnih grla u sve tri kategorije. Krava Lara, sa njegove farme proglašena je za apsolutnu šampionku izložbe. Ova krava u laktaciji dnevno daje 50-52 litara mleka sa prosečno 4,03 procenata mlečne masti.

Milaković je na ovoj međunarodnoj izložbi imao i najbolje ocenjena grla u kategoriji junica.

Krave Šampionke

"Na sajmu imamo deset priplodnih grla mlečnih goveda simentalske rase. Od toga tri krave, dve prvotelke i pet junica. Osvojili smo titulu apsolutnog šampiona Novosadskog sajma, odnosno šampionku sajma kravu i šampionku junicu", skromno nam se pohvalio Milaković.

Ovaj proizvđač, kako kaže ima prijavljeno gazdinstvo, dobru saradnju sa mlekarom i uglavnom svoju proizvodnju hraniva.

"Obrađujemo negde oko 60 hektara zemlje i u suštini trudimo se da celokupnu proizvodnju hraniva pokrijemo usevima sa naših njiva."

Danas teža situacija nego ranijih godina

Naš sagovornik je četvrta generacija stočara u svojoj porodici, a danas su među većim proizvođačima mleka u svojoj opštini. Rado je Milan nastavio porodičnu tradiciju. Međutim, danas su u veoma teškoj situaciji, jer cena mleka ne prati cenu inputa. Poskupelo je sve, osim mleka, kaže on.

S obzirom na to kakva je situacija u svetu trenutno, pa i stočarstvu pre svega nadamo se reakciji države u vidu pomoći. Povećanje subvencija, povećanja otkupne cene mleka ili čak možda i premije su neka od mogućih rešenja, jer bez toga sama proizvodnja je nerentabilna.

Mlečno govedarstvo i tov bikova - jedno drugom infuzija?

Kako nam ovaj proizvođač objašnjava, pre svega bi trebalo ograničiti trgovinske marže.

"Primera radi, mlekara koja od mene otkupljuje sirovo mleko, trgovinskim lancima prodaje čašu jogurta za 12 dinara. Ta ista čaša jogurta se nađe u marketu krajnjeg kupca za 24 dinara", navodi Milaković i dodaje da ne treba ni mlekare previše kriviti u celoj ovoj priči, jer se i oni nalaze negde u problemu kao i sami proizvođači. 

U mnogim evropskim državama, ističe dalje naš sagovornik, otkupna cena mleka je viša kod proizvođača, nego kod krajnjeg kupca. U prevodu, država subvencioniše mlekare da plati proizvođača mleka što više, ali opet sa druge strane da krajni kupac ima što jeftiniji proizvod.


Tagovi

Mionica Milan Milaković Krava Junica Mleko Novosadski sajam poljoprivrede


Autor

Norbert Odri

Više [+]

Student šeste godine veterinarske medicine na Poljoprivrednom fakultetu u Novom Sadu i stipendista Agrokluba. Posvećen očuvanju zdravlja i dobrobiti životinja kao i kvalitetu i bezbednosti namirnica animalnog porekla.


Partner

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Magnolija u Beogradu, na putu za pijacu Vidikovac 😃