Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Napadi vukova
  • 25.07.2018. 12:00

Samo lani vukovi su u Hrvatskoj usmrtili 2.346 domaćih životinja

O stanju vukova na području Europske unije, ali i načinima kako pomoći stočarima, raspravljala je delegacija odbora za Okoliš, javno zdravlje i sigurnost hrane Europskog parlamenta u francuskom gradu Chambéryu.

Foto: Pixabay/raincarnation40
  • 1.426
  • 60
  • 0

Nakon stoljeća intenzivnog lova velikih zvijeri poput smeđeg medvjeda, euroazijskoga risa te vuka, izmijenjena je zakonska regulativa kojom su te zvijeri zaštićene i njihov je broj prestao opadati, a u nekim dijelovima Europe je i u porastu. 

Prema podatcima Europskog parlamenta koje je pripremila Katryn Sedy iz Austrijske agencije za okoliš, ukupan broj vukova (Canis lupus) u Europi veći je od 10.000 te najveći udio zauzima karpatska populacija, zatim dinaridsko-balkanska (više od 3.000 vukova) koju slijedi baltička s više od 1.000 jedinki dok su ostale populacije manjega raspona, navodi se u priopćenju Ureda europarlamentarke Marijane Petir. 

Broj vukova i dalje ispod ciljanog minimuma

Naime, o stanju vukova na području Europske unije raspravljala je delegacija odbora za Okoliš, javno zdravlje i sigurnost hrane Europskog parlamenta u francuskom gradu Chambéryu, u kojoj je sudjelovala i hrvatska zastupnica M. Petir. U dvodnevnom posjetu francuskim Alpama, predstavnici središnjih i regionalnih vlasti, udruženja poljoprivrednika i stočara te nevladine organizacije predstavile su zastupnicima Nacionalni plan upravljanja vukom, ali i istaknuli probleme s kojima se suočavaju jer im vukovi čine znatnu štetu ne samo na životinjama, već i u turizmu te u svakodnevnom životu. 

Napadi vukova najčešći kod promjene vremena: Frani Pavloviću uskočili u pritorak i zaklali tri ovce!

U Francuskoj je pod određenim uvjetima odstrel vuka dozvoljen, posebice ako vuk uđe na poljoprivredno obiteljsko gospodarstvo. U Republici Hrvatskoj (kao i u većem dijelu EU) vuk se nalazi na popisu strogo zaštićenih vrsta. Zakon o zaštiti prirode u svom članku 153. zabranjuje namjerno hvatanje ili ubijanje strogo zaštićenih životinja iz prirode, dakle i vuka. Vukovi u Hrvatskoj obitavaju na području Gorskog kotara, Like, Banovine i Dalmacije, a najviše napada na domaće životinje događa se u četiri županije – Zadarskoj, Šibensko-kninskoj, Splitsko-dalmatinskoj i Dubrovačko-neretvanskoj. U Ministarstvu zaštite okoliša i energetike napominju kako je Republika Hrvatska dužna pratiti stanje populacije vuka, a za to je zadužena Hrvatska agencija za okoliš i prirodu (HAOP).

HAOP je, navode dalje, utvrdio da se trend procijenjene brojnosti vuka stalno smanjivao u posljednjih šest godina, a brojčano je ispod ciljanog minimuma od 200 jedinki, koji je kao takav postavljen Planom upravljanja vukom u Republici Hrvatskoj. Brojnost održive populacije vuka u rasponu od 200 do 220 jedinki, ujedno je i brojnost s kojom je Republika Hrvatska tijekom 2013. godine ušla u članstvo Europske unije te se obvezala održavati ju. 

"Prema podatcima nadležnoga ministarstva koji su mi dostavljeni, prošle je godine u Hrvatskoj zabilježeno 1.360 napada vuka na domaće životinje pri čemu je broj usmrćenih životinja iznosio 2.346. I dok naknade za prouzročenu štetu zbog napada vukova u Francuskoj iznose 3,6 milijuna eura, a kada se tome pridodaju mjere prevencije, iznos se penje na vrtoglavih 30 milijuna eura, u Hrvatskoj se naknade obračunavaju na temelju Pravilnika o naknadi štete od životinja strogo zaštićenih vrsta koji je stupio na snagu prošle godine te su primjerice u 2016. iznosile 1,6 milijuna kuna“, kazala je Petir s čime su naši stočari opravdano nezadovoljni.

Niska obeštećenja za usmrćenu stoku 

Naglasila je kako su Francuzi iskazali nezadovoljstvo s 30 milijuna eura koje se izdvaja za prevenciju i odštetu za napade 360 vukova koji usmrte oko 12 tisuća domaćih životinja. "U usporedbi s obeštećenjima u Hrvatskoj, izdvajanja u Francuskoj su iznimno visoka jer u Hrvatskoj primjerice 200 vukova usmrti 2.346 životinja za što je isplaćeno oko 220 tisuća eura“, rekla je Petir. 

Petir je napomenula kako su se zastupnici prilikom razgovora sa stočarima u francuskim Alpama složili kako se iznosi naknada moraju ujednačiti u državama članicama, ali i da je potrebno tražiti bolja rješenja kako bi se uspostavila ravnoteža između očuvanja vuka i bavljenja poljoprivredom (stočarstvom) i turizmom. S tim su problemom upoznali i povjerenika za okoliš, pomorstvo i ribarstvo Karmenu Vella te su pozvali Europsku komisiju na hitno poduzimanje mjera, zaključuje se u priopćenju. 


Tagovi

Vuk Stoka


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Hrvatska rosé vina osvojila 17 medalja Na najvećem specijaliziranom natjecanju za rosé vina na svijetu Concours Mondial de Bruxelles hrvatski vinari osvojili su17 medalja - 8 zlatnih i 9 srebrnih. Četiri zlatne medalje osvojile su dalmatins... Više [+]