Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ptičja gripa
  • 19.08.2015. 16:50

SAD obnavlja jata europskom peradi!

Posljedice ptičje gripe u SAD-u povećavaju cijene peradi i jaja.

Foto: depositphotos.com, farmvilliy
  • 137
  • 10
  • 0

Ograničene zalihe mlade peradi i prostora ugrozit će trud američkih farmera koji žele obnoviti opustošene zalihe jaja nakon najvećeg izbijanja ptičje gripe u toj zemlji.

Prema procjenama američkog Ministarstva poljoprivrede (USDA), kao rezultat nestašice i gubitka više od 48 milijuna pilića i purana zbog te bolesti, cijene jaja će se popeti na višu razinu nego što se ranije ove godine očekivalo, i ostat će visoke do 2016. Smrznute purice iz veleprodaje poskupit će za najveći američki blagdan, Dan zahvalnosti za 19% više nego prošle godine. Uzgajivači purana i pilića kažu da će peradarskoj industriji trebati dvije godine za obnovu jata.

Farme prazne do kraja godine

Gotovo su dva mjeseca prošla nakon zadnjeg incidenta ptičje gripe, a farmeri čija su jata bila pogođena virusom, sada čiste prostor, prije unosa novih životinja. No, USDA mora dati dopuštenje za proizvodnju pilića u Iowi, koja je najveći proizvođač jaja u SAD-u. Zbog dugog procesa čišćenja, većina će farmi ostati prazna do kraja godine. Proces čišćenja farmi od virusa mogao bi potrajati još duže ako divlje patke koje nose virus počnu svoje sezonske migracije.

Obnova proizvodnje jaja

Minnesota i Iowa, gdje su zaražene prvo farme purica, pa tek onda pilića, počele su ponovno obnavljati svoje proizvodne pogone. Za razliku od kokoši, purice se ne drže u kavezima. Proizvođači javljaju da postoji manjak mladih purica kako bi se ponovno napunile peradarnike.

80% tržišta opskrbit će EU

Hy-Line baziran u Iowi, u vlasništvu njemačke EW Grupe, opskrbljuje s mladom peradi 80% američkog tržišta. Trenutno je u tijeku repopulacija, a farmeri čekaju odobrenje ministarstva kako bi njihove narudžbe dobile zeleno svjetlo. Velike ja potražnja jer farmeri obnavljaju kompletna jata, no uzgajivači ne mogu doskočiti tolikim narudžbama koje se samo gomilaju. Tek se sljedeće godine očekuje pravi zamah u peradarskoj indistriji SAD-a, kada će se obnovljena jata početi razvijati i davati jaja.

Foto: depositphotos.com, farmvilliy


Tagovi

SAD Obnova jata Ptičja gripa Perad Jaja Njemački dobavljač Hy-Line Iowa Purice Pilići Divlje patke USDA Ministarstvo poljoprivrede Sezonske migracije Cijene jaja


Autorica

Ivana Nađ

Više [+]

Ivana je urednica na Agroklub portalu. "Vaša uvjerenja ne čine vas boljom osobom. Djelovanje čini."

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Uljemat

Nemoguće je pronaći prodavače M/Ž. Zato se pripremam za montažu uređaja (umjetna inteligencija) koji će raditi na obnovljive izvore, dati doprinos u klimatskoj neovisnost...

Više [+]