Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Prosvjed u Sloveniji
  • 27.04.2019. 13:30

Sa strvinama pred ministarstvo: prosvjedovali protiv medvjeda i vukova

Poljoprivrednici su došli pred ministarstvo sa strvinama posljednjeg pokolja domaćih životinja u Ilirskoj Bistrici. 

Foto: Depositphotos/Nyker
  • 979
  • 86
  • 0

Slovenski seljački sindikat (SKS) jučer je prosvjedovao jer su uvjereni kako u Ministarstvu okoliša i prostornog planiranja loše upravljaju populacijom smeđih medvjeda i vukova. Prosvjed je bio poseban jer su poljoprivrednici došli sa strvinama posljednjeg pokolja domaćih životinja u Ilirskoj Bistrici. 

"Ne bojimo se samo za naše domaće životinje, nego i našu djecu", rekao je potpredsjednik sindikata Roman Žveglič, te nastavio: "Država mora bolje voditi brigu o svojim životinjama. Divlje životinje su vlasništvo države i mora ih kontrolirati. Ako naše domaće životinje pobjegnu iz privatnog vlasništva do svojih susjeda i tamo naprave štetu, onda mi moramo platiti tu štetu. Očito za državu ne vrijedi isto."

Florjan Peternel iz Ilirske Bistrice ispričao je kako su mu divlje životinje poklale cijelo stado goveda. "I prije godinu dana poklali su nam 18 životinja, a do sada je država priznala njih osam za koje nisu platili ni jednoga centa. Sve što možemo zaraditi od poljoprivrede poberu zvijeri i država. Tri vuka su važnija od obiteljskog gospodarstva i djece", kaže Peternel, koji je upozorio da su ga divlje životinje oštetile za 56.000 eura, a od države je dobio 8.000 eura, piše Delo.

Ako ih neće štititi država, štitit će se sami

Životinje su uplašene, krave nemaju mlijeka, kaže Peternel, dodajući da očekuju da država provodi 24-satnu kontrolu nad pašnjacima. Žveglič je također upozorio da su farme stare i da se ne radi o uplitanju u životni prostor divljih životinja, već da one dolaze na farme.

Državni tajnik Marko Maver kazao je da su svjesni problema poljoprivrednika i važnosti održivog gospodarenja medvjedima i drugim divljim životinjama. U ministarstvu za okoliš i prostor, koje u ime države brine o medvjeđoj i vučjoj populaciji, tvrde kako je lani između svih dionika bio postignut dogovor o kvotama odstrjela, kada je trebalo biti ubijeno 200 primjeraka smeđeg medvjeda i nekoliko vukova, te da se radi na dugoročnoj strategiji upravljanja divljim zvijerima, o kojoj će se također provesti javna rasprava.

"Do 15. svibnja podnijet ćemo zahtjev za reviziju ove odluke, a osim toga, pripremit ćemo strategiju gospodarenja divljim životinjama", rekao je Maver.

Prema neslužbenim procjenama, u Sloveniji živi oko 500 primjeraka smeđeg medvjeda, no neki govore da im je broj znatno veći, čak i do tisuću, te da se njihova populacija širi i na područja blizu naselja, gdje zimi traže hranu pa tako postaju latentna opasnost za ljude, iako već desetak godina nije bilo smrtnog slučaja ili težeg ranjavanja čovjeka.


Tagovi

Prosvjed Slovenija Divljač Štete Medvjedi Vukovi


Autorica

Karolina Rastija

Više [+]

Magistra agroekonomike s iskustvom u poljoprivredi. Svoje znanje i savjete dijeli i s čitateljima Agrokluba.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

U Gudovcu živo na proljetnom sajmu. Jedni kažu da je skupo, dok drugi troše bez pitanja. Jedni su sretni s ovim terminom dok neki trgovci smatraju da treba biti ranije, prije sjetve. Kako god, i u ovom formatu od četiri dana, posjetitelja n... Više [+]