Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Cena junadi
  • 12.05.2021. 14:00

Sa rastom cena žitarica i junad se prodaje za više novca?

Čedomir Keco iz Udruženje "Agroprofit" smatra da prodaja svinja bez 2,20 evra za dva ili tri meseca nije realna, a junadi za 2,30 do 2,50 evra će biti "jedva pokrivanje troškova".

Foto: Bigstock/Rafael Ben Ari
  • 389
  • 67
  • 0

Poslednji izveštaj Produktne berze pokazao je značajan rast cene žitarica, pa je soja koštala 84 dinara, pšenica starog roda 23, a na "zeleno" ugovorena za 21 dinara po kilogramu, dok je kukuruz trgovan po 27,3 dinara sa daljom tendencijom rasta.

Kako je nedavno objavio RTS, najave da će podbaciti rod izazvale su rast tražnje za sojom i kukuruzom, koje u stočnoj hrani učestvuju 60 odsto. Da bi smanjili troškove stočari soju pokušavaju da zamene jeftinijim mekinjama, za čiju proizvodnju su mogućnosti ograničene.

Cena porasla za pola evra

Procene su da bi bila isplativa proizvodnje do kraja godine, cena svinja bi mogla biti duplirana. Čedomir Keco iz Udruženje "Agroprofit" za ovaj medij je izjavio da smatra da prodaja svinja bez 2,20 evra za dva ili tri meseca nije realna, a junadi za 2,30 do 2,50 evra će biti "jedva pokrivanje troškova".

Međutim, kako dalje obaveštava ovo Udruženje, klaničari i nakupci u to nisu poverovali, ali su se juče susreli sa baš takvom cenom. Cena junadi u dva-tri dana porasla je u nekim krajevima zemlje za pola evra, a uvećanje je ubrzano zbog rasta cene goveda u Mađarskoj i sve manje ponude.

Jeftinija pšenica zauzima primat u ishrani stoke - svetski trend?

"Prvo su sa uvećanom cenom kvalitetnu junad juče prodali farmeri u okolini Subotice i Bačke Topole, gde godinama caruju lokalni nakupci i prekupci. Utovarena grla prodata su na jug zemlje, a kupci su obećali farmerima i svu urednu dokumentaciju da bi ostvarili premije", kažu iz Agroprofita.

Sa novom prodajnom cenom junadi naši izvoznici ne mogu konkurisati za snabdevanje turističke potrošnje jer mnoge zemlje kupuju manje kvalitetno goveđe meso u Brazilu, Argentini, a neki su u potrazi za govedinom otišli u Venecuelu i Meksiko. Dobri poznavaoci prilika na tržištu junećeg mesa šansu za izvoz iz Srbije vide u snabdevanju kineskog tržišta, a ako se ustanove sertifikati, kupci našeg mesa mogu biti i potrošači iz Irana i Sirije. Formalnosti oko ovog posla traju od jednog do tri meseca.


Tagovi

Cena junadi Cena svinja Rast cene žitarica Čedomir Keco Agroprofit Prodaja


Autorka

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...