Riblje, mesno-koštano brašno te sačme i pogače uljarica su najčešći nositelji bakterija iz roda Salmonella.
Radi utvrđene bakterije iz roda Salmonella spp, s tržišta Republike Hrvatske povlači se Dopunska krmna smjesa za hranidbu tovnih i uzgojnih svinja MAST SUPER 35, šarža 200621116, težine 25 kg i 10 kg, najbolje upotrijebiti do 26. srpnja 2021., obavijestili su iz Hrvatske agencije za poljoprivredu i hranu (HAPIH).
"Proizvod nije u skladu s Pravilnikom o sigurnosti hrane za životinje („Narodne novine“, broj 102/2016, 60/2020)“, napominju.
Proizvođač i distributer je subjekt u poslovanju s hranom za životinje FANON d.o.o., Petrijanec.
Naime, kontaminacija krmiva bakterijama roda Salmonella nije rijetka pojava, a bakteriološka pretraga predstavlja najvažniju točku u kontrolni epizootiološkog lanca u širenju ove zaraze među životinjama i ljudima jer prema epidemiološkim istraživanjima, uzročnici mnogobrojnih salmoneloza u ljudi bili su upravo serovarovi izdvojeni iz krmiva.
Uskoro dozvola korištenja koštanog brašna u hranidbi svinja i peradi?
Riblje, mesno-koštano, brašno te sačme i pogače uljarica su najčešći nositelji salmonela.
Ova krmiva se proizvode i prodaju u velikim količinama, a distribucija bakterija unutar mase krmiva nije ujednačena nego ih nalazimo samo u određenim točkama, pa uzorak za pretragu mora biti reprezentativan, stoji u istraživanju "Kontaminacija krmnih sirovina i krmnih smjesa salmonelama", autora Maria Mitaka i Manuela Zadraveca.
Tagovi
Autorica